• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COULEENRC on-road/off-road


    Vše o RC modelech aut.



    Zájemci o společné ježdění, nechť dodají model (alespoň typ off/on road a místo výskitu - následně dodám na nástěnku)





    Toto fórum není primárně určeno k obecným dotazům ohledně RC modelů - máte-li dotazy k nabíjení, vysílači/přijímači či údržbě a koupi jiné RC techniky, než auta, prosím využijte fóra - ZDE



    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SCHEEZE: ty uz mas expedici? nepojedes vidrholec?
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    MADCAT: co se couvani tyce, je to predpokladam dost standardni chovani. Kdyz mas plyn, pak pohyb dopredu je brzdeni motorem. Standardne se da jet dozadu jen z neutralu a jen kdyz auto stoji. Proto se ti muze zdat ze jde o dvoji zmacknuti, ve skutecnosti je jedno, ale s prodlevou v neutralu. Co se brzdy v "neutralu", velmi pravdepodobne jde o nastaveni regulatoru(pokud to umoznuje). Muze to automaticky brzdit v neutralu, nebo tam muze byt volnobeh. Na mem expedicnim modelu to "prepinam" propojenim pinu na regulatoru.
    VACA
    VACA --- ---
    MADCAT: hele a to couvání na druhej dotyk spoušte: není to náhodou tak, že na první dotyk to brzdí, a na druhej couvá?
    Resp. aby když jedeš vpřed a potřebuješ zabrzdit auto nezačalo rovnou couvat..
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    První metry po obýváku a po posteli najety, zde první dojmy:
    - dvě rychlosti jsou super, ale napřed jsem chytl nerva že mi to nejede, resp. jede na prázdno a je to rozbitý, než jsem došel na to, že přepínač rychlostí má polohy tři, a já to mám zrovna na té prostřední, což je neutrál :-),
    - pomalá rychlost by mohla být pomalejší, takhle to na nějakej trial po balvanech moc nebude - člověk trochu ťukne do spouště a auto už se hrne kupředu. Jestli někde najdu nějakej návod, jak to rozumně jednoduše vyřešit - vyměnit nějaký kolečko v převodovce - tak se do toho třeba pustím, ale teď to nechám plavat, na tom to nestojí.
    - s předchozím souvisí taky to, že auto samo moc nebrzdí, takže když zjistím, že se do kopce škrábu moc zhurta a uberu, tak většinou uberu moc, a auto zase samo sjede na volnoběh zpátky. Chtělo by to nějakej hill assist :-)
    - má to nějakej auto braking nastavitelnej na slow/normal/fast, ale zatím jsem nějak nevypozoroval co to vlastně dělá - holt doma nebyla možnost to nějak víc rozjet.
    - auto většinu času píská, a to i když stojí a nedržím spoušť. Prostě jako by se chtělo rozjet, ale puštěná šťáva nedává dost energie. Přestane pískat, když přepnu rychlost, ale většinou za chvíli zase začne.
    - couvání reaguje až na druhej dotyk spouště. Napřed jsem si myslel, že je to nějakej špatnej dotyk někde ve spoušti, takže mě auto párkrát dost vylekalo, když jsem za to netrpělivě vzal, a ono to vystřelilo směrem nazad, většinou do mě nebo do nějaké skříně. Asi to ale bude nějaká vlastnost, protože jsem vypozoroval, že po jízdě vpřed musím vždy zpátečku stisknout dvakrát. Netuším jakej by to mělo mít smysl, ale je to tak. Asi se s tím naučím žít.
    - tím, jak jsou tlumiče suchý, a tudíž se po propružení zastaví vždy v trochu jiné poloze, se stává, že auto občas jede nakřivo, jakože nakloněný na bok. Trochu mě to rozčilovalo, ale pak jsem si uvědomil, že venku v terénu se to asi stávat nebude.
    - je to překvapivě silný - v nepozornosti jsem odtlačil dvě děcka, úhrnem cca 35 kg, i s kancelářskou židlí po koberci kousek vedle.

    Tolik dneska, dovolím si už jenom jednu - zatím pro mě teoretickou (ještě jsem to nezkoušel) otázku - takový ty "koule" na koncích tlumičů a táhel, asi kulový čepy správně řečeno - se do příslušných otvorů v tlumičích normálně ručně nacvakávají, nebo je třeba na to nějakej vercajk nebo speciální grif? Já jenom abych něco nepototo, až se budu o něco snažit.. Dík...
    ACID
    ACID --- ---
    MADCAT: nejdriv se s tim seznam, osahej si to (cti nabourej, poskod, ... ), pak res barvu ;)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MADCAT: Herdek, takhle to začíná - napřed člověk neudrží myšlenku.... :)

    Chtěl jsem se tím o přelakování dostat k dotazu jak nejlépe na to - jestli stačí vzít sprej někde v Hornbachu a dát tomu dvě tři vrstvy plus bezbarvej nahoru, anebo je to nějaká vyšší modelářská, za vyšší modelářský ceny? :)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    KALIBAN: Konektor je to tento. Na autě je samec, na baterii samyce :)

    ACID: S rozumem. Určitě nemám chuť cpát do auta za 110 $ tisíce Kč za tuning. I když - na ty kola, co jsem sem nedávno dával (Scuderia Twin Hammers), už jsem se díval co stojí :-). A stojí moc - $160/4 ks. Jinak ty tlumiče, co jsem objednal, by měly být OK, sice jsem je přeměřoval jenom tak baj voko, ale přímo to u nich bylo napsaný, že jsou na moje auto. Tak snad nekecali.

    Spíš si tak říkám, že bych ty panely výhledově hodil do nějakýho hezčího laku, než je to originál. Přece jenom ten nápis "Wiid Truck" je takovej.. no... prostě divnej. Kdyby aspoň "Wild", tak neřeknu, ale "Wiid"??!? On vůbec ten chinglish manuál je takovej srandovní, člověk musí občas přemýšlet, co tím chtěl básník v Číně říct... ale dá se to.
    ACID
    ACID --- ---
    MADCAT: to je koncept vicemene vsech "levnych" aut, bud to nechas jak je pripadne udelas par zakladnich tuningu (viz treba loziska, tlumice a alu stredovy kardan do TT01), nebo do toho sypes prachy jak do studny.. Sveho casu do TT01 borec nasypal v "hliniku" pres 15k na "tuningu", ale porad to bylo TTcko. Spickovy zavodni podvozek byl za 12k..

    U tech tlumicu pozor na delku, to ze na obrazku stejne vypadaji, to vypadaji skoro vsechny, ale nemusi ti tam pak pasovat.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    MADCAT: to co ti dali k autu je peklo, ale baterku to nabije... mrkni na tuhle treba
    https://hobbyking.com/en_us/imax-b6ac-v2-professional-balance-charger-discharger.html
    chces neco co umi balancovat a rychlost je jen o vykonu.. pokud budes nabijet 2S (7.2V) tak 50W vicemene staci, pokud bys nabijel vetsi baterky tak to chce vic

    mas fotku toho konektoru?

    skladani tlumicu je pohoda, kup si rozebranou osminu a mas hned jasno (coz je taky bomba ze pak to auto znas horem dolem, coz je enialni)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    KALIBAN: OK, dík, budu se ptát:

    - nabíječ: něco rychlejšího/lepšího, než co mi dali k autu? Samo klidně vydržím s tímto, ale když si pak koupím třeba další jednu nebo dvě baterky, tak budu chtít třeba nabíjet obě současně - jestli to jde? A trochu rychlejš, než proudem 800 mA...
    - konektor už jsem odhalil, že se mu asi říká "T" nebolí téčko, i to tak vypadá. A co tak koukám, dají se koupit i mezikusy, když by náhodou na aku bylo něco jinýho...
    - origo tlumiče asi suchý mají být. Sice kdesi kdosi psal, že tam asi je olej, ale nejspíš šlo o dezinformaci z neznalosti. Na ebay jsem objevil nějaký hliníkový s olejem, tak jsem je zkusmo objednal a uvidíme, každopádně ty originální sice jaksi pruží, ale... no prostě nasucho, dře to trochu. Trochu mě překvapilo, že originální Vaterra tlumiče se asi ani komplet koupit nedají..? Anebo blbě hledám... Pouze po jednotlivých dílech - tělo, pístnice, pružina, koule... a poskládat si to doma sám, což se mi teda nechce jakožto začátečníkovi. Nehledě na to, že každej ten mrňavej blbinec stojí hroznej nesmysl...

    Večer to snad zprovozním a uvidíme...
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    MADCAT: baterka ... jsou ruzny, nicmene na obchodech jsou rozmery, takze pokud ti tam sedi ta co mas, zmer a kupuj stejny

    konektory jsou celkem veda, chce se to drzet vsude jednech konektoru, za me jsou nejlepsi EC5
    EC5 Male and Female Connectors (5sets/bag)
    https://hobbyking.com/en_us/new-ec5-male-female-5-set-per-bag.html
    pajim si je sam, coz u EC5 neni problem

    oleje do tlumicu koupis v kazdym modelarstvi, do buggy cokoliv kolem 25W , nicmene je divny jestli to prislo slozeny, ze to prislo suchy, potom bych spis rekl, ze tam ten olej byt nema.
    diffy josu to samy, jen s mnohem hustejsim olejem, do crawleru nejaky 100k nebo tak, tohle urcite bude na nejakym crawler foru (kde toho asi najdes nejvic)

    a klidne s konkretnim dotazem sem prijd, treba budeme vedet
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Neodolal jsem, a K949 už je doma. Pořízeno na Tiny Deal za cenu, která tam furt je, plus nějaký poštovný. Za 9 kalendářních dní to bylo doma.

    A teď nastává ta fáze, kdy se jako téměř kompletní RC greenhorn budu učit :-). Tzn. potřebuju hromadu věcí poradit. Samo na něco přijdu sám, až to budu řešit, ale nerad bych objevoval ameriku. Hlavně co se týče spotřebního materiálu su téměř netknutej - mám na mysli třeba takový ty banality jakože jakej formát (typ) je ta baterie, co k tomu je - vím, že 7,2 V 2200 mAh 25C, ale nevím už, jestli se za těmato parametrama vždy skrývá jeden konkrétní rozměr, nebo si musím dát bacha i na to, jak se jmenuje ten typ konektoru, kterým se to připojuje, abych nekoupil blbej, až si budu chtít koupit druhou, jestli třeba ty šroubky, kterejma je to celý sešroubovaný, jsou nějakýho standardního rozměru, co seženu v každým modelářství, nebo je to WLToys/Vaterra standard, a musím kupovat jenom tyto. Taky mě zajímají nějaký ty maziva - co mám dávat do tlumičů, kterýžto tak jak to došlo vypadají suchý jak popel. Vypozoroval jsem z nabídky různých e-shopů, že asi nějakej silikonovej olej...?, ale jakou hustotu? Jsou nějaký doporučený hodnoty pro buggy racing/crawlery/monster trucky/cokoliv...? A co maziva do diferenciálu? Dává se tam něco? Nějaká vazelína? Předpokládám, že jo, nasucho to přece chodit nemůže, nebo nemělo by :-). Mám doma nějakou bílou vazelínu Shimano na kola, ehm, ale netuším, jestli do RC aut se musí dát něco zcela jinýho :-).

    Chtělo by to nějakou knížku.

    Jinak jsem to ani neprojel, protože su blbec a zapomněl jsem si koupit tužkovky do rádia, takže až dneska. Zpracování vypadá dobře, vyloženě se mi líbí kola, jak jsou krásně měkký, naopak tlumiče to bude chtít pořešit - jak už jsem říkal, vypadá to, že chodí nasucho, tak nevím, jestli lít olej přímo do těchto (aby to zase hned nevyteklo, třeba na to nejsou vůbec připravený, informace jsem našel rozporuplný), nebo rovnou koupit nějaký lepší - jaký?

    Dík za případný komenty, musím pracovat :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JAKUBMOKRIS: jsou na to sety co streamujou rovnou do éteru, nejčastěji na 5.8GHz ( stačí chvíli hledat na ebay/aliexpress "FVP full set" / kit ,...). Problém všech chytrejch věcí je ten, že mají vlastní buffery, aby obraz vypadal hezky, nesekal se, atp... což má ale za následek zpoždění proti realitě (1s je ještě dost dobrý, častěji to bývá klidně 5-10 s) když máš set pro FPV, tak nemáš problém lítat závody s quadkoptérama, ale obraz není v kvalitě, abys ho mohl pověsit na YT...
    tady je pěkně vidět na co lítaj a co se nahrává: (doporučuju vypnout zvuk, je to pak celkem hlasité...)
    Ultimate Duga Dive
    http://www.youtube.com/watch?v=YhJpdCZNSDc&t=328
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    TEAPACK: No, ono by to šlo určitě udělat napřímo ne? Jako bez aplikace. A ty brýle taky nejsou třeba si myslim. Stačilo by GoPro + nějakej malej computerek, případně výkonnější mobil, co to přes LTE zvládne streamovat online. Anebo jsou jakože nějaký sety speciálně na tohleto určený?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JAKUBMOKRIS: fígl bývá v tom, že máš kameru jen na FPV, kterou realtime streamuješ do brýlý a vedle ní je ještě GoPro, která jen nahrává =)
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    UNDERMEDIA: Zkoušel jsem, ale pouze v rámci baráku. Nicméně GoPro má ve spojení s iOS aplikací cca 0,5-1 vteřinu lag, což to dost znepříjemňuje.
    UNDERMEDIA
    UNDERMEDIA --- ---
    zkoušeli jste FPV v autech?

    Pure FPV ride with traxxas summit rc car
    https://www.youtube.com/watch?v=8n-c1XYE2-M


    Driving my FPV race track - Best game ever!
    https://www.youtube.com/watch?v=zfcbFpFsbLU


    RC-Car Hits 55 MPH on the road in Paris !! (Check 0:55)
    https://www.youtube.com/watch?v=19B42gMT2tA
    KOVYEXE
    KOVYEXE --- ---
    UNDERMEDIA
    UNDERMEDIA --- ---
    KALIBAN: supr, dík
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    UNDERMEDIA: hele velka, ja jsem servo nikdy neznicil ani v truggyne, ani v revu ani buggyne a v takovym Quakenbrucku jezdis s osminama po koberci s drevenejma prekazkama a jsou to fakt rany... a v pohode, tohohle bych se zrovna nebal, kup dobry servo a nemas problem
    tenhle savox jsem jezdil na rizeni v buggy, vicemene nesmrtelnej
    UNDERMEDIA
    UNDERMEDIA --- ---
    KALIBAN: zrovna testuju jak velká rána to je. 2,5kg auto na Savox 1258tg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam