• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TAURUSSpartan Race a další OCR: Predator Race / Army run / Bahňák / Tough Mudder / Beskydská 7
    SIRSPOOK
    SIRSPOOK --- ---
    oprava, dobehl jsem nekdy kolem 12:45, nekde po ceste se mi museli pauznout hodinky:-)
    SIRSPOOK
    SIRSPOOK --- ---
    TAURUS: Diky za report, neda mi to a pokusim se shrnout svuj pohled na vec, nebot neni tak optimisticky jako ten tvuj:-)

    Nase rozhodnuti bylo jednoduche. Jedeme na otocku, je to jen kousek. Vyrazili jsme ve 2:30 z prahy po 4 hodinach spanku docela pohoda. Cesta v klidu, navigace bezproblemova. Ostatne severni trasu smer Poprad / Spisska nova / Kosice mam uz docela najezdenou. Prijezd uplne v klidu v 8:30, casovou rezervu jsme nevypotrebovali, stridani za volantem take nebylo nutne. Potud vsechno na jednicku

    Prekvapeni cislo 1/ Parkoviste neni ani trochu pobliz startu. Nevime, jak to nahore vypada, jake jsou fronty na registraci, ani jak casto budou jezdit busy nahoru, takze radeji vyrazime ihned.

    Prekvapeni cislo 2/ Slibovany vyhrivany stan se nekona. Nahore vsechno probehne necekane rychle, taze vic jak hodinu pred startem jsme v zavodnim obleceni aka "elastaky a sustakovka" pripraveni vyrazit. Jenze neni kde se schovat. Zvazujeme na otocku cestu busem dolu a zpet, ale nevime jestli bychom to stihli na start. Takze mrzneme.

    Prekvapeni cislo 3/ Spartan Race neni race. Hned po startu je to jasny, jestli chce clovek aspon trochu zavodit, musi do elitni vlny. Zacpa v kanalu me vyslovene nasere a ja poprve na podobnem zavode premyslim o podvadeni a obehnuti teto prekazky. Nakonec si tu desetiminutovku vystojim s ostatnimi. Samozrejme se s panem Zizkou nemuzu rovnat, ale to vychazkove tempo drtive vetsiny me uz od startu irituje. O to vic me stve male mnozstvi mist, kde se da rozumne predbihat. Tak nejak prichazim o moral si lidove "sahnout na dno" a tak bezim nebo rychle jdu jen v mistech, kde je to siroke natolik, abych mohl predbehnout toho pred sebou. Do hlubokeho snehu mimo vyslapanou cestu v horni pasazi se mi nechce uz vubec, takze trpne jdu s davem pomalym tempem. To se ukazuje jako velka chyba, protoze stydnu a na vrcholu uz opravdu klepu kosu. Sbeh dolu je opravdu hra se zdravim. Poustim to dolu, semtam ztratim rovnovahu v hlubokem snehu a hazu nekolik efektnich drzkopadu. Na sjezdovce pak volim taktez kombinaci kamikaze behu "bez brzd" a sklouzavani po prdeli. Odnasi to lehce kotnik, koleno a rameno, ale bezet se da. Ale aspon to rychle odsejpa, ze?:-) Neco malo prekazek s mensima frontama a jsem v cili. Slava!

    Prekvapeni 4/ 100% chaos u batohu.Ten vyhrivany stan od meho startu kupodivu nikdo nepostavil. Dobehl jsem do cile, dostal svuj caj a medajli a promocenej a propocenej ted stojim u stanu s batohy. Dvou devcat, ktere tam byly dany na pospas davu, je mi uprimne lito. Po 15 minutach cekani to dav vzdava, prelejza stul a zacina si kazdy hledat svuj batoh sam. Pridavam se k rebelujicimu davu, protoze behem cekani jsem vychladl uplne a ted je mi uz opravdu zima. Po chvili svuj batoh nalezam a jdu na bus. Samozrejme nikdo v tom bordelu lidi nekontroluje, ze si beru svuj batoh (s mobilem, penezenkou a klici od auta). Jeste ze se na SR nekrade.

    Prekvapeni 5/ Ridici autobusu nevedi, ze ti propoceni lidi chteji dolu. Na parkovisti stoji 3 busy, ale nikdo v nich. Zastavka je plna k prasknuti, vsichni tu stoji uz pry pres 15 minut a uz jsou docela nakvaseni. Ridic by si mel pospisit nebo ho dav pozdeji zlyncuje. Po dalsich asi 10 minutach prijizdi 4. autobus, ktery nas zaroven odveze dolu. Ty prvni 3 stale stoji. Bus je narvany k prasknuti tak, ze pulka lidi se do nej ani nedostala. Cestou dolu nikde nezastavujeme, nebot vsichni stejne chteji az na posledni parkoviste a lide na zastavkach cestou maji holt smulu, musi cekat dal.


    Tak nejak jsem videl svuj zimni SR ja. Mozna jsem jen ubrecena holcicka a mestsky sampooon, kterymu vadi, ze je mu zima, ale pravda je takova, ze ted marodim. Priste bych si urcite nahoru do batohu zabalil komplet prevleceni a neprevlikal se az dole aute. Casove udaje o cekani berte s rezervou jako hodnoty pokrivene vnimanim casu cloveka, kteremu je zima a je nasr*** na vsechny okolo, ale pravda je, ze jsem musel dobehnout nekdy kolem 12:15 a v 13:15 jsem se dostal teprve k telefonu v batohu, abych poslal manzelce SMS ze jsem OK. U auta jsem byl zhruba v 13:45.

    Jinak napad zimniho SR se mi libila a chapu, ze kdyz neco takoveho poradam jako prvni na svete, tezko dam organizaci na jednicku. Na druhou stranu tu termofolii v cili vam daji i po blbem pul maratonu:-)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    pro koho je to dlouhý - shrnutí v posledním odstavci :)

    Ulrich čtyřicet sedmdesát pět. To už nikdy nezapomenu.

    Ale popořádku.

    Zimní Spartan Race. Na konci ledna. V Tatrách. Ne, to asi ne. Strašná kosa. Je to daleko. Co bych si vzal na sebe? Ne, to ne. Ale. První zimní Spartan Race. První zimní Spartan Race na světě!

    Ach jo. No tak jo. To bude zase akce :)

    Tak takhle nějak to začalo. Následoval měsíc nemoci, pak měsíc tréninku, otužování, hledání ubytování, organizace dopravy, nákup výbavy, zkoumání možností, a dva týdny před závodem testování výbavy na horách.

    Týden před odjezdem jsem jezdil do práce autem a krmil se vitamínem C, abych na poslední chvíli mezi marodama neonemocněl. Nakonec všechno vyšlo a v pátek odpoledne jsem vyjel jedním ze tří aut našeho týmu z Prahy.

    Cesta byla v pohodě, zvlášť po otevření vína, i když asi šest hodin v autě bylo rozhodně nejdéle, kam jsem kdy běhat jel. Na cestě jsme se málem sázeli, jestli na závodě bude nebo nebude voda. Byl jsem zastáncem teorie, že buď nebude, nebo těsně před cílem, čemu nahrával cíl vedle jezírka. Dorazili jsme večer a apartmán sehnaný na poslední chvíli jsme zhodnotili jako sice nic extra, ale poté, co se podařilo zapnout topení, za dostačující.

    Sjeli jsme obhlédnout start. Obdivovali jsme z ledu postavený chrám - Spartan Finish a teorii o vodě už definitivně vyloučili. S klasickou předstartovní horečkou jsme šli spát.

    Hned ráno jsme využili skutečnosti, že jsme nepřijeli, jako obvykle, závodit na otočku, a zařídili si registraci a šli se teprve převlíknout do výstroje. Každý zvolil trochu jinou strategii a počet vrstev, a nakonec byl každý spokojen. Já věděl že poběžím pomaleji, takže jsem přes dlouhé legíny natáhnul ještě jednu tenší vrstvu, která se mi osvědčila ve větru na horách. Na vršek pak tři funkční trička a tenkou windstopper bundu. Jelikož jsem měl před měsícem zánět dutin, tak i nákrčník přes nos. Sjezdové rukavice. Na boty Adidas Canadia jsem vzal jednoduchý pásek s nesmekem.

    Nacpali jsme se do skibusu, nahoře dali teplé bundy do backchecku a pak na start! Už je to tady – arooooo!

    Vybíháme ve štrůdlu, volíme klidné tempo, okamžitě začínáme stoupat do kopce. Vbíháme do koryta potoka, běžíme po kamení a ledu, probíháme tunelem zamrzlého potoka. Před dalším tunelem čekáme ve spartanské dopravní zácpě. Později se dozvídáme, že zrovna tunelem procházel závodník s berlemi a nějak se mu nedařilo. Po několika minutách překonáváme vodu, a aniž bychom se bouchli do hlavy, vylézáme z tunelu.

    Následuje přelez-přeskoč-prolez, a první dlouhý táhlý, ve kterém se tým trhá do různých výkonnostních skupin. Následuje překážka, kterou jsem neznal – memory test. Každý si zapamatuje speciální kód na později. Na mě vyšlo: Ulrich4075. Následuje dlouhý prudký táhlý. Při každém kroku si opakuju Ulrich4075. Je to lepší než angličáky. Na kopci zeď. Zmrzlá trochu víc klouže, ale jinak nedělá problém. Za zdí – další kopec. Ulrich4075, Ulrich4075.

    Za zatáčko přichází milé překvapení. Winter Slip Sandbags! Ke každému pytli s pískem je pytel se slámou zdarma, začíná se s kopce sjezdem jak na bobech! Paráda! Roztočil jsem se jak hvězdice. Ulrich4075. Další, nepřekvapivě, kopec. Co krok, to Ulrich4075. A zahlédám další štaci. Barbwire crawl na sněhu! Tisíckrát lepší než v bahně. Ulrich4075!

    Že se pokračuje do kopce už mě nepřekvapuje. Že dobíháme k vrcholu jedné z lanovek, kvituji se zadostiučiněním. Ovšem za barákem číhá monkey bar. Tak nějak na mě nepůsobil dobře, takže když mi kolega Spartan nabídnul magnézium, vzal jsem si, a se znechuceným pohledem jsem si prohlížel dílem mokré a dílem namrzlé tlusté trubky. Do toho, a půl je hotovo! No, byl jsem asi v půlce, kdy jsem musel zpomalit abych neuklouznul, ztratil jsem rytmus a na následující tyči jsem uklouznul. Fujtabl! Na ručkování poprvé. Jak jsem se dozvěděl ve spartanském autobuse na cestě zpět, úmrtnost byla vysoká… Vrhnul jsem se na angličáky. Nejdřív jsem jel bez rukavic, abych si je nepromočil, ale asi po deseti jsem zmrzlost rukou přehodnotil a vrátil je do rukavic.

    Za krátkým kopečkem čekal… Ulrich4075! Svůj kód, zopakovaný asi tak pětisetkrát, jsem pronesl se značnou hrdostí. Lítostivě jsem se podíval na chudáky, kteří angličkákovali, a zamířil dále… do kopce. Jak jinak. Po chvíli byl jen tak pro formu vysoký ostnáč. A pak do kopce. A do kopce. A ještě víc do kopce! A za další zatáčkou – do kopce. Tuto část jsem nazval Dva tisíce sněžných schodů na Chopok. Ze závodu se stala tůra. Šňůra závodníků v podobném tempu šlapala vždy na místo, ze kterého se před vteřinou zvedla noha závodníka před ním. Bylo to. Opravdu. Dlouhé. Občas jsem po cestě míjel v zatáčkách odpočívající dobrodruhy, občas jsem se nechal míjet. Pohled nahoru neskýtal útěchu – vždy jsem zahlédnul akorát šňůru závodníků o pár desítek metrů výš. Byl jsem přesvědčen, že nás organizátoři opravdu povedou až na Chopok. Po nějaké, strašně dlouhé době, jsme došli na vrchol. Viděl jsem zimní oázu – občerstvovací stanici s čajem a barák, v jehož větrném stínu se choulila skupinka spartanů svírající horké kalíšky v dlaních… k mému zklamání jsem taky viděl, že odsud vede lanovka ještě výš.

    Těm kolegům, co běželi jen v kraťasech a tričku – byli tací – jsem nezáviděl. Byla tu opravdu zima a horský vítr a to bylo celkem slušné počasí.

    Nu což. Nastal čas povytáhnout kalhoty, natáhnout si na ruku mrazem zdřevěnělou rukavici a připojit se ke stádu juchajících spartanů sbíhajících hlubokým sněhem dolů. Paráda! Cca metr sypkého namletého sněhu se choval po došlapu velmi zvláštně, trochu jako písek. Tak šup dolů. Á, oštěp! Ne oštěp… co to… oni vážně… no jo, fakt se tam hází sněhovýma koulema! Super nápad. Tím trefím ještě větší kulový než oštěpem. Navíc zásahová plocha je jenom terč! Trefuju samozřejmě krk, takže druhá sada angličáků. To jsem se ale příjemně zahřál! Tak zase zpět na cestu – dolů! Nezvyk.

    Po cestě dolů jsem pochopil, proč lidé vynalezli lyže. Protože dostat se dolů prudkou dlouhou strání plnou sněhu je docela protivně namáhavé. Naštěstí jsem po chvíli vynalezl zlepšovák a drandil dolů po zadku. Jupí! I když jsem ve spodní části sjezdovky přestával zmrzlý zadek cítit, bylo to značné urychlení. Přeci jen má to závodění v zimě něco do sebe!

    Následující nošení klády byla fáze, ve které jsem byl fakt rád za ty nesmeky. Pomalými kroky ve směsi jehličí a ledové plochy vzniklé z ušlapaného sněhu jsem se posouval k cíli. Kolegu vedle, který uklouzl a pomalu a přesto nezastavitelně sjel s kopce asi 10 metrů, jsem doprovodil soucitným pohledem. Na dobrovolníky jsem zakřičel svou zimní úpravu spartanského pokřiku: „A ruuuum!“ Odpovědí mi bylo: „Aj vodka!“

    Zaslechl jsem hudbu ze startovního areálu, což je spartanská obdoba světla na konci tunelu, a to mi vlilo krev do žil. K železným bradlům jsem seběhl jako kamzík a přeručkoval je jako gymnasta, i když na mě dobrovolníci pokřikovali, že si můžu dát nohy nahoru. Nepotřebuju! V posledním lesíku jsem se na uklouzané dráze málem přizabil, ale už jsem viděl poslední překážky!

    Klouzavá stěna s provazem zmrzlým jako klacek byla brnkačka. Nízké zdi jsem se doslova vysmál. Můstek ze sítě jsem prokličkoval mezi závodníky po dvou, s chraplavým výkřikem přeskočil ohýnek a konečně se dostal k ledovému chrámu.

    Oukej, tuhle překážku oceňuju, byla fakt originální. Sjíždění do cíle po zadku děvám s medailemi k nohám, to tu ještě nebylo.

    V cíli jsem se kupodivu cítil skvěle, dal si dvojitou porci čaje s rumem (a ruuuuum!) a kochal se pohledem na novou medaili. Je fakt krásná. A těžká. Kus kovu. To se musí nechat.

    Následovalo focení, hlášení na facebook, zprávy domů, převlíkání, supervečeře a relaxace ve wellness s probíráním zážitků ve vířivce… ach! Ano i to k závodu patří, nedá se nic dělat. Večer hudební párty Let it roll a ráno nástup do spartanského autobusu, kde byly zážitky důkladně probrány podruhé, potřetí, možná nová přátelství navázána a řízky dojedeny. Dobre bolo.

    Suma sumárum. Byl to pěkný zážitek vyvážený opravdu krutou logistikou. V mínus šesti a při zatažené obloze byl závod zimně celkem nenáročný. Mohlo být ale taky mínus patnáct a nebo sněhová vánice. I proto byly v propozicích povinné píšťalky… zimní překážky byly vtipné, snad až škoda, že jich nebylo víc. Organizace dobrá. O žádných zraněních jsem neslyšel. Jo, a vyhrál Žiška. Takže vlastně takový normální závod! Vlastně to nejtěžší na něm bylo se odhodlat a opravdu se vypravit do neznáma (a na Slovensko – kde jedí halušky a tak), protože tentokrát skutečně nikdo z nás netušil, jestli nás čeká voda nebo jiná ukrutnost. A všichni jsme do toho šli. Toho si na tom cením nejvíc. I když to nakonec znamenalo akorát vyběhnout na Chopok a sjet po zadku dolů. Jestli půjdu na další zimní? Upřímně – nevím. To se uvidí. A prozatím… a ruuuuuuum!
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Za mě naprosto perfektní, organizačně bez chybičky a jinak bomba akce, co se zážitku týká.. vyvážená kombinace dřiny a zábavy. A ten chrám z ledu byl velmi hustej :) podrobný report bude zítra
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    STENNY: dodám jen co se vzpamatuju... cesta zpět byla dlouhá
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    2013, 2014, 2015

    STENNY
    STENNY --- ---
    TAURUS: Hodíš později podrobnější report? To by mě fakt zajímalo :)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Podle hodinek to bylo cca 7 km, výstup na Chopok byl masakr. Pěkný to bylo. A ruuuuum!
    SIRSPOOK
    SIRSPOOK --- ---
    BUTTERFLY: ahoj, vlna v 11:00. Kdyby za to nekdo nabidl 600,- asi bychom se domluvili. Lepsi nez aby to propadlo. Jen to nabizi i ten nemocny kolega sam, takze nemohu nyni zarucit, ze to nahodou uz neudal.
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    SIRSPOOK: můžu to navrhnout kamarádům, co jsou nalomený, pak naší training group
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    SIRSPOOK: vlna/cena?
    SIRSPOOK
    SIRSPOOK --- ---
    mame v tymu jednoho maroda, tak kdyby nekdo v sobotu chtel nahonem jet, ozvete se mi.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Haha to je dobrej vtipálek... co jste nenatrénovali dosud už nenatrénujete :) poběží v kraťasech a občerstvovat se bude sněhem :)
    No já za sebe doufám, že tam vodní překážka nebude, nebo bude těsně před cílem... jinak to bude pěknej humáč!
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Včera jsem Petera poprosil o nějaká doporučení, protože spousty lidí neví, co od toho čekat a on je v Tatrách doma
    tady to je: http://blog.spartan-race.cz/2015/01/19/prakticke-rady-do-jasne-od-petera-zisky/
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    už se to blíží... začínám chytat nerva :D
    dneska jsem nakoupil píšťalky a hřejivé gely od Karrimor, beru je s sebou
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Závěry z dnešního empirického výzkumu výbavy v horském prostředí:
    +: gore-texové návleky budu brát
    -: dvě elastické vrstvy na nohy nejsou dobré, snadno profouknou, budu brát elasťáky a na ně nějaké volnější kalhoty
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ještě jsem dostal doporučení na tyto

    KAHTOOLA MICROSPIKES | TRAILPOINT
    http://www.trailpoint.cz/kahtoola-microspikes/
    KAHTOOLA NANOSPIKES | TRAILPOINT
    http://www.trailpoint.cz/kahtoola-nanospikes/
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    SIRSPOOK: zajdu se podívat do Hudy na tyhle a uvidím, jak na mě zapůsoběj http://www.hudy.cz/nesmeky/ek-plast-magic-spiker,99938.html
    SIRSPOOK
    SIRSPOOK --- ---
    TAURUS: taky sem nad tim premyslel, ale asi pobezim v tarfach na umelku, ty maji aspon nejaky vzorek a na jeden zavod se mi nic kupovat nechce;-) Dej vedet jesti neco poridis za rozumnou cenu
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    někdo zkušenost s nesmeky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam