• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    DIDGENAUT: konečně něco opravdu "na kolech" :-)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    DIDGENAUT: Monsterheim? :-)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    WTF? :-)

    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: změny v územním plánu se dělají kdykoliv, jen teprve za dalšího územního plánu se zakreslí. Důležité pro tebe je aby to prošlo radou obce na zastupitelstvu.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NYKRUK: Jasně, díky moc. Ještě jedna věc. Územní plán schvalovali nedávno v roce 2014 to znamená, že další se bude schvalovat za pět let v roce 2019? Jde mi o to, že když můj záměr ukážu aktuálnímu zastupitelstvu, tak za pět let bude na obci sedět zastupitelstvo jiné a tudíž se teď vlastně nemám šanci dozvědět zda to projde a nebo neprojde? Mám v tom trochu zmatek.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DARUMA: Stačí napsat, co tam chceš dělat vlastními slovy. (Na pozemku č. chci postavit jednopodlažní rodinný dům o půdorysu xx umístěný viz. náčrt. Cesta bude tady a tady, tady zasadím stromy vykopu studnu a tady postavím skleník a pergolu.
    Důležité kritérium, je případné komerční využití, na to se vztahují nejpřísnější podmínky. Když např. kulturu trvalý travní porost nebo orná půda chceš změnit na stavební parcelu, bude jim záležet, kde bude dům umístěný, jak bude vysoký a rozsáhlý, jak budou navazovat inženýrské sítě, přístupová komunikace (sousedství s pozemkem kraje nebo obce). Bude se k tomu vyjadřovat ppd. odbor životního prostředí. Tohle všechno je třeba v té definici zohlednit, protože jde o v podstatě nevratná zásah do krajiny.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Zdravím, jednám s obecním úřadem k nákupu pozemku a případné změně územního plánu (z nestavebního pozemku na stavební) a obec chce po mně definovat můj záměr ohledně pozemku (co tam bude stát, jak se to bude využívat atp.) Existuje prosím někde přesná definice toho, jak by měl takový oficiální záměr vypadat? Díky.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    EGGH: ...nemusíme přece chodit kolem horký kaše. Všichni Slováci žijou v lese.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Slovák žije v lese. Inspiroval ho Tarzan – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/muzi/375305-slovak-zije-v-lese-inspiroval-ho-tarzan.html
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    A Look at Life Inside a 1969 Hippie Tree House Village in Hawaii (NSFW) - Feature Shoot
    http://www.featureshoot.com/...-look-at-life-inside-a-1969-hippie-tree-house-village-in-hawaii-nsfw/
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TLOUDEV: Porid si topenare, za par tisic to s nim vymyslis a bude to profesionalne vypocitany a nadimenzovany.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi, najde se mezi vami nekdo, kdo resil ohrev teple vody v raketovych kamnech? a vubec veci okolo ohrevu? rad bych si vybudoval raketaky pro vytapeni a teplo v zime vyuzival k ohrevu, zatimco pres leto bych ohrival solarnim panelem DIY konstrukce na strese. tedy potrebuji nejak zapojit 2 nezavisle okruhy. k dispozici je jak tlakova voda, tak studna - tam je vsak nutne vykopat jeste privod do baraku (coz mam v planu, samozrejme). hlavni vec, o kterou se mi jedna, je ten ohrev v kamnech - abych neuvaril vodu v trubkach, pokud nebude zajisten jeji odber. tzn bud nejaky nuceny obeh (coz s sebou nese naklady na elektrinu pro cerpadlo) nebo expanzni nadrz (asi ze stareho bojleru) plnenou samotizi. rad bych toto vyresil behem srpence vcetne reaalizace - pokud je zde nekdo schopny a ochotny, odmena ve forme penez jej nemine. dekuji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To ale není chyba ZB, ale toho že beton míchalo nějaké ucho. Když vidím někoho dělat beton lopatou, tak bych ho ihned vyhodil ze stavby. Jinak suchý beton není na škodu je je složitější ho hutnit. drolit se nebude. Problém je spíše když si někdo zjednodušuje práci a ten beton přeleje protože se lépe hutní. Základ je míchat stále stejnou směs a hutnit. Což je důvod proč bych od ZB opustil, protože zatím žádné pořádné zhutnění nevydrželo.

    A k té kvalitě cementu. Před druhou světovou válkou jsme dělali betonové opevnění z cementu nedosahující ani 250ky, dneska se neprodává horší cement jak 325. Ale ta práce, to dneska neuvidíte. Oni to dělali jako vizitku jejich práce. Byla to pro ně čest a většinou to dělali zadarmo! Bunkry jsou funkční do dnes...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: informace zněla, že do ZB buď naliju/nakydám tu jejich skorosuchou směs, která velmi brzy eroduje, a pak se mi za 5-10 let začnou odštípávat kusy těch fešáckých dílů a bude to hnusný. Anebo namíchám svoji kvalitní směs, ta ale poteče a vyleze mi spárama (který mají být na pohled bez malty) a bude to hnusný hned. Věřím tomu. Máte z toho jednu opěrnou zídku (ze ZB bez okrášleného povrchu) a táta po pohledu na originál směsku šel namíchat svůj beton. A drží to, ale žádná krása to není.

    Podezdívka bude litý beton, hladká, s profilovaným širším dílem na vrchu jako dosud. Má funkci opěrné zdi pro cca 50 cm hlíny ze strany zahrada, ulice je níže položená. Zároveň při přívalu vody po silnici tato nepřeteče na náš pozemek. Děda udělal totéž před 50 lety, beton míchali lopatou v neckách a drželo to. Vsázíme na jistotu dodržení "receptury".

    Věřím na důležitost chemického složení cementu a betonu. Máme mezi domem a silnicí kousek plochy (cca 2x 1m) vybetonovaný cizí firmou při akci nová silnice a chodníky. Město trvalo na tom, že to máme být stejné, sundali naši zámkovou dlažbu do vjezdu, dali jejich a kousek se dobetonovával. Drolí se to příšerně po 3 letech. "Náš" beton vedle drží jak nový. Budem to muset rozkopat a předělat.

    Jenže to amatérovi nikdo při nákupu neřekne, tenhle levnější polský cement je na nic, začne erodovat za tři zimy. A profíci jedou dle cen konkurence a kupují taky ten levnější.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: asi jsem to moc nepochopil ztracené bednění je určitě pevnější než zděná zeď, pokud není nějaká masivní tak se rozpadne určitě dříve než zeď ze ZB, protože i kdyby praskla udrží ji armatura. Nicméně na plot je ZB asi škoda, raději bych udělal dřevěné bednění do kterého bych nalil beton. ZB má tu nevýhodu že při dejme tomu 20cm šíře je jen cca 14cm monolitických a je velmi příčně redukováno profilem bednění. Záleží na výrobci jak moc. Nedokážu si představit že by zděná podezdívka odpovídajících rozměrů vydržela víc. Nehledě na to že ve vlhku bude trpět spoj malta cihla. Jinak dneska bych asi využil na takovýto plot zemní vruty a místo podezdívky bych vysypal kousek kačírkem...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ona z části chybí i informovanost a člověk nemůže vědět všechno. Bydlet chce každý, stavař je jen někdo. A na našem trhu výrazně chybí pravdivé informace.

    Budeme měnit plot, tj. podezdívku a kovové rámy s pletivem, cca po 50 letech (někdy v půlce života proběhla menší oprava). Řešili jsme s majitelem malé firmy na stavební práce podezdívku. Dobře nám poradil. A naprosto mě dostala informace, že současné obvyklé, módní a nelevné ztracené bednění má relativně krátkou životnost. A nenapadlo by mě to, nebýt ten plot ve svahu a nebýt ten plot z části opěrný, stavěli bysme to zase sami a prostě bysme nakoupili ztracené bednění a cementohmotu pro něj určenou a velmi pečlivě bysme si postavili krátkoživotný plot.

    Očekávám dalších 50 let s jednou opravou uprostřed. Takže to zase vybedníme, zase vylijeme kvalitním betonem jako to udělal děda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Historie se sice opakuje, ale v oblasti blahobytu se máme lépe než kdy jindy, stačí zapřemýšlet, kdy a kde by jsi chtěl žít? Najdeš lepší dobu a místo?
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---






    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Koukám do historie a ta se opakuje co staletí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: ...protože utrácí za nesmysly a za nejlevnější nefunkční věci. K čemu je mi, že mi z polska dovezou o 20% levnější materiál, který nevydrží ani polovinu doby, co ten český. Většina lidí žije na dluh. A než ho splatí, čeká je oprava-výměna nekvalitního materiálu v době, kdy kdy peníze budou potřebovat jinde. Navíc díky nekvalitním materiálům a šetření na izolaci v době co budou splácet budou dávat také více za topení a energie obecně.

    Jinak z ruky do huby tu nežijí ani bezdomovci, žijeme v úžasní době na úžasném místě (zatím). Kdo to nevidí měl by se jet podívat jinam nebo kouknout trochu do historie!
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    TCHOR:
    GREGI:
    no a vy se divite? pulka naroda zije z ruky do huby!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam