• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOCOURR: Jaký to má mít parametry? Pokud by to bylo něco zajímavýho tak bych do toho klidně i šel...
    Mariny sice nestavim, ale zabejvám se nízkorozpočtovejma, co nejsoběstačnějšíma minimalistickýma stavbama.
    O marině jsem přemejšlel už pro sebe, ale nemám ji kam umístit, takže to padlo.

Jsem kousek od prahy, ale není pro mě problém ji zhotovit na místě, ono je to víc stejně o projektu a ten můžu dělat i tady. Referenční stavby a mé realizace jsou vesměs až na nějaké vyjímky tady po okolí Prahy.

Pokud mě zaujme tvá idea bydlení a budu mít možnost realizovat své nápady, jsem schopen si na to vyšetřit čas ještě ke konci zimy, začátkem jara...
    Když tak piš do zpráv.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, nemáte doporučení na někoho spolehlivého a kvalitního, kdo by mi postavil malé bydlení na kolech? Já vím, že stavebních firem je nepřeberné množství, ale chtěl bych někoho, kdo se zabývá konkrétně tímhle. Měl jsem stavbu už rozjednanou s příbuzným, který má měnší stavební firmu, ale jak praví staré rčení, tak nejhorší kšefty jsou v rodině...takže to bohužel padlo. Ideálně z okolí Brna nebo Vysočina, ale klidně celá ČR. Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAKOUBEK: v centru jakého města?
    Postavení takovýchto kontejnerů bude muset projít územním schvalováním. Kuriózně na tom parkovišti to bude složitější než kdyby jsi to stavěl na zahradě u svého RD. To že tam krom el.( která se dá dotáhnou z budovy) nebudou ostatní sítě je výhoda, jinak by to bylo ještě složitější.
    Koukni na UP a katastr, jak je veden ten pozemek a objekt
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    77WHITE: Ono tam budova je, takze elektrina uz pak pujde jen kabelama. Voda a socialni zazemi take v budove.

CUKI: Takhle v centru za ty prachy nic nekoupim :/ Ale treba by misto kontejneru stacilo protahnout ten baracek. Smlouva by mela byt na 20 let, takze by to za nejakou investici stalo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAKOUBEK: Hele na pronajatym pozemku bych se na to vy... Pokud máš prachy na 8 kontejnerů po sto k Kč, tak bych raději uvažoval něco menšího koupit a tam něco postavit, za ty prachy jsem schopen vytvořit něco zajímavýho i ze dřeva.
    Stavební martitium tě čeká tak jako tak, protože bez požehnání úřadů nemůžeš dělat vůbec nic. U pronajatého pozemku je to i o vlastníkovi pozemku.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: Ps: nepotřebuješ stavební povolení náhodou i na elektrickou přípojku?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JAKOUBEK: Jestli chceš, aby ty kontejnery vypadaly tak čistě jako z těch referencí, tak cena za jeden ve finále bude klidně i 300-500 litrů. I ateliér se musí zateplovat, jinak to bude 4-5 měsíců nepoužitelný.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    CUKI: Spíš jsem o tom uvažoval jako o prostoru pro práci. Vím, že to s tímto fórem souvisí okrajově, ale forma je dost podobná tomu, co se tu řeší. Uvažuju o možnosti si pronajmout malou budovu s relativně velkým parkovištěm (450 m2) v centru města a lodní kontejnery se mi zdály vhodné pro rozšíření plochy ateliéru/kanceláře. Jednalo by se o dočasnou stavbu, což by nám ulehčilo schvalování na úřadech. Navíc mi připadaly v té své syrovosti vizuálně zajímavé.

Druhá věc je, že z cool fotek na netu nedokážu posoudit praktičnost toho řešení. Jestli by fakt nebylo lepší smontovat nějakou "budku" na místě třeba ze dřeva. Uvažoval jsem o 5-8 ks 40' kontejnerů. Ale finance jsem zatím neřešil. Rád bych se vešel do sto tisíc za kontejner i s rekonstrukcí (izolace, podlaha, elektro, okna). Ale do jaké míry je má představa naivní, nevím :/

CUKI
    CUKI --- ---
    JAKOUBEK: Systematicky to tu asi nikdo nedělá, protože u nás jsou ty kontejnery dost drahý. Přes asi deseti lety jsem uvažoval o koupi několika kontejnerů, které bych předělal na bydlení. Prodejem se tenkrát zabývaly asi 3 firmy. Kontejner je mnohem dražší, než unitpod, ale má větší světlou výšku, čili se s tim už dá něco dělat. Problém je, že to neumístíš všude a to přistavení a doprava tu stojí majlant. Takže o ekonomickém řešení se mluvit nedá. De facto z toho stejně využiješ jenom rám, protože izolace musí bejt z venku.

Pokud ale hledáš možnost unifikovaného bydlení které hodláš přesouvat, dle potřeby. Například pro zaměstnance pracující v terénu, tak to špatné být nemusí.

Otázkou je jestli by pro tyto účely nestačili mnohem levnější a lépe spojitelné unitpody. Tím už se několik prodejců u nás tuším zabývá. Ale to je taková nouzovka, žádná izolace, nic co by stálo používat dlouhodoběji. Nicméně stavební firmy na konci stavby tyhle unitpod-městečka prodávají právě těm překupníkům, od kterejch to bude výrazně dražší...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Chtěl bych se zeptat, nenapadá vás někdo (u nás v ČR), kdo by se systematicky zabýval přestavbami použitých přepravních kontejnerů třeba na bydlení? Ať už architekti nebo někdo z kovovýroby apod. Za jakékoliv info předem tisícerý dík.
    VINC
    VINC --- ---
    daniel venneman completes one of the first tiny houses netherlands
    http://www.designboom.com/...fferc4a9f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Small is Beautiful: hOMe by Andrew & Gabriella Morrison | HomeDSGN
    http://www.homedsgn.com/2014/02/18/small-is-beautiful-home-by-andrew-gabriella-morrison/

Couple Builds Own Tiny House on Wheels in 4 Months for $22,744.06- "hOMe" FULL TOUR
    https://www.youtube.com/watch?v=RSzgh3D7-Q0
    MATT
    MATT --- ---
    V zaniklé osadě v Jeseníkách postavili dobrovolníci dům za 250 tisíc - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/dum-ze-slamy-a-hliny-hobitin-dp7-/stavba.aspx?c=A151212_204910_stavba_rez
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    ekniha Mini domy (spíš taková brožura 135 stran, základní pohled na alternativní bydlení, rozebrané stavby a zkušenosti několika lidí, 135 stran, CZ)
    nečekejte nic, co by šlo extra do hloubky, spíš takový úvod pro naprosté laiky

E-Kniha- Mini domy.pdf | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xvKUjUDP/e-kniha-mini-domy-pdf
    (heslo pdf2015)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Není to teda malé, ale ta čistota provedení.. moc hezký
    Modern-old Japan mud house: smart & bioclimatic on a budget
    https://www.youtube.com/watch?v=h0IYv6u1xYM
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: Někdo to vidí jako zastarání, někdo to vidí jako absolutně normální a vítaný. V japanu se taky běžně staví schody 200x200 a českej normostavař by to nerozdejchal. Teď jsem zrovna dodělal pracovní model na rekonstrukci klasickýho vesnickýho nízkýho trojtraktu a je to fakt radost dělat s tradičníma prvkama, vdechovat jim další plnohodnotnej život:) Tradice je fajn:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: To je těžký hodnocení, já rozděluju lokality (nejen u prahy) na ty k bydlení, na ty kde je práce a turisticky zajímavé lokality, kde je živo. Každá má většinou od všeho něco, ale centrum beru jako nábřeží Vltavy od železničního mostu po Karlův most, Václavák, Staromák a na druhé straně řeky jen ten Smíchov.

Směrem na horu na západ je proluka kde se až na vyjímky bydlet moc nedá, protože tam absolutně chybí provázanost všech potřebných elementů. Od Butovic po Stodůlky se sice snažili postavit soběstačné sídliště, ale vůbec se jim to nepovedlo, Tam je bydlení fakt snad jen za trest. Od Petřína dál směrem na konec Evropské je par zajímavých lokalit, ale horší infrastruktura. Ostatní zajímavé lokality roztroušené za Prahou

Směrem na východ je super lokalita k bydlení od Vinohrad po ty Strašnice, Trochu Malešice a dál Směrem na Hostivař případně Záběhlice, ale tam už je to dost odříznutý. Dál jsou zajímavé až lokality těstě za Prahou

Jih Prahy včetně okolí za Prahou je naprosto hrozný, Ani město ani vesnice ani rozumná lokalita k bydlení pomalu až dolu k Sázavě, kde je to zajímavý, ale ta dostupnost!

Na sever je to zajímavý až na kopci v Troji a Dolní Chabry, Čimice...

Takže vše je o kompromisu Zelené lokality a dostupnosti za prací a do centra dle preferencí. Hodně zajímavých lokalit mimo Prahu má mnohem lepší dostupnost do centra než ty v Praze. Například takové Černošice a pod.

MATT
    MATT --- ---
    CUKI: Já jsem z druhýho břehu vltavy, takže cokoliv za Florou je pro me vesnice ;) mozna i proto to tam na me obecne pusobi dost strasne.. proste jak rapuje smack "Spalovna odpadu na konci, na druhým krematórium." i vietnamci maj o 100% horsi sortiment nez jinde. Ale chapu, ze podobna alternativa v Praze uz je asi jen 3x drazsi Hanspalka nebo Orechovka. Tedka jsem v 1+1 v zeleny na P6 a uzivam si, ze z postele na zachod nemusim po vrzavejch schodech a park neprejdu za 3 minuty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: jen pro zajímavost kde bydlíš teď? Já bych ho s fleku vyměnil za mnohem větší bydlení po rekonstrukci. Prostě je to cena za relativně zelenou lokalitu, která je zároveň velmi dobře dostupná do centra. To prostě nikde jinde v Praze není. Je tam všechno co k životu v rámci urbanismu potřebuješ. Školy, Školky, obchody, restaurace, poliklinika, spousty sportovního vyžití...

Když to vezmu z hlediska toho kolik mejch spolužáků se do této lokality vrací žít, protože zjistili že to za to stojí, je vidět, že bydlení zde má svou (velkou) hodnotu. Kdybych musel bydlet v Praze, byla by to asi jedna z mála lokalit o které bych vůbec přemejšlel...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Nechci tady rozvádět vášnivé diskuze o tom či onom. Mě jen přijde že se na to díváš ze špatného úhlu pohledu. Ta nizozemská stavba je někde v centru, kde prostě volnej pozemek neseženeš. Něco jinýho je řešit bydlení někde v satelitu a nebo někde úplně na venkově, kde je v podstatě cokoli stavební pozemek a nikdo ti nehází klacky pod nohy protože tam jsou rádi za každou duši.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: hele ja vim, ale me to prijde hrozne nadhodnocovany. po rekonstrukci dobry, ale jinak barak za trest ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam