CUKI: Pro mě je topení v rámci malý architektury až absolutně druhotná záležitost. Nemluvím o teplotní pohodě, mluvím o tom jestli ten dům dokáže nabídnout dostatečnou protihodnotu k všem těm omezením který malá architektura přináší. Výrazně ovlivní sociální život v domě, většinu populace omezuje dispozičně. Když mluvíme o malém domě, představím si japonský čajový domek v zahradě, ne jeskyni ve svahu. Já osobně nejsem zastáncem stavění za každou (tzn co nejnižší) cenu. Abych mohl žít pohodlně v mojem standardu, prostě peníze potřebuju. A jestli na to nemám, tak nestavím (jen je ta hranice kdy už mohu začít stavět asi na třetině rozpočtu dnešních novostaveb, což se dá sehnat o dost snáze).
Malá architektura mě zajímá spíš z důvodu zbytečně nestavět permanentně objemný věci, nezaplňovat přírodu, moct stavět tam kde se nic jinýho třeba i nevejde nebo mít i šanci se čas od času přemístit, užívat lokální zdroje i tradice. Ne z nutnosti ušetřit každou korunu.
Ostatně odpověď na tvou otázku může být i opačná, na co stavět malej hodně zaizolovanej objekt u kterýho pak řeším přehřívání, když mohu zcela úmyslně navrhnout hůře zaizolovanou věc, za menší cenu, co přebytečný teplo pouští ven. Furt je to jen trocha dřeva v porovnání s normálně velkým domem. Tahle diskuze je stejně jen samé "kdyby" a "možná", navrhování se díkybohu nedá paušalizovat. Každý klient, pozemek i dům je jiný.