• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE:
    Myslím, že ke zhodnocení výsledku nepotřebuješ nic studovat, protože máme možnost porovnávat. Urbanismus tu podle mě funguje spíše jako ekonomický návrh, než nějaký konsensus který vede ke spokojenějšímu žití lidí. Což nejsou dnešní sídliště ani satelity.
    Třeba taková Anglie je důkazem toho, že nikdo v zavšivených panelácích bydlet nemusí. Tam jsou paneláky opravdu majoritně pouze jako kancelářské prostory.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Rozumná pravidla neznamená živelná výstavba. Je jedno jestli je těch pravidel jen pár, pokud jsou dostatečně chytře vymyšlený. V čechách je pár pokusů o osvícenější regulační plány (v čele s pecí pod sněžkou) ale jestli jsou správný, to ukážou až následující desetiletí. Nebudeme tu ale rozebírat urbanismus, to je téma na roky učení (a hlavně nejsem ten správnej co by to měl vysvětlovat).
    FINSON
    FINSON --- ---
    CUKI: To je fakt.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: pokud se budou dodržovat nějaká rozumná pravidla tak nikoli. V hodně zemích to tak funguje a problém s tím nikdo nemá
    CUKI
    CUKI --- ---
    FINSON: nn i když o tom vím, ale tam se nic zajímavého myslím nestavilo
    CUKI
    CUKI --- ---

ANONKA: není to kousek na západ od prahy? :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    CUKI: Nouzové stavby - myslíš Bohdalec?
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Kdyby jenom haciendy (v CHKO), ale vím i člověku, který si postavil něco jako protiatomový kryt s nespočtem podzemních podlaží maskovaný jako lovecká chata, oplotil s kamerami pozemky, které patří kromě lesů i soukromníkům a pokud chtějí na svých loukách posekat musí mít jeho svolení a termín jím odsouhlasený. A není to hoax, žiju velmi blízko, mluvím s lidmi, kteří na stavbě pracovali, několik roků se valily domíchávače jeden za druhým, a mluvím s lidmi, kteří tam ty pozemky mají............a NIKDO si na něj netroufne :-(( (pokusy byly, jeho armáda právníků udělala "pořádek").
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Nahodilý rozrůstání je stejně zhoubný a škodlivý jako pravoůhlý satelity.
    CUKI
    CUKI --- ---
    jo uznávám je to problém, na druhou stranu mě vadí přístup obcí který tíhne k umělému rozšiřování. Nemusí mít všechno pravoúhlé silnice jako Manhattan. Líbí se mi když je obec rozšiřována nahodile. Znám takovejch pár míst, kde díky tomu že je lokalita označena jako nouzové stavby, vzniká naprosto svévolná výstavba a má to svoji atmosféru. (podotýkám je to v Praze) Když to srovnám s koncetrákem na Jižním Městě, Pankrác, nebo dlouhá hrůza od Nových Butovic až po Stodůlky, jak tohle někdo může schválit to mi hlava nebere...
    Jedna věc je ochrana přírody, kde v CHKO je zákaz zasahovat do přírodních celků a druhá věc je plánování podle potřeb lobistů, kteří mají pod palcem do té doby "bezcenné" pozemky ze kterých často i na náklady obcí udělají stavební...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MAR_TINA: Jaj, tož něco podobného je u nás .. můj dům–můj hrad, různé přístavky, tůjový plot, ovocné stromy .. Když se tam jdem koupat tak nás od vody zatím nikdo nevyhání :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to je příklad, kam to obvykle zajde.
    Procházele jsem omylem chatovou osoadou okolo pískovny v Čelákovicích a jedna taková obydlená hrůza vedle druhý, vyzdobená, zvelebená (trpaslíci, satelity, vyřezávané lavičky, lednice venku, pípy) a ještě na mě chtěli poslat psy, že to je soukromé území. Koukala sem do katastru, houby soukromé, každý měl pidipozemek a cesty a pískovna patřili porůznu městu, lesům atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: s tou chatkou se dá taky odjet?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATRON: kdyby betonové základy. Ono to může vypadat i takto. Prý pojízdný obytný přívěs.

ATRON
    ATRON --- ---
    QWWERTY: neni no, to už je přehnaný
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ATRON: maringotka bez kol na betonovym soklu/základu prostě není maringotka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATRON: spíš ne. Takových případů je méně. Většinou se dbá na dodržování předepsaných zásad. Ale těsně při hranici už to je jiné.
    ATRON
    ATRON --- ---
    77WHITE: tak jako nic se nemá přehánět, ale buržoust co si v CHKO postaví betonovou haciendu a ouředníci jsou na něj krátký - to je myslim si větší problém. Hold se sockama s maringotkou se líp vyjebává, že jo..
    CUKI
    CUKI --- ---
    WTG: už jsem to psal vedle: to bohužel není žádná novinka, to přišlo už s novým SZ 1.1.2013, akorát někde mají dlouhé vedení..
    Na jednou stranu se zákonem souhlasím, to že je to "jen" vozidlo je jeho obcházení, a ty skladiště co na mnoha místech stojej dokonce i chko je potřeba odstanit. Na druhou stranu to nahrává zase šílenému byznysu ze stavebními pozemky a s tím kdo je jak utváří...

Podle mě by se stavby měli posuzovat z více hledisek, než jestli je to nebo není stavba, či plní účel stavby. Mělo by se posuzovat jestli opravdu vadí nebo ne.

Zažil jsem případ kdy obec takto vyhnala lidi co bydleli v malé asi 18m2 dřevěné chatce nepoužívali žádnou chemii a žili obecně velmi přírodním životem, nikde nic neznečišťovali a nikoho nerušili, na druhou stranu ta samá obec nechala na podobném pozemku stejného charakteru vrakáč, ze kterého se po dotoka dostával olej a jiné sračky z právě rozřezaných aut. To že to vypadalo velmi nevábně je slabý odvar toho jak by se toto místo dalo popsat...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    "U maringotek ale tak jasno nebylo, majitelé si je totiž obestavěli, vybavili je pergolami na betonových základech či podestami, v některých případech je i napojili na studnu."

Nedivím se, tohle je děsná maškaráda. Zatím jich je 10 (což dělá z celé akce mnoho povyku pro nic), ale za dalších 10 let z toho bude kolonie se slavobránou a baráčnickým plesem s tombolou.

Předpokládám, že v širším okolí rybníků lze koupit pozemek ke stavbě či nemovitost k rekreaci.

77WHITE
    77WHITE --- ---
    ATRON: ale hovno, ať si strčí maringotky z CHKO do hajzlu, v tomhle s úředníkama souhlasim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam