• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYMILITARY ANALYTICKA FOTOGRAFIE, aneb poznejme z jedne fotky co nejvic.
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    ja to puvodne videl na hledani min :)

    Kazdopadne to prislusenstvi, ruzne kabely na spod a ta antena :D tezko rict, co to je za bazmek :D
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HANZEL: a ten chlapík v pozadí...SOON...
    DMAG
    DMAG --- ---
    HANZEL: Pacman (DPRK edition)
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HANZEL: dékodovací mašina na Private Gold?
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    tak pojdme :)

    CABA
    CABA --- ---
    GANBOY: Je to Kajami – ponorný infiltrační člun.
    Tento typ lodí se v posledních letech velmi rozmohl i v „civilním“ sektoru, čímž mám na mysli zejména pašeráky drog, ale samotná Severní Korea má ve svém arzenálu širokou paletu typů tohoto zaměření. Takovéto plavidlo se většinou pohybuje jako jakákoli jiná loď, ale v případě nebezpečí nebo potřebě skrytého přiblížení se většina trupu ponoří pod vodu a nad hladinou zůstane (podle stupně propracovanosti) pouze kabina nebo jen pozorovací/detekční prostředky a nasávací otvory vzduchu k motorům. Některé konstrukce jsou schopny i úplného ponoru do hloubky až desítek metrů (cca 20-30). Možnosti detekce malých ploch, které tyto typy vystavují nad hladinu (navíc často opatřených „protiradarovým“ povrchem/nátěrem), jsou velmi obtížné. V roce 2002 si tak do Íránu našlo cestu několik člunů Taedong B a Taedong C. Taedong B, v Íránu označený jako Kajami (obdobné plavidlo, ale bez výzbroje, bylo prodáno do Vietnamu, zákazníky Severní Koreje by se pak měly v budoucnu stát i Venezuela a Myanmar), se vyznačuje originálním vzhledem, vysokou rychlostí na hladině (až 40 uzlů) a možností ponoru až do cca 20-25 metrů. Nedostatky ale zahrnují nízkou rychlost pod hladinou (odhaduje se na asi 4-5 uzlů, maximální hranice je asi 10 uzlů) a nemožnost pohybu při úplném ponoření, navíc řidič se při plavbě na hladině nachází v otevřeném kokpitu na zádi a dovnitř člunu se přesouvá až před ponořením. Výzbroj tvoří dva 324mm torpédomety, ale jde pouze o lehká torpéda (stejně jako u IPS-16/Peykaap) a je možné, že slouží pouze k vlastní ochraně a člun není pojat jako vysloveně útočný, ale spíše diverzní. Ale možný scénář útoku, kdy číhá ponořený těsně pod hladinou, načež se vynoří a vysokou rychlostí provede zteč, nemusí být pouze hypotetický. Mnohem pravděpodobnější je však použití v roli nosiče diverzních týmů či při skrytém kladení námořních min. Kajami byl dovezen asi jen v jednom exempláři, který se veřejně představil v rukou Revolučních gard na námořních manévrech z roku 2006.
    SKRU
    SKRU --- ---
    PRAASHEK: na nasrani dobri:)
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    PRAASHEK: sipka mozna fajn, ale rekl bych ze jeji ranivy ucinek bude zcela zanedbatelny...
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    a co ty šipky, co se dělají do vzduchovek? :) tím jsem střílíval do terče na klasické šipky
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    Nebo diabollku kterou nozem nariznete do krize na hlave:)
    coz se samozrejme nesmi a nedelejte to!
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    SPECZ: .22 HV s dutou špičkou..
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    GORYTHC: Připomíná úvod hry Fallout
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    SPECZ: Na hlodavce 5.5 mm vzduchovka jakž takž stačí, 4,5 je skoro málo i na holuby. Hodně záleží na váze a tvaru diabol a taky na úsťový rychlosti. Stará rezavá slávka má kolem 110m/s, nejnovější číny a turecký maj přes dvěstě, česká klasika se neztratí a je od 160 m/s vejš. Jinak pro odstřel hlodavců a ptactva je dobrý mít CO2 nebo ještě líp Compressed Air systém, aby se hlaveň nepohybovala vůči zaměřovači.
    EL_CHUPAKABRA
    EL_CHUPAKABRA --- ---
    ANARCHY: Jestli po nich jdou s FALama, tak to teda respekt!
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Pravda, ta optika je ale jina:

    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    (mimochodem budto je to ta sama puska, se kterou se predvadela ta nejznamejsi FSA sniperka, nebo tam je tenhle typ montaze na FN-FAL docela popularni)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Tady k tomu maji dokonce obrazek s popiskem "Sniper takes aim in against rat invasion" ;-)


    (samozrejme ze jde o obrazek ze Syrie)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    EMIEL: no, to sice samozrejme dava smysl, otazka je, jestli v tom regionu malorazka je neco, co je opravdovy chlap ochoten vzit do ruky, aniz by mu to zkratilo prirozeni, chapes... ;-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    EMIEL: Docela bych se bál že malorážka na ty svině nebude dost silná. Kdysi jsem se snažil eliminovat přemnožený velký hlodavce ve stájích. Napřed vzduchovkou, ale to bylo dost napikaču, protože pokud jsem je netrefil ze vzdálenosti pět metrů a míň, a to ještě do (nejlépe krční) páteře, tak to ty svině většinou rozchodily. Dokonce velmi rychle pochopily co znamená červený laser - jediný místa kde po nich uvnitř stájí šlo bezpečně střílet totiž byly místa kde přelejzaly zeď, a drápaly se na ní svinsky rychle, takže laserový ukazovátko přidělaný kusem plechu pod hlaveň (obalený tlustou gumou aby dobře drželo), a se spínačem vyvedeným na pažbu byla hodně dobrá pomůcka. Ale jak už jsem říkal, pokud nedostaly ránu do páteře, utekly, a nikdy jsem nenašel jedinou zdechlou která to nedostala do páteře. Potom jsem to zkoušel s vypůjčenou malorážkou - už ne uvnitř stájí, ale venku - a zhruba třetina prokazatelně zasažených byla schopná odejít po svých, a nejspíš se z toho i vylízat. Bylo to v zimě, takže jako zásah jsem to bral jen když tam zůstala ležet, nebo po ní zbyla krev na sněhu. A myslim si že takový velký svině co jsou popisovaný v článku budou mít o něco tužší kořínek. Zase ale bude snažší je trefit :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam