• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    myslím, že by si nástěnka zasloužila legislativní update, protože tyhle otázky jsou celkem časté

po mojí konfrontaci se SZ je důležité následující:
    1) pokud na pozemku stojí existující rekreační objekt nebo rodinný dům, LZE bez větších oserů a ohlášek postavit mýtickou stavbu do 25m2 a 5m výšky při zachování ostatních podmínek (odstup 2 m od hranice pozemku, zastavěnost atd.).
    2) cokoliv sloužícího byť vzdáleně pobytovým účelům LZE postavit "na zelené louce" za následujících podmínek:
    - pozemek v ÚP jako zastavitelný
    - kompletní projektová dokumentace (řezy, půdorysy...) od někoho s papírem na tvorbu tohoto dokumentu = nemalé časové i finanční náklady, i kdyby šlo o miniaturní chatu
    - splnění podmínek pro stavbu v daném území (odpady, příjezd, vyjádření subjetků atp.)
    - od příštího roku musí domy splňovat pasivní standard, výjimku mají rekreační objekty
    3) zbytek, jako např. ohlášení přístřešku pro nářadí, ve kterém se posléze objeví postel a kamna, je černota

Nějaké malé DIY/alternativní bydlení je tedy možné jedině nenápadnou přestavbou stávajícího objektu, ideálně skrytého před potenciálními udavači. Stavět nějaký levný tiny house od základů nedává ekonomický smysl, protože náklady na byrokracii sežerou značnou část rozpočtu.
    Pokud jsem někde udělal chybu, rád se nechám poučit.

UF0UN
    UF0UN --- ---
    ANONKA: boží, dík
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Dream Big, Live Small: This tiny home was custom-built to match this couple's every need - AOL Finance
    https://www.aol.com/...0W7SaOEJFmkrj7sHHQe9VAWtW8QrDNUnuTSKLv6-ohOYBgNqEhpnOD9TRWjNmF6dMsCCaBR0VL9Gr
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Kancelář ombutsmana spáchala tohle: https://domek.ochrance.cz/ Zdalipak tam jsou odpovědi i na vaše otázky?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    UF0UN: od architekta určitě ne, stačí stavar, projektant. Pokud tedy projekt je podmínkou, to teď z hlavy nevím.
    CUKI
    CUKI --- ---
    UF0UN: Bohužel jak tam už něco není, je to minimálně na ohlášení a spoustu drahých razítek a byrokracie.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    dotaz k legislativě: chápu to správně tak, že cokoliv "obytného" stavím na pozemku v zastavitelném území, bez existující stavby RD/rekreačního objektu, musím prohnat umístěním & ohláškou? Takže potřebuju projektovou dokumentaci od autorizovaného architekta i na stavbu do 25m2?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Když už bych šel touhle cestou, tak to třeba i zarovnám, ale udělám z toho zároveň úložnej prostor...
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    LINKOS: Souhlas
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: mě spíše přijde, že se tím chtěli zbavit těch sikmin. Nevím jestli si někdy dělal vestavbu to klasické dodávky, ale ty zaoblené boky jsou docela oser, ale vyřešit to tím že to o 15-20 čísel zúžiš, není úplně nejšťastnější
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    CUKI: Maj to chytre a hezky udelany...zachod je v ty "skrini" hned naproti soupacim dverim... Predpokladam, ze izolaci tam mit budou.. lec zuzeni prostoru v uz tak uzkym Tranzitu moc taky nechapu, ale maj to jen vzadu podel postele... spis jsem si rikal, ze asi nikdy nejeli po polnacce, pac by pak koukali, jak jim litaj veci z hornich policek u kterejch jim dvirka drzi jen ty magnety:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ILLUZE: některé věci mě fakt dost překvapili a nějak nechápu jak se to tam mohlo všechno vejít. Je jasné že ty fotky zkreslujou, ale i tak. Když se podívám na to obložení co sebere zbytečně tak cca 25cm šířky. Kdyby v tom byla izolace super, ale ona není na jiných místech vůbec, tedy předpokládám, že tam nebude. Co je v tom prostoru? A kde je ten záchod?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Tohle patří spíše do obytňáků, ale ty vychytávky ve videu - fakt se s tím vymazlili :)

Obytný vůz postavený svépomocí bezvadně poslouží, i když je vlastně docela jednoduchý
    https://www.garaz.cz/...svepomoci-muze-byt-i-jednoduchy-21002831?dop-ab-variant=9&seq-no=1&source=hp
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: všechny, které jsem potkala, měly vrstvu zeleno šedého řasomechu
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: U nás to většinou moc dlouho nevydrží. Záleží na konkrétním místě, ale několik jsem jich viděl po pár letech zelený jak brčál, a po místy už dost chatrné.
    Do údolí k potoku bych to neviděl, ale někde na otevřené kamenité nebo písčité pláni to může vydržet mnohem dýl. Na bydlení asi nic moc, to bych si raději postavil teepee, ale na několika místech jsem to viděl jako zázemí pro lesní školku, klub, zázemí se spaním pro hosty,...
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Je to krásný prostor, má to svoje kouzlo, dost nezvyklý pro mě jsou žádný okna a výhled, člověk se cítí dost uzavřeně...
    MAKAK
    MAKAK --- ---
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    K bydlení si upravili starý školní autobus, cestují s ním po světě
    https://www.mariannebydleni.cz/...nim-po-svete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    PRASECI_SOIREE: spis to vypada, ze si tam dela jen caj ke cteni
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ta digestoř je asi to poslední, mě přijde ta kuchyň spíš zbytečně mrňavá. Já bych ji prodloužil až ke koupelně, pěkně by se to tam vešlo. A jak se mi to celý hodně líbí designem, tak koupelna mě zrovna přijde jako by tam nepatřila. A ten prostor nahoře se mi zdá dost nízkej. Dal bych tam tenčí matraci a hlavu směrem k oknům... To je ale jen detail. Jinak velice pěkně posazené do krajiny a hlavně neotřelé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam