• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    FLYBOJ: portfolio vytvarim, brzo bude a sem ho urcite hodim :D

no ja to resim tak, ze mam momentalne dve cenovy hladiny. Jednu vyssi na hodinove prace a jednu nizsi, pokud by me nekdo zamestnal na "plny" uvazek. Coz se za posledni pul rok nestalo. Kazdej slibuje prace nad hlavu a nakonec doda praci na deset hodin tydne. Takze z toho mam zas problem ja - nemam dost prace na to, abych vydelal aspon tolik, co potrebuju.
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    AVATAR: Slevit urcite neni spatny, pokud se na tom obe strany dohodnou. Ale ver, ze pro tebe jako freelancera je to spatna cesta (pokud ta sleva presnahne rekneme nejake rozumne procento - slevit o 20% ok, slevit o 200% je blbost) Takovej klient bude chtit slevovat uz porad a ty budes jen drit jak mezek a ani se ti to casem nevyplati. Cim vic se budes ohejbat, tim vic na tebe bude kaleno. Vim, ze zivit rodinu s detma je tezky, sam mam dve deti a manzelku na matersky, ale tim, ze budes delat pod cenou se z pruseru nedostanes (promin za hruby slova).

Mas nekde nejake portfoio?
    FLYBOJ: souhlasim, ale kdyz prijdes o patou zakazku v rade, protoze se najde nekdo, kdo to udela za hubicku a ty mas rodinu, co musis zivit, slevit musis. Problem je v tom, ze i kdyz jsem slevil, tak jsem porad moc drahej (teda ted konkretne mluvim o jednom klientovi).
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    AVATAR: Kazdopadne by byla chyba se podrizovat v cenach nekomu jinemu. Ty ceny musi vyhovovat hlavne tomu, kdo je vytvari. (Samozrejme nemuze byt uplne mimo)
    ONDREJCERVINKA: ja jsem se tu spravou cenu pokousel najit fakt dlouho a zadnou jsem nenasel. Pro jedno jsi levnej, pro druheho za tu samou cenu drahej.
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    ONDREJCERVINKA: Tohle je v podstate kazdyho vec. Neni zadna sablona. Kazdopadne pro zacatek asi takto.
    Nejdriv si musis rict, jestli jsi v tom co delas dobrej, konkurenceschopnej. Jestli ten cas, ktery nad tim stravis je adekvatni teto praci.
    Jestli to beres opravdu profesionalne, a zivis - chces se zivit jen tim, zeptej se sam sebe, kolik potrebujes k zivotu na mesic (mysli take na socialni, zdravotni, dane)? Kolik platis ucty? Proste si spocitej kompletni utratu za mesic, kterou opravdu potrebujes vydelat. Pricti si k tomu !rozumny! zisk, ktery by se ti libil. Vznikne ti castka, kterou vydelis cca160h = mas tvoji hodinovou taxu.

Jestli budes delat praci tak, ze si udelas dobre jmeno a zakazky se ti budou hrnout, neni problem si rict vic dle modleu nabidka/poptavka.
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    ONDREJCERVINKA: no tak to si sel teda hodne levne, tech 250 bych povazovala za naprosty minimum...
    ONDREJCERVINKA
    ONDREJCERVINKA --- ---
    ahoj, jak resite otazku ceny vuci klientum..? mam s tim docela problem a myslim, ze se prodavam strasne levne.

case study: ted sem modeloval, renderoval a resil postprodukci zakladni na nejakejch tiskovinach. na jednom kusu sem nechal okolo hodiny casu, celkem 11hodin cisty prace i s renderingem.

je to takova bezna prace, kolik bych si za tohle mel rict? udelal sem to za 100,- kus,coz mi prijde strasne malo, sypu si ted popel na hlavu, ze sem nesel nekam k 250,- za kus, kde bych byl s cenou spokojenejsi.

mate nejaky cenikovy tipy pro lidi se kterejma nemate zadnou historii, resite cenu jeste predtim, nez zacnete neco delat?

tohle byl takovej zvlastni pripad, delal sem to pro kluky u kterejch ted sedim v atelieru a spis mi nabidli jestli bych to neudelal, bral sem to spis jako takovej trenink, nez zakazku, otazka ceny me pak dost prekvapila

diky za rady a nazory, teprv zacinam a myslim ze prave otazka ceny je dulezita vec.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    SHADY127: diky moc, na jobs.cz me nenapadlo hledat, vecer na to mrknu
    SHADY127
    SHADY127 --- ---
    REFLEX: ahoy, tu som raz nasla perl http://www.jobs.cz/brigady/ a je tam nejake php, napr http://www.jobs.cz/pd/607517166/?rps=231§ion=positions

gratz k prckovi :)
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    EDNA_JEDNA: pardon, hlavne programovani php, perl, oracle, css, javascript atd.
    EDNA_JEDNA
    EDNA_JEDNA --- ---
    REFLEX: a co delas? a nejakej server nabidky a poptavky primo pro svou profesi znas, mas, hledals?
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    cekame s pritelkou prcka a shanim nejaky vedlejsaky po vecerech a na vikendy, kde neco najit? myslel jsem, ze si neco najdu na webtrh, ale podle vasich reakci uz tam nevlezu :]
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    ONDREJCERVINKA: jo pardon to sem zapomel napsat, jde o kresleni a tak
    ONDREJCERVINKA
    ONDREJCERVINKA --- ---
    THRAWN: o jakou praci se v tomhle prilade jedna? kresleni, grafika a tak..?
    FLYBOJ
    FLYBOJ --- ---
    THRAWN: To vypada dobre, jeste me napadlo, ze slusna komunikace byla i na LinkedIN. Cca pred pul rokem, jsem docela dost navstevoval groupy zamerene na konkretni obory, ktere navstevuji ruzni talent hunteri. Asi po dvou tydnech mi psali z Italie a 2x z Nemecka z nabidkou dlouhodobe spoluprace. Komunikace s Italy byla takova nijaka, ale Nemci byli fajn.
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    kdyz se tady drbou ty pracovni servery, tak ja bych chtel doporucit elance, neni asi tolik znamy, ale ja sem si tam docela rychle nasel slusny klienty, no a je tam sice velka konkurence ruznejch indu a pakistancu co nabizej praci za pytel rejze, ale jejich uroven je tak na urvoni fotobank z 90let, takze se tam sikovnej clvoek zas tak moc neztrati
    JINX
    JINX --- ---
    Muzu potvrdit naprosto stejne zkusenosti, nejhorsiho zakaznika clovek vzdycky najde na webtrhu...
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    ja tam praci spis nabizel a vyzadoval vzdycky smlouvu o dilo, spousta vychytralejch smejdu by to ale asi nezkousla
    EGGH
    EGGH --- ---
    Já z webtrhu semtam nějakou zakázku mám - resp. tam jdu, když nemám práci ale jsou to zakázky za úplné minimum a většinou jsou se zadavateli problémy - buď nezaplatí, nebo 40x mění zadání, mizerná komunikace atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam