BONGI: Nezlob se, ale ačkoliv žiju na východním Slovensku, kde je cigánů opravdu hodně, tak prostě nemám tu zkušenost, že by tu 10 z 11, a dokonce ani 5 z 10, cigánských rodičů sprostě pořvávali na své děti coby standardní způsob komunikace. Nervy můžou ujet každému, ale nemám tvou zkušenost. Domnívám se navíc, že kdyby to skutečně bylo tak masové, jak tvrdíš ty, tak by o tom psali etnologové, sociologové a další, ale ti místo toho píší o jiných problémech toho etnika.
Chápu, že máš možná tu smůlu, že žiješ v lokalitě, kde se to, co popisuješ, děje v masovém měřítku, a v tom případě chápu tvé rozhořčení, ale ačkoliv jsem žil v Brně, v Praze a teď na východě Slovenska, to, co popisuješ, jsem prostě neviděl. Tak nevím.
Zato matky s cigaretami u kočárků a vedle dětských hlaviček při procházce vídám všude - u nás kouří kolem poloviny populace a takových 10-20% matek dělá to, co mi vadí opravdu hodně. Zkus se kolem sebe rozhlédnout, zda zaznamenáš to samé.
Pak můžeme diskutovat, proč stát proti tomuhle nic nedělá, nebo můžeme diskutovat o tom, proč LID nevolá po tom, aby se s tím něco dělalo. A nejspíš zjistíme, že je to skutečně odvěký problém "Chyby druhých vidíme, chyby vlastní nevidíme"