• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    CUKI: no na sekačku a tučko dobrý, jen furt nevim jestli to bylo za stopade, nebo za dvěstě....každopádně to jsi asi nechtěl srovnávat s těma domkama z ruska....:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: "krkonošskýho standardu" to mě rosekalo :-).
    Tak ty střešní okna maj svoje opodstatnění, ale jen tam kde už to jinak nejde, ne u novostavby. Dávaj světlo naprosto jindy než je potřeba. Prostě je mi to proti srsti. Co mě překvapuje je, že tam je záchod přístupnej přímo z obytný místnosti. Na druhou stanu žádná zbytečná chodba za to to má u mě +
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jako osvč neznám poměry hrubý / čistý, no :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: je to rošt na betonový/ kachličkový/ vaně, celý to jde vyjmout.
    Hele voni ty okna tam sou pro dobrej pocit z bydlení a pro světlo;) to stejný bys mohl říct o jakymkoliv jinym okně, že je zbytečně velký a jít do krkonošskýho standardu;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: jo přesně tak stavba jako taková z toho celého procesu je nejkratší. 400k Kč za rok čistýho jsem asi neměl ani když jsem dělal v IT (to je tak 50 hrubýho). Ale ideální je dělat spíš něco na part time s volnou pracovní dobou... Pořád se stavět taky nedá a dost často se čeká na nějakej materiál.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Docela by mě zajímalo jestli je někdo (obyvatel) spokojenej se střešníma oknama. Do krajiny nevidíš a v létě to dost přetápí prostory.

Jinak ohledně toho dřeva ty máš nějakou zkušenost? Nebo neznáš někoho? Zajímalo by mě to jak je to řešení. Otevřené dřevo a spárama protéká voda do odpadu? Či nějak tlakově napuštěný?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHRASE: moc se mi líbí základní jednoduchý tvar, rozšiřitelný do délky, případně šířky. Což není problém zkopírovat ve vlastním projektu, že jo.

A pořád je mezi objednávkou kamionu s chajdou a celkovou stavbou svépomocí dost mezimožností, za meziceny. Vydělat za rok 400 000 kč není zas taková vzácnost, aby se obecně vyplatilo rok stavět svépomocí a nepracovat. To mi přijde spíš volba pro někoho, kdo si to chce užít.

A proč si lidi objednávají víceméně mobilní stavby? 1) u malých je pověra, že je mohou postavit na nestavební pozemek a že v pátek přijede náklaďák a v neděli se bydlí. 2) u velkých staveb s nějakým tím montovaným řešením očekávají rychlé nastěhování od podpisu smlouvy a složení peněz (očekávají 6 měsíců, realita je rok a víc). A oni vnímají ten rok stavby, kdy se čerpá hypotéka, naskakují úroky a platí nájem jako strašně drahý (což je) a chtějí ho co nejvíc zkrátit, ač to skoro nejde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Tak když pominu lokalitu, tak ani v jednom bych přez zimu bejt nechtěl. Tady u mě stálá teplota
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: úzkej rozměr - primitivní (levná) kce střechy, nějaká pozemková návaznost a hlavně dobrá dispozice. Průchozí vagón s pár příčkama a odbourání komunikací s možností prostory od sebe uzavírat. Vono to chce na ty detaily jako vany nebo sprcháče někoho zkušenýho kdo to nedělá poprvý a pak je to bez problémů.
    Hlavně teda oba domy vychází úzce z potřeb a preferencí jejich vlastníků, oba sou docela dispozičně specifický.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Já jsem z Moravy, ty ceny chatek jsou tu krapet nižší https://www.sreality.cz/hledani/prodej/domy/chaty/olomoucky-kraj?cena-od=0&cena-do=250000

CUKI: Jo, já to chápu. Teď bydlím na 36m2 a přijde mi to extrémně malé, takže pro rodinu bych chtěl alespoň těch 80m2.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: ten druhej se mi teda moc nelíbí, ale ten první je pěknej už jsem ho kdysi viděl. Až na ty střešní okna, který bych asi nerozdejchal. Jen nechápu jak funguje ten sprcháč, respektive jak se čistí. Bojím se že je to pěkný po dokončení, ale za 5 let to bude samá plíseň. Vana pod úrovní je pěkná, kamarád má něco podobnýho ale taky zdoj potenciálních problémů když je kolem dřevo
    A taky nechápu proč jsou oba ty domky tak úzký..
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: tak na začátku jsme se nebavili o té velké krávě co jsi dal do linku. Ostatně jsme v diskusi která se jmenuje Malá bydlení... Domek se zastavěnou plochou 80m2 se do mega vejde taky. psal jsem čím větší tím levnější. To že já takové nestavím neznamená že to nejde. Prostě mě to neoslovuje.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: viz http://bydleni.idnes.cz/...amarady-ho-dokazali-postavit-108-/stavba.aspx?c=A111003_162218_stavba_rez . Je to ale prostě zavádějící, protože majitel je truhlář a dělal co si pamatuju kompletně vnitřky i většinu vnějšku sám, což samozřejmě v tom milionu obsažený neni
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: tak tohle má nebo může mít obojí taky (záchod tam není, protože ho tam nikdo nechtěl). Pokud ta chatka je i takto zaizolovaná a energeticky nenáročná tak nahoď link, nejlépe do pošty ať mi to tu nikdo nevyfoukne :-) Stojící chatky jsou většinou dost přeceněný...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    EGGH: jinak domky tý výměry se za mega stavět daj, ale fakt je stavíš přímo ty a najímáš jen minimum pomoci.viz třeba dům pro baletku nebo dům Levín od studia Mjolk.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: že sem tak smělej, kolik si prosimtě účtuješ za svojí práci a kolik hodin/ dní tomu odhadem věnuješ? To je fakt položka kterou nikde neuvádíš a je hrozně zavádějící říkat jen ceny čistýho materiálu.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: U nás za 200k koupíš chatu, která má dokonce hajzlík a koupelnu. Já spíš čekal něco ve smyslu: to, cot dělaj ti Rusové, umím udělat líp dispozičně za použití lepšího materiálu a domek s plochou 80m2 bude stát mega.
    BURAN
    BURAN --- ---
    CUKI: ja bych rekl, ze cos postavil JE smerodatny, kdyz tu tvrdis, ze podobne velke stavby stavis ani ne za polovic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHANTA: Co jsem postavil není směrodatný, většinou to byly domky jiného ražení, ale na podzim jsem si zkusil takovou stavbu postavit 25m2 a materiál přišel na cca 140k Kč včetně základů. Sice to není úplně hotový, protože jsem to nestihl před odjezdem do teplých krajů, ale do 150k Kč se už vejdu s přehledem. Navíc to bylo stavěno jako ofgrid. Už jsem dával fotky dokončený hrubý stavby sem: [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    Za tu cenu je to nadstandardně (minimálně na poměry toho linku) zatepleno. Statické tepelné ztráty jsou pod 0,5kW.

Kdyby mi s tím občas pomohly druhé ruce vešel bych se asi i do 200k Kč i s prací, což si myslím že je naprosto nádherné. To dáš víc za 2 roky v nájmu. A tohle je pouze moje vize levného bydlení pro lidi, co smýšlej podobně jako já, není to alternativa pro každého, ale učitě se zde najde více lidí, co to dotáhli třeba ještě dál..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam