GESTO: Můj příspěvek nebyl myšlen nějak špatně. Chtěl jsem tím napsat, že největší "problém" té tvé úspory vidím právě v chybě měření, která je u takto nezaizolovaného objektu tak obrovská, že to nelže vůbec srovnávat.
"jde o to ze u radiatoru se nahreje olej ktery pak IR zarenim vyzaruje teplo do okoli, kdezto primotop zahriva vzduch kterej zadny IR nesala tudiz jsi v teplym prostoru, ale samotna "hmota" v tom prostoru moc tepla "neprijme". Napsal jsem to dost buransky, ale snad to z toho jde pochopit. Proc myslis ze by skoro vsichni co nastalo topi elektrinou (myslim jako trvaly reseni) pouzivali IR panely?"
S tímto odstavcem ale souhlasit nemohu. Ten olej žádnou radiační složkou v tom systému jako celku nemá. Ten má za úkol jen rovnoměrně přenést tu tepelnou energii do toho kovu, který ji teprve dál vyzáří! Stejně tak jako ten plech u toho přímotopu. Má sice většinou menší plochu, ale zase větší teplotu. Takže v tomto případě v tom takový rozdíl není jak se zdá. A ta akumulace (pokud se nejedná o nějaké hyper odlišné řešení s obrovskou akumulační nádrží) se taky nijak neprojeví. I prázdná místnost bude mít větší tepelnou kapacitu.
A sálavé panely se hodí pouze do extrémně nenavštěvovaných objektů, které se vytápí třeba jen na pár hodin a pak zase nic. Kde je potřeba alespoň rychle prohřát vzduch. Co se týče komfortu není to nic moc. Domu bych to třeba nikdy nedal. Protože sálavá složka je sice pěkná mantra prodejců těchto předražených panelů, ale pravda je někde jinde.
To sálání musíš prát jako jakoukoli výměnu (tedy i opačným směrem). Sálá naprosto vše dokud nedojde k úplné výměně. No a zatímco ten sálavý panel má většinou mizernou plochu kterou sálá, tak veškeré plochy u nezaizolovaných objektů sálají na nepoměrně větších plochách. A v tom je ten problém na který prodejci těchto panelů rádi zapomínají. Takže sice poměr radiační složky je u těchto panelů větší, ale nijak moc se neprojeví a hlavně nebude sálat všemi směry. To proto, aby člověk cítil stejnou tepelnou pohodu musí u sálavých panelů více topit. Protože směrem od panelu sice sálá teplo, které by bylo opravdu výhodnější. Ale z druhé strany je to o to horší. Tam bude sálat jen studená nezaizolovaná stěna.