KOOTCHA: Přesně tak. Pokud dělám nějakou přednášku,workshop nebo intenzivní seminář, přijde mi divný za to vybírat takový prachy, pochopil bych něco na cestu, zajištění prostor, ale on to dělá u sebe na stavbě, kde potřebuje pravděpodobně levnou (dokonce platící) pracovní sílu, která by mu pomohla vyřešit deficit. Takový novodobý Tom Sawyer :-D
Ten dům přesně jak píšeš nevyjde levněji protože je z hyper ultra přírodních materiálů (oproti cihlovzduchům a plynosilikátům asi o něco jo), ale ta stavba se dá razantně zlevnit protože to budeš stavit ty sám a uděláš si domek dle tvých představ a potřeb, což se dneska moc nenosí, ale na tom se dá ušetřit velmi mnoho. Ne ani tak tou tvojí prací (tu do té ceny stejně musíš počítat), ale tím, že v tom domě bude přesně to co nezbytně potřebuješ.
Druhá věc proč stavět malé domky je ten, že většina velkých domů stojí na pozemcích pro malé stavby a umístění domu na pozemek není ani tak práce architekta, ale více či méně velkého fanouška hry tetris.
A jako nejdůležitější vidím to, že pro určitou skupinu obyvatelstva (do které se řadím i já) nestaví dům aby měl "velký byt" ale prostě chce žít víc venku, potřebuje zahradu a těch malých domků k trvalému bydlení je na našem plácku zatraceně málo.
Ta soběstačnost a úspora je podle mě právě v tom minimalismu, nikoli ve slámě s hlínou. Stavět na co mám a nezadlužit se do konce života hypotékou.
LINKOS: Ty máš vždy strašnou snahu motat do sebe víc nesouvisejících věcí dohromady a překrucovat, co někdo řekl. Nechci se tu s tebou zase pouštět do nekonečných i nikam nevedoucích flameů. Tak jen stručně.
Slamák jako takový ať nosná nebo nenosná varianta je super stavba a hliněné omítky jsou velice nádherné a pro klima přínosné. Hlína sama o sobě jako stavební materiál mě láká. Hlavně pisé ale i adobe má pro mě použitelný potenciál. Ale určitě bych to v našich podmínkách nehodnotil jako LEVNÝ (nebo dokonce NEJLEVNĚJŠÍ) způsob stavby spíše naopak. A hlavně se díky té celkové šíři stěn moc nehodí na ty malé domky o kterých je řeč. Další nevýhodu pro malé domky vidím ve způsobu zakládání stavby, Vetšinou (hlavně u samonosné v.) se k ní přistupuje jako k těžké stavbě a to věc zbytečně komplikuje.
Co se ale udržitelného stavitelství týče, je to jeden z nejlepších směrů co znám.