• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    VICTO_REA: jinak mi z popisu připadá, že chceš zastavět pozemek na kterém nesmíš mít ani ten obytňák a nebo jurtu.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    VICTO_REA:* parkovištěm nemyslím plochu zalitou asfaltem, spíš minimální zpevnění, aby se dalo zajet na pozemek a nedošlo k zahrabání do bláta.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    CUKI: dobrá, a co bys tedy navrhoval místo toho? Můj koncept je mít na pozemku příjezdovou cestu pro obytňák, parkoviště a navazovat by to mělo na něco, v čem si zatopíš, bude to mít střechu a nějakym způsobem chráněný stěny, aby tam nezafukovalo.
    Napadá mě asi altán? Na bydlení bude primárně to vozidlo, kde si člověk obslouží svoje co potřebuje, hlavně kolem hygieny a spaní. Vše venku poslouží spíš jako zázemí pro zábavu/odpočinek. Účel bydlení to mít vůbec nemá.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VICTO_REA:
    GREGI:
    Pro zázemí lesních školek je to podle nového ÚP mnohem jednoduší i na nezastavitelném území. Ale má to své ale. Třeba hygiena se jim do toho bohužel nevešla. Nedávno jsem to řešil.

Ale jinak obecně jurta je normální stavba jako každá jiná. Pokud ji nebudeš používat k bydlení, tak je to jednodušší než dřív, protože padlo 25m2.

Ale obecně bych se v našich podmínkách na jurtu úplně vy... Ta naprosto není dělaná do našeho počasí. Je to jen takovej předraženej hipster stan, kterej nic nevydrží. Míst kde by vydržel nějakou rozumnou dobu je v našich končinách pomálo. A za tu cenu se dá postavit něco smysluplného a dobře zaizolovaného.
    GREGI
    GREGI --- ---
    ERVIN: furt je to na oznameni a musis splnovat tyto podminky. Pokud to chces legalne nejde to jen tak postavit

Stavba do 40 m² zastavěné plochy, pokud:
    má max. 1 nadzemní podlaží
    neobsahuje byt ani pobytové místnosti
    není podsklepená
    slouží jako:
    zahradní domek
    kůlna, dílna
    sklad
    přístřešek
    je na pozemku rodinného domu / rekreačního objektu
    není v památkové zóně, CHKO apod.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    A nesvezlo by se to s novou vyhláško do 40sqm bez povolení?
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    GREGI: ok, díky za reakci. Trochu jsem doufala, že co je psáno to je dáno.
    Známý se rozhodovali mezi teepee a jurtou a s jurtou bylo víc obstrukcí (jestli papírově, nebo technicky teď nevím).
    GREGI
    GREGI --- ---
    VICTO_REA: spis zalezi na mistnim uzemnim planu a nalade uredniku, co je a co neni mozne. Zajdi si na obecni urad a kdyz tam neporadej tak na stavebni.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    Ahoj:)
    Filtruju slovo jurta zde a naposledy zmíňka z roku 2019.
    Nějaký udate od té doby ve stavebním zákonu?
    Nestavebni pozemek, zemědělská plocha a zřícenina v katastru.
    Něco takového by bylo fajn, lepší fotku nemám, tohle je nějaká lesní školka.

HARVIE
    HARVIE --- ---
    Multi-Use Roof Eliminates Roof | Hackaday
    https://hackaday.com/2025/09/11/multi-use-roof-eliminates-roof/

F-Roof: A multi-function, single-layer roof
    https://youtu.be/yZRalp4EQG4
    STETKA
    STETKA --- ---
    JOHY: záleží na tom co přesně chceš. Hliněná omítka se dá namíchat téměř z čehokoliv (alespoň ta hrubá). Jinak spoustu toho má Michal Navrátil - https://www.picas.cz/
    JOHY
    JOHY --- ---
    Ahoj, máte nějaký tipy na interierový hliněný omítky? Mám betonovej skelet (L tvar - opěrná zeď ze ztracenka k rostlemu terénu a sloup - propojeno věncem).
    MININA
    MININA --- ---
    Zkusím štěstí i zde.. Hledám šikovného architekta/projektanta pro návrh stavby polozděného malého domu na horách. Za jakýkoliv tip budu vděčná a ráda poskytnu další info. Díky díky!
    GREGI
    GREGI --- ---
    CHOSIE: jasny furt to neni severni pol ale myslim ze teplota jako takova neni tak podstatna u skleniku jako delka slunecniho svitu a tam ten rozdil uz nebude zanedbatelny. V zime tam maj i odve hodiny mene nez u nas... I kdyz zase v lete tam sviti i o dve hodky vic no:)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    GREGI: Vzledem k oceánskému/přímořskému klimatu tam ty zimy až tak jinde nejsou, porovnání Olomouce s městem v kraji ze kterého je video

Nebo viz hardiness zóny
    GREGI
    GREGI --- ---
    CUKI: jako jo no hodne mi spadla celist ze ten sklenik stavel sam....
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREGI: Já myslím že by to šlo vyřešit, ale tohle se nedá rozumně spočítat, to se dá postavit a testovat a vylepšovat...

Jinak jak tam mluví o tom že to stálo jako běžná stavba, tak to ani omylem Tyhle skleněný k-ce stojej balík a popravdě stavěl jsem ledacos, ale nevím jestli bych měl koule tohle postavit jako svou první stavbu. Jako fakt smekám před tím týpkem.
    GREGI
    GREGI --- ---
    CUKI: jovtak tenhle stoji ve svedsku kde sou ty zimy jinde nez u nas... u nas by to asi moc nefungovalo, jedine mit sklenik kde na leto muzes sundat velke procento skel.. na chladnejsi obdobi to ale musi bejt nejvic super:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREGI: Jo o tom jsem taky přemejšlel. Pokud je to blízko (navíc poměrně studeného) moře tak slunce= vítr.

U nás už půl roku sníh nebyl hodně dlouho. Zato jsou pařáky od Dubna do Řijna.

Aby tohle dobře fungovalo, musí to být (krom toho, že to je postaveno na ideálním místě) velmi dobře klimatizováno. To je poměrně velmi náročné vyřešit i u velkého objemu. Například I v tom obřím skleníku UK (Na Slupi) je ve sklepeních poměrně solidní topení, které fakt jede. A to se jedná o mnohem větší prostor plný obrovské vegetace.

Podle mě je správná (třeba ne jediná) cesta hodně omezit minimálně ty letní zisky a vytvořit co největší akumulaci.
    GREGI
    GREGI --- ---
    CUKI: jasny ze je to spis pro chladnejsi klima... Urcite ale i zalezi na tom jak vetrne misto to je, podle videa a co majitelka rikala jim tam fouka opravdu hodne a to verim ze pomaha cirkulaci. Osobne bych vymenil dva tri mesice vedra za to mit jaro/podzim temer cely zbytek roku i kdyz je venku pul roku snih:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam