DAVIDO:
Jo, tak o tom se nepřu. Ono jako dycky u nás je to legislativně na piču ošetřený. Stejně jako pár magorů, který se chovali jako ten kterýho sem nanes, znám dost lidí který do toho spadli docela nevinně. Pak taky takový ty případy, kdy exekutor vybílil byt kde se sice dlužník zdržoval, ale všechny ty věci co naložil nebyly dlužníka. A domáhat se vrácení bylo docela náročný (ono když je to třeba 80letá babča co jí vybílej byt za vnukovo průšvih, je to fakt na posrání).
Já jsem ten případ použil jen jako ilustraci a ukázku toho, že není pravda, že existuje jen jednoznačnej řetězec hodný nevinný dlužník-zlý hnusný věřitel.
ANDY_WARHOL:
Hele nechoval. Tim, že ze sebe člověk začne dělat mrtvýho brouka, se fakt nikdy nic nevyřeší a dycky je lepší se pokusit nějak se zkusit dohodnout.Neřikám, ža by se to muselo povést, ale když si takhle pokecáš s někym kdo se do dluhů, dlužníků a celý týdle problematiky hrabe, fakt Ti potvrděj, že je to nejlepší způsob. Ono jak ten dlužník nekomunikuje, zdařile vytváří ve všech, kdo s tim přijdou do styku, dojem ba přesvědčení, že je fakt hazl neplatič a ne někdo, kdo do toho spadl tak nějak bez vlastního přičinění.
S tim Tvym popisem toho, jak to koulej třeba operátoři, nejsem nijak v rozporu. Vim ,jak dobře se s nima jedná.
S tim ověřováním toho, jestli je dlužník schopnej dluh splatit a přenášenim rizika na věřitele myslim narazíme na to, že by to mohlo vrhnout tenhle sektor do stavu před rokem 89, kdy potřeba věřitele byla třeba i u půjčky na 5000.
Ono systém tak nějak počitá s tim, že dlužník předloží pravdivé údaje, takže věřitel bude moc objektivně posoudit, jak je možnost,že prachy dostane zpátky, reálná.Banky si to už dneska docela zjišťujou (v čemž se jim teda snaží zabránit iniciativy dožadující s např zrušení registrů dlužníků apod.)
Problém je, že docela dost půjčovačů peněz on line(pučíme Vám na 21 dní 5000, vrátíte nám 6500) to prostě neřeší, tak nějak už počitaj s tim, že to dlužník nebude splácet a oni to z něj dobydou "násilim" přičemž si ještě vydělá spousta dalších institucí.
Na druhou stranu ale dlužník by fakt měl bejt příčetnej a umět si odvodit jak to dopadne když si napučuje víc než muže splatit. Případně se docela zamyslet, jestli to, na co si chce půjčit mu za to fakt stojí, jestli to fakt potřebuje atd.
http://www.finparada.cz/1586-Zadluzeni-mladych-Cechu.aspx
A jo, pravda je, že nejvíc na tom všem jako dycky vydělává komouš. Protože u něj je to jednoduchý, ten co prachy pučuje, je bohatej, takže zlej(jakmile má někdo peníze, musel je nuně získat podvodem nebo zbídačením proletáře-netýká se funkcionářů strany). A jako dycky, lidi mu tenhle pohled žerou i s navijákem.
Ono něco pravdy bude prostě na sloganu(teda nám ho v různejch mutacích)"Já mám holou zadnici, proto volím levici".
JOSEFDRUHY: Když nad tim tak přemejšlim, nechtěl bys mi pujčit? Ty by sis pak z pohledu věřitele rozšířil obzory a prubnul si pocity zlýho kapitalisty kterej přišel vo svý prachy, já bych se za to poměl a voba by jsme byly happy:-)