• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    TUKI
    TUKI --- ---
    CUKI: takže od té doby co se vymyslela díra v podlaze, májí lidé delší a kvalitnější život ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:Celá staletí umírají lidé nejen na přímou otravu z kamen co ztratily tah, ale má to vliv i na délku a kvalitu života.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: cela staletí to normálně funguje. Pokud neucpes díry opravdu pořádně, tak to bude fungovat dál.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: No i v té staré chalupě je to dost znát. Prostě spaluješ kyslík co je uvnitř místnosti. Pokud ti to neva tak ok, mě se pak blbě funguje.
    Druhej problém je bezpečnost a oxid uhličitý, co se dostává do místnosti, při inverzi to může dopadnout katastrofálně.
    Za tu díru do podlahy to stojí vždy
    KEL
    KEL --- ---
    ANDY_WARHOL: díky za normální odpovědi :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEL: jestli tu starou chalupu zaizolujes tak, ze je to v podstate vzduchotesna krabice, tak to resit musis, pokud ne, tak resit nemusis...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEL: do zakladovy desky se zadela roura, co jednim koncem cumi tam kde mas ty kamna, a druhym venku
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI: už jsem si to našel. Moje otázka spíš směřovala k tomu, jak moc je to u starý chalupy nutný no. https://www.estav.cz/cz/9713.privod-externiho-vzduchu-pro-krb-nebo-kamna-proc-a-jak-vest-vzduch-ke-spotrebici
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI: no dobrý no a jak se teda řeší ten externí přívod vzduchu ke kamnum uprostřed místnosti? Nějak jsem to nepochopil, krom teda otevřenýho okna.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SNUPAK: stavěli jsme minulý rok a projekt byl rok zpátky a museli jsme to explicitně chtít abychom to meli
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEL: Na staré chalupě většinou nejsou ani hydroizolace, tedy snadné to napravit a taky to není stavba odpovídající dnešním energetickým požadavkům doby. Do té doby než vyřešíš hydroizolace nemůžeš řešit ani izolace, tedy ti je to jedno. stačí mít trvale otevřené okno nebo neřešit stávající netěsnosti a smířit se s nedostatkem kyslíku. Taky nebudeš pravděpodobně zatěžovat tolik náš důchodový systém... O nic nejde :-D
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI:možná blbá otázka, ale jak se to dělá např. na starý chalupě, kde jsou kamna uprostřed?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: např: ČSN 73 4230
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Ale tak pokud je to ve dřevěném srubu z 60' někde v lese, tak je to asi jedno. Ale do normální stavby, která odpovídá dnešnímu století, takové topeniště nepatří a odporuje mnoha předpisům a normám.

Jako viděl jsem to i nedávno u novostavby, ale tam byl krb jen proto, že majitelé rádi koukají do plamenů. Byl jsem tam po 6ti letech provozu, na oficiální kolaudací a oheň několikrát zhasnul, než jsem vysvětlil majitelům, že si to s digestoří opravdu rozumět nebude. Mají doma tedy pěknou atrapu za asi 300k Kč...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    No protože tady je stále kamna na dřevo rovná se Petry. Národ chatařů. Přitom kamna (a komíny) za posledních 30 let udělala velký skok. Co mi dalo práce přesvědčit okolí k alespoň sekundárnímu spalování. Nové stavby co vidím už ale externí vzduch mají.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Ale souhlasím, že by to měl být standard a nechápu že neni
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: standard to právě bohužel není.my to museli doobjednat. I když byl dům defaultně vybaven komínem.
    A také kamen s přívodem je mensina. Ty levnější to nemívají nikdy.jen u těch dražších modelů to bývá ale taky ne vždycky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: To by měl být standard úplně všude už jenom kvůli bezpečnosti.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    ANDY_WARHOL: To je pravda. Kamarádům to hoří jakš takš, ale při přikládání musí otevřít okno, jinak jde kouř do místnosti. Zároveň už mají všechno hotové a sekat externí vzduch se nechce.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SYREC: jen upozorňuji, že pokud máš dobře izolovanou dřevostavby, tak potřebuješ ke koním externí přívod vzduchu. Jinak ti budou blbě hořet.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    ZELENY_CAJ: je to tedle inzerát. ID Semish. Má jich pár do roka. Třeba tydle konkrétní jsou top top. Před dvěma lety jsem koupil od něj o třídu horší a teď přemýšlím, že bych šel do těchto. Už mi to doma ale asi neprojde:)

https://dum.bazos.cz/inzerat/147586935/prodam-konvekcni-litinova-kamna-morso-3142.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam