• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBIng. Miloš Zeman - Prezident České republiky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    prijde mi to, nebo byl proste v lihu ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Pády a vrávorání Miloše Zemana NOVÉHO PREZIDENTA ČR - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R3ePG9lzFWc#!
    DEATHKA
    DEATHKA --- ---
    SPLNYX: jj, ty dva jsou odjakživa velký kámoši.
    SPLNYX: ano
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: to znám :) omluva přijata :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: předseda vlády má prostě stejné postavení jako řadový člen, plus navíc nějaké procedurální i reálné pravomoci (které jdou vesměs dovnitř vlády).

za tohle se trochu omlouvám, čím víc to po sobě čtu tím víc mi příjde formulováno poněkud urážlivě a povýšenecky, což opravdu nebyl účel - nepovedla se mi ta analogie s mikrovlnkou (a taky to uvození "no tak se asi") ale fakt, nekéruju do tebe, vyhovuje mi jak diskutuješ (resp. jak mně griluješ), jen se nepřesně vyjadřuju. Jsem znuděnej a lehce přivožralej třetí hodinou cesty vlakem do Prahy ....
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: nechci návod na obsluhu mikrovlnky - jen mě zaráží, že když ve všech ostatních případech jsou podmínky demise a odvolání popsány, tak v případě odvolání předsedy vlády popsány nejsou (ač je pravomoc odvolání předsedy vlády výslovně uvedena vedle těch ostatních pravomocí)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: no tak se asi použije analogicky úprava která je řešenému problému nejbližší (tzn. tebou uváděné (74))

Po ústavě nemůžeš chtít aby byla co do detailnosti upravené materie stejná jako americký návod na obsluhu mikrovlnky.
    CICO
    CICO --- ---
    ...tady někdo čte ústavu jako titulek z Blesku a diví se, že i ústavní právo je třeba nějak interpretovat...D ne, Zeman vládu jen tak z vlastní iniciativy odvolat nemůže, takže se zase uklidníme a popřejeme tomu strejdovi hodně štěstí při realizaci pravomocí, které zvládne sám, resp. po schválení Sněmovnou či Senátem...není jich málo a MZ jimi může zkurvit mnohé, klidně i to, co nezkurvil VK, a to je co říct...D
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LONESTAR: procedura = podmínky
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: no právě že demise a odvolání jsou dvě odlišné procedury, které spolu přímo nijak nesouvisí...
    procedura demise je popsána (73)
    procedura odvolání vlády je popsána (75)
    procedura odvolání člena vlády je popsána (74)
    procedura odvolání předsedy vlády popsána není (ač je pravomoc odvolání předsedy vlády v 62a výslovně zmíněna)
    DEATHKA
    DEATHKA --- ---
    HAEDIX: takže když Japonsko v roce 2012 nakoupilo čínský dluhopisy, tak je vlastně ještě bohatší?
    no nic, končím, vdávám se
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    SPLNYX: neměl na to koule
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ano, a taky jsou tam (myšleno řadoví) "členové" vlády

a je to tak proto, aby mohl prezident ukončit výkon funkce nejen vlády jako celku, ale i jen jejího předsedy či řadového člena (aniž by zároveň musel odvolat celou vládu jako celek). Prezident odvolává na základě demise. Bez demise není odvolání. K demisi může vládu donutit poslanecká sněmovna tím že jí nevysloví důvěru (čl. 73 odst.2 Ústavy). Stejně jako se nemůže po nevyslovení důvěry vláda šprajcnout a demisi nepodat, nemůže se šprajcnout prezident a čachrovat se složením vlády bez předchozí demise.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    PJGEPR: že sem můžeš, znamená, že to tady můžeš i číst :)
    od toho tato debata začala :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: no právě - je tam "odvolává vládu" a zároveň je tam i "odvolává předsedu" - proč by tam byl ten předseda výslovně vypíchnutý, kdyby to bylo jak říkáš ty?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: vždyť tam je i vláda jako celek

"Čl.62

Prezident republiky
    a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,"
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: proč je tedy v 62a výslovná zmínka o jmenování a odvolávání předsedy vlády?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: vláda (jako celek) je odpovědná poslanecké sněmovně. Ne jen členové vlády splňující znak "non-předseda"
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: pokud se vláda skládá z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů, to logicky totéž není...

(jsem si vědom, že je to slovíčkaření, ale řekl bych, že jednoznačný nezpochybnitelný výklad není - na což právě Hasenkopf upozorňuje...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam