• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBIng. Miloš Zeman - Prezident České republiky
    Po mnoho let měla na nyxu místo debata Prof. Václav Klaus - Prezident České republiky. V historicky první přímé volbě byl zvolen jeho nástupcem Ing. Miloš Zeman. Domnívám se, že si rovněž zaslouží svůj klub, který má sloužit k věcnému komentování jeho činů v této významné funkci. Nemá se jednat ani o oslavný a nekriticky zbožňující, ale ani o špinící a nízkými nadávkami nasycený klub. K podobným výlevům používejte kluby jiné, za tímto účelem založené. Zklamání menšinové (i když na nyxu většinové) části elektorátu sem nepatří, volby skončily, výsledek se nedá změnit. Silně trpící, kteří nebudou diskutovat věcně, dostanou BAN a mohou odjet za Janem Jíchou do Černé Hory (neboli Monte Negro, případně Swarze Berg). Vítány jsou fotografie, články a linky, dokumentující činnost českého prezidenta Ing. Miloše Zemana po jeho funkční období.
    rozbalit záhlaví
    TOM
    TOM --- ---
    ANDY_WARHOL: která "civilizace"? naše "západní"? už se dostáváme na hranu OT :)
    v zájmu Číny určitě není, aby ostatní země měly v masovém měřítku dělníky pracující za stravu a jídlo, protože pak by na to dno mzdových a jiných nákladů klesli i ostatní - a jejich export by se zhroutil
    spíš než vyvážet názory ven by neškodilo začít pracovat na soběstačnosti
    LONESTAR: jen jsem chtěl naznačit, že prezident by mohl víc reprezentovat morální hodnoty, protože to vláda/parlament jakéhokoli státu samozřejmě nemůže. nebo proč vlastně pozice prezidenta existuje? jsme republika, ne?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    TOM: jídlo si má zajišťovat každý schopný sám :P
    ale vláda ani prezident by mu v tom neměli bránit, a to ani neuváženými gesty...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TOM: Pleteš se, fabriky v číně nejsou žádný koncentráky, kdy by dělali nuceně za misku rýže. Ty lidi jsou tam rádi že mají civilizovanou práci, vydělají určitě násobně víc, než kdyby se měli hrbit na poli..

Na to jak to tam trochu vypadá je hezký tenhle dokument:
    Manufactured Landscapes (with English subtitles) - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=FEOe27xXhVU
    TOM
    TOM --- ---
    LONESTAR: jídlo má zajišťovat vláda, ne prezident
    ANDY_WARHOL: globálně pro planetu :))
    nejde ani tak o tibet, jako spíš o čínu. dělníky v továrnách pracující za misku rýže, svobodu projevu, atd.
    já vím, že tam je pár tisíc let taková mentalita a zatím by je možná ani nenapadlo si stěžovat, ale to co dělá jejich levná pracovní síla s cenami se na západní civilizaci projevuje hodně
    jasně že si uvědomuju, že už je asi pozdě s tím něco dělat, ale jsem zčásti idealista a dát někomu hlas ve volbách může být vzrušující, radikální a tvrdohlavý pocit .)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    uprime to je duvod proc jsem volit nemohl. musel bych si useknout ruku dat jednomu z nich hlas.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    upozornuju ze cast videa je jeste pred tim nez ho zvolili. takze tam jeste zadna radost byt nemohla
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    LOPIK: Ale také to můžeme přičíst extrémní unavě a v kombinaci s vyplavenými endorfiny.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Vyloženě střízlivě teda nevypadá :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    prijde mi to, nebo byl proste v lihu ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Pády a vrávorání Miloše Zemana NOVÉHO PREZIDENTA ČR - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R3ePG9lzFWc#!
    DEATHKA
    DEATHKA --- ---
    SPLNYX: jj, ty dva jsou odjakživa velký kámoši.
    SPLNYX: ano
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: to znám :) omluva přijata :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: předseda vlády má prostě stejné postavení jako řadový člen, plus navíc nějaké procedurální i reálné pravomoci (které jdou vesměs dovnitř vlády).

za tohle se trochu omlouvám, čím víc to po sobě čtu tím víc mi příjde formulováno poněkud urážlivě a povýšenecky, což opravdu nebyl účel - nepovedla se mi ta analogie s mikrovlnkou (a taky to uvození "no tak se asi") ale fakt, nekéruju do tebe, vyhovuje mi jak diskutuješ (resp. jak mně griluješ), jen se nepřesně vyjadřuju. Jsem znuděnej a lehce přivožralej třetí hodinou cesty vlakem do Prahy ....
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: nechci návod na obsluhu mikrovlnky - jen mě zaráží, že když ve všech ostatních případech jsou podmínky demise a odvolání popsány, tak v případě odvolání předsedy vlády popsány nejsou (ač je pravomoc odvolání předsedy vlády výslovně uvedena vedle těch ostatních pravomocí)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LONESTAR: no tak se asi použije analogicky úprava která je řešenému problému nejbližší (tzn. tebou uváděné (74))

Po ústavě nemůžeš chtít aby byla co do detailnosti upravené materie stejná jako americký návod na obsluhu mikrovlnky.
    CICO
    CICO --- ---
    ...tady někdo čte ústavu jako titulek z Blesku a diví se, že i ústavní právo je třeba nějak interpretovat...D ne, Zeman vládu jen tak z vlastní iniciativy odvolat nemůže, takže se zase uklidníme a popřejeme tomu strejdovi hodně štěstí při realizaci pravomocí, které zvládne sám, resp. po schválení Sněmovnou či Senátem...není jich málo a MZ jimi může zkurvit mnohé, klidně i to, co nezkurvil VK, a to je co říct...D
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LONESTAR: procedura = podmínky
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KEMAL: no právě že demise a odvolání jsou dvě odlišné procedury, které spolu přímo nijak nesouvisí...
    procedura demise je popsána (73)
    procedura odvolání vlády je popsána (75)
    procedura odvolání člena vlády je popsána (74)
    procedura odvolání předsedy vlády popsána není (ač je pravomoc odvolání předsedy vlády v 62a výslovně zmíněna)
    DEATHKA
    DEATHKA --- ---
    HAEDIX: takže když Japonsko v roce 2012 nakoupilo čínský dluhopisy, tak je vlastně ještě bohatší?
    no nic, končím, vdávám se
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    SPLNYX: neměl na to koule
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ano, a taky jsou tam (myšleno řadoví) "členové" vlády

a je to tak proto, aby mohl prezident ukončit výkon funkce nejen vlády jako celku, ale i jen jejího předsedy či řadového člena (aniž by zároveň musel odvolat celou vládu jako celek). Prezident odvolává na základě demise. Bez demise není odvolání. K demisi může vládu donutit poslanecká sněmovna tím že jí nevysloví důvěru (čl. 73 odst.2 Ústavy). Stejně jako se nemůže po nevyslovení důvěry vláda šprajcnout a demisi nepodat, nemůže se šprajcnout prezident a čachrovat se složením vlády bez předchozí demise.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam