• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    zrovna ta rekuperace mi je proti srsti, ne jako taková sám ji mít budu včetně zemního registru (chybí jen osadit RJ jinak vše připraveno), ale problém je že našich normách je zakotveno, že PD má automaticky 50% TZ statických a 50% větráním. To je naprostý nesmysl a jen nahrává lobby, VZT co prodávají předražené výrobky. Místo honění se za každým procentem TEORETICKÝCH úspor je potřeba řešit praktickou stránku regulace. Ono totiž není možné dosáhnout takové úspory při trvalé pomalé výměně vzduchu, protože měním i čistý za čistý. Oproti nárazovému větrání průvanem může být dokonce mnohem méně efektivní!
    Navíc v 99% domů se větrají všechny místnosti najednou. Proč budu větrat přes den v ložnici a noci v obýváku??? I s Rekuperační jednotkou s mnohem horší účinností se dá dosáhnou v reálu větší úspory tepla. To v normě ale není... A takových věcí tam je mnohem více nad kterými zůstává zdravý rozum stát.

    O pasivní výstavbu se aktivně zajímám od dob, kdy taková výstavba u nás byla pouze doménou nadšenců a stavební firmy si klepaly na čelo už jen při vyslovení tohoto sousloví. Byl jsem nadšen, že naše normy se těmto požadavkům přizpůsobily, ale nyní je to naprostý úlet.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: veškerý další technologie = vědět ideální složení stěn a umět si poradit s detailama. Žádný výrobci drahý technologie v tom zakutý nejsou...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: mluvíme o zelený úsporám, dotaci na novostavby? Zrovna to je v rámci malýho bydlení docela dosažitelný, jediný otravný je nutnost rekuperační jednotky. Člověk se může odvázat v kvalitním velkym otvíratelnym zasklení i připlatit za zateplení, oboje je v pohodě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: No běžný materiály tam problém neni, každá firma která má zájem se může registrovat, dostane to každej Ňouma. Je to jen aby to pěkně vypadalo. Je to opravu pouze o tom porcování medvěda o ničem jiném. Druhý aspekt dotací je splnění určitých kvalitativních podmínek, které nemají nic společného s ekologií a pasivitou domu.
    Sám jsem si postavil pasivní mikro domek a než brát nějaké dotace a tím udělat spoustu kompromisů, jsem se na to vykašlal. Navíc jak jsem později zjistil, nedostanu to právě na to č.e. Na druhu stranu je ta dotace tak velká, že by mi zaplatila celou stavbu. Problém byl v tom že díky těm dotacím se ta stavba prodražila nepřímo, během několika měsíců se zdražil razantně materiál, bohužel...

    Navíc naše normy dělají pasivní domky jen papírově, místo aby je dělali reálně. Jsou to jen čachry s čísly a pomoc prodejcům drahé technologie.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    jeste k tem dotacim - co jsem tak slysel a zbezne cetl, tak musis vyuzit jejich materialy a jejich montazni firmy, ne? Aspon na statnim webu jsou odkazy na schvalene materialy a firmy. Nevim, jak to je, kdyz ti to bude delat nekdo jinej, nebo svepomoci.. teda tepelny cerpadlo si asi sam delat nebudes, ale zatepleni trebas jo (slama).. Nejspise to take jde, ale bude to asi slozitejsi. Nekdo s aktualnimi informacemi?
    PHRASE
    PHRASE --- ---



    Vancouver island

    All About Melody
    http://www.freespiritspheres.com/melody.htm
    není to sice určený k trvalému bydlení, ale inspirace dobrá
    CUKI
    CUKI --- ---
    To DON_PEDROPOULOS: S tou rekoulaudací to není, tak jednoduché. Ono je sice potřeba aby si něco splnil ty (dost často místnosti nemají třeba minimální výšku a pod), ale hodně taky musí splnit obec (příjezdová komunikace, sítě, odpady, osvětlení,..) a to se jí určitě chtít nebude. Proč by starosta investoval do rekolaudace chatky, když má někde bokem od majitele dosud bezcenného pole na okraji obce slíbeno něco do kapsy, za to že v novém územním plánu to budou stavební pozemek (jediný na kterém se v obci může stavět). Takt to prostě chodí.
    a s těma dotacema je to taky podobně. Aby jsi splnil nesmyslný podmínky zaplatíš za to často víc než dostaneš. Dotace jsou pouze nástroj jak naporcovat medvěda bez toho aby platící přímo viděli, co nemají.
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    77WHITE: myslel jsem to spíš teoreticky ale když už.. 6kw http://www.koupelny-sen.cz/lazenska-smaltovana-koupelnova-kamna-euro-65d
    MARA1113
    MARA1113 --- ---
    ....klasický starý český lázenský(ty vysoký bílý) ti vytopí dobře koupelnu,je to v podstatě ,,odpadní teplo,,-primární funkce je ale ohřev kotliny s vodou a to topeniště je dost malý.....měli sem je kdysi v jednom starým bytě - topit s nima celou zimu,tak neděláš nic jinýho..................to už je lepší kastrol s vodu postavit na kamna......
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    XLOBOX: to není jasné nikomu, když nevíme jakej výkon ty kamna maj :)
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    vim že se to tu řešilo už několikrát, ale nenašel jsem přímo to co mě zajímá. Lázeňská kamna - uvažuji že bych jimi nahradil kamínka v místnosti cca 15m2, ale četl jsem všude jen, že kromě ohřátí vody vyhřejou i místnost jako bonus a není mi jasné jestli by bylo možné je v zimě používat jako primární zdroj tepla a teplé vody samo (bude i plynové topení pro jistotu ale to bych chtěl co nejvíc omezit).
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    SHADDIE: Více zde

    DIVINE FACTORY - earthship
    http://www.divinefactory.net/cs/earthship
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    To by se vám mohlo líbit :)

    Distractify | Modern Day Nomad Turns A Creeper Van Into The Tiny House Of Your Dreams 
    http://distractify.com/beth-buczynski/a-van-down-by-the-river/
    CYRIL
    CYRIL --- ---
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DON_PEDROPOULOS: uh, zelena usporam je prej dost nevymahatelna. Kamarad stavi a prej vetsina stavitelu, se kteryma konzultuje, se ho pta: "doufam ze nechcete cekat na dotace?" a dalsi lidi co stavi a zkouseli dotace tra cekaji uz tri roky a jeste ani koruna. Jako je to jedna pani povidala, ale ja uz jsem snahu o dotace vzdal..
    PEEP
    PEEP --- ---
    Čech staví v Karpatech jurty. - uz se tu o nem myslim mluvilo...
    http://magazin.aktualne.cz/...tvarime-kazdy-sam-rika-ekostavitel/r~a2d4bb40ef7511e4a4c00025900fea04/
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    nevím, jestli to sem úplně patří, ale zaujalo!
    BYDLENÍ V KOSTELE: Luxus, atmosféra a pořádný prostor! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/bydleni-v-kostele-luxus-atmosfera-a-poradny-prostor-galerie.html#g_489893
    GEEK
    GEEK --- ---
    MAR_TINA: heh, tak to mame jedno patro vstupni prostor a druhy pradelnu:)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MAR_TINA: tmave modry a do vinova, ale bily a svetly mame v nasem druhem sidle, stav se :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALDEMIK: orlíček má jakou barvu? (Beru bílý nebo světlý, tmavý mám).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam