• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Troufám si tvrdit, že to ten strom bude omezovat v růstu- rozšíření kmene. A hlavně nebude docházet ke správnému ukládání mízy do kořenů. Protože obestavěná část kmenu bude stále v teple.

HENTAIRUSH: Tak si pořádně přečti ten zákon, pokud mi nevěříš.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HENTAIRUSH: to, že se to dá zaregistrovat na Airbnb neznamená, že je to legální.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    OMNIHASH: Dá se na airbnb pronajmout (nebo dříve dalo) technicky vzato cokoliv - viděl jsem i nabídku na shnilej karavan zaparkovanej na kopci.
    Jak jsem psal, já to chtěl ofiko z více důvodů, měl jsem i projekt (klidně můžu někdy uploadnout), byla by to malá semi-mobilní dřevostavba respektujicí krajinu, malá kamínka, postel a výhled. (velikostně cca 20ft kontejner nastojáka)
    Jednoduše řečeno žádná papundeklová příšernost ze zahrádkářský kolonie. Ale i mobilní stavby v lese jsou byrokratickej boj a to to ani není CHKO.
    CUKI: To není úplně pravda, pokud v tom chceš bydlet, tak někde jo, ale pokud chceš mít na zahradě volně loženej kontejner (byť na patkách), stavba to není. Je to prostě jen kontejner na patkách.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HENTAIRUSH: provozovat airbnb v nezkolaudovany/cerny stavbe he slusna cesta do pekel.
    CUKI: pár stromovejch domů sem zkouknul a troufám si tvrdit, že strom s dobře udělanym domkem vydrží dýl, než nahidnej v lese, díky péči majitelů. průšvih většinou nastane, když ke to DIY stavba nekoho, kdo o tom moc netuší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH: Maringotka i kontejnej je stavba jako každá jiná. V CHKO nepostavíš naštěstí nic a pokud ano bude to dost mastný...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Podotknu, že úplně každý lesní porost prochází 1x za deset let taxátor a měl by vícekrát odborný lesní hospodář. Teď v největší kůrovcové kalamitě v dějinách prochází několikrát za rok.

Možná zkusit kontaktovat jeho a nechat si poradit. Jestli nebude souhlasit on, podá to jako porušení lesního zákona a je hotovo.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    POWEROFSTYLE: s těmito stavbama, navíc v lese, je to složitý a fakt se to odvijí od územního plánu, krajině (CHKO) a místní vyhláškou - Stavební zákon je jedna věc, druhá věc je jak to je lokálně tam, kde to chceš.

Máme les, kde jsme si chtěli udělat chajdu (jen postel, malý kamna - bez vody a elektřiny) pro nás, případně airbnb. Jelikož je to ale les, jediná možnost by byla to tam mít neofiko, s tím že místní myslivec může stavbu naprášit a jsou z toho jen problémy. Ano, je tam vyjímka pro stavby pro výkon myslivosti a hospodaření, ale i ty jsou snad na ohlášku. Jak říkám, sepiš co chceš a skoč na místní stavební úřad. My jsme se na chajdu vyprdli, neb z toho byly jen starosti. Jelikož v lese nesmíš rozdělávat oheň, kamna jsou pasé.

Druhá snaha byla ohledně postavení malé chajdy v Ovocném sadu bez sítí, stavebnímu úradu se to taky nelíbilo, v tomto případě se na to vyprdnout nechci a půjdu cestou maringotky či kontejneru. (na maringotky a mobilheimy bacha, někde jsou brány jako vyjímka z mobilních staveb - sice mají kola, ale je potřeba mít ohlášku - konkrétně tuším že to tak mají u Příbramy)

Takže dle mě jsou dvě možnosti:

1) Neofiko - snad to nikdy nenapráší
    2) Ofiko - sepsat na papír, mít alespoň základní nákres se situací a formou využití, a s tím jít na konzultaci na místně příslušný orgán.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    CUKI: díky za odpověď. nevyjádřil jsem se uplně přesně, mělo by se jednat o stavbu na více stromech - tedy v lese.
    HENTAIRUSH: děkuji za typ. Toho se právě nejvíc bojim, jedná se o lokalitu která je vedená jako přírodní park, ale co jsem si zjišťoval, tak regulací oproti normálímu lesu zas tolik není. samozřejmě se jedná o náš pozemek (les).
    HENTAIRUSH: známej policajt mi doporučoval: ,,nikam to nehlaš do tý doby než tě někdo napráší´´ což i když je to les na konci světa, tak se může stát celkem brzo...

Ještě jeden dotaz - je možný na tenhle pozemek (znovu připomínám, je to přírodní park) postavit, maringotku, případně karavan, který by byl označen jako:
    Stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení.
    Vycházím z tohoto webu:
    Stavby, které nevyžadují povolení stavebního úřadu od 1.1.2018 | Město Strakonice
    http://www.strakonice.eu/content/stavby-ktere-nevyzaduji-povoleni-stavebniho-uradu-od-112018

díky .)

HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    To sice ano, ale jen za určitých podmínek.
    Tuším, že hlavní podmínka tam je maximální výška 5 metrů (vršek střechy). Ale je to jen na ohlášku, takže jakmile to SÚ schválí, tak si tam postavíš co chceš. :)

Ale to je fakt na benevolenci lokálního SÚ, někde je stavební uzávěrka a dělají problémy se vším, někde jim je to úplně u řitě.

Myslím si, že dům na stromě nikdo nepovolí, ale pokud je to někde hlouběji na soukromém pozemku tak s tím nikdy nikdo mít problém nebude (pokud to nebude 10m nad zemí a uvidí to každej) - v čechách lidi rádi práskají.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH: Na zahradě rodinného nebo rekreačního domu potřeba do 25m2 povolení dokonce ani ohlášení není. Ale soudě podle toho jak to bylo napsáno se o takový případ nejedná.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    POWEROFSTYLE: Povolení. To není zas taková pravda.
    V ČR je povolení potřeba na většinu věcí.
    Hodně záleží na velikosti, užití (což ofc nebude užití "k bydlení", žejo) a místě.
    Měj plány, alespoň od oka na papíře a skoč si na stavební úřad v místě kde to chceš provést a třeba ti řeknou, že na to povolení potřeba není - někde naopak, bavíme-li se o domě na stromě, kde se dá spát, nepovolí absolutně nic (například CHKO). Nemusíš mít projekt pro konzultaci.

CUKI
    CUKI --- ---
    POWEROFSTYLE: Povolení určitě potřeba je. ale stavba pokud má sloužit k celoročnímu bydlení není vůbec triviální a navíc to tomu stromu určitě velkou radost dělat nebude.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    Zdravím ve spolek :) prosím pěkně, poradil by mi tu někdo, kde najít (osvědčené) info o stavbě domu na stromě ? A jest tomu opravdu tak, že na tento typ stavby není třeba povolení?
    Vřelé díky!
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    CUKI: byl jsem tam, problém je blbý přístup (je to vedle silnice a ve svahu) a stav toho pískovce - určitě by na to měl kouknout statik.
    Navíc ty prostory jsou dost pod úrovní terénu, takže bude problém dostat tam kousek denního světla.
    Na pozemku spousta kamení a suti, rozhodně budou potřeba nějaké úpravy.
    Elektřina a voda nevím, bylo to pár desítek let opuštěné, těžko říct v jakém je to teď stavu
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREGI: podle textu to vypadá pohádkově. Otázkou je co realita? Tyhle inzeráty jsou často mnohem víc zavádějící než u realitek, tak bacha. A neznám cenu v tomto regionu, ale pokud tam je vrt a elektrika a 100m2 zázemí ve skále (bacha na statiku 60m2 už je slušnej prostor) a je k tomu velkej pozemek...
    GREGI
    GREGI --- ---
    co takhle barak ve skale? by ted v lete nemuselo byt spatny:))

Stavební pozemek s prostory ve skále - Děčín - Sbazar.cz
    https://www.sbazar.cz/rabstejn/detail/79428027-stavebni-pozemek-s-prostory-ve-skale
    MATT
    MATT --- ---
    PRASECI_SOIREE: co tepelná roztažnost oceli a hlíny, nebude opadávat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: ale vždyť to není de facto ani uzavřená stavba. Voliéra co máme doma je na tom podobně.
    Představ si tuhle stavbu v našich podmínkách. V létě v tom nevydržíš a v zimě taky ne.
    Hliněný stavby mají budoucnost taky jen v místech kde je jí dostatek, zatímco mrazu málo. U nás jsou prostě nevhodné podmínky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HENTAIRUSH: naštěstí ne
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    Budoucnost jsou kontejnery, ať si říká co chce kdo chce. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Co z toho chceš vlastně převzít za technologie? Ta kostra z roxorů je pro hliněnou nosnou stavbu většinou netřeba. A Quito je jedno z nej míst co se týče stálého klimatu. Rovník v kombinaci s velmi vysokou nadmořskou výškou (tuším něco pod 3k mnm). A i tam se ten plech umí pěkně rozpálit.

U nás máme kontinentální velmi proměnlivé klima. Na to abys vyřešil tepelnou stabilitu ať použiješ jakoukoli k-ci nepotřebuješ ji většinou nijak složitě armovat. Ta ocel není zadarmo.
    Design ale nevypadá zle.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    PEPAZZ: asi jo:) ale libi se mi ten napad a opravit se to da i levnejs, ze to nemusi mit clovek takhle prehnany
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam