• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    O všem, co souvisí s prací na volné noze. Jaké to má výhody, nevýhody a zkušenosti.

    We're lawyers and nannies. We're graphic designers and temps. We’re 1 in every 3 workers. We're building smarter solutions to broken systems. Together, we're the future of the economy.
    (http://www.freelancersunion.org/)

    navolnenoze.cz

    PROČ JSTE SE ROZHODLI PRACOVAT NA VOLNÉ NOZE?

    PRACUJETE NA PROJEKTECH?

    JAKÉ BYLY ZAČÁTKY?
    zkušení poraďte začínájcím, jak na to..(nebo těm, kteří teprve váhájí nebýt zaměstnanci korporací).
    rozbalit záhlaví
    JANACZEK
    JANACZEK --- ---
    Ahoj Freelanceři bez domova. U nás ve studiu v centru Prahy se nám od ledna uvolní jedna židle a jedna místnost. Pokud vás nebaví střídat kavárny a pátrat po klidných restauracích na prezentace, napište a přijďte se podívat. Místnost má 15 m2, je nevybavená s menším výklenkem a balkonem do dvora. Je idealná pro jednoho až dva lidi. Volná židle je u nás ve sdílené místnosti. Ve studiu je k dispozici kuchyňka, kávovar, wifi, zasedačka se skvělým výhledem na řeku. Ulice Náplavní 1. Pro více informací pište do zpráv...







    EXX
    EXX --- ---
    ZIKI: vyhodu ma v rychlosti proste .. jde o radove par sekund nez je to pripsany .. coz znamena ze behem dalsich par sekund ses pripravenej prodat to za fiat ..

    pro paypal taky potrebujes mit proof of identity, proof of card holder, bankstate, proof of adress .. a taky ti to nekdo muze vytunelovat .. uplne stejne ,..treba trojanem v mailu .. cili mi to prijde dost srovnatelny s tim ze u crypta nejsou takovy poplatky, plus to ze kdyz mas cas a chut tak crypto muzes rovnou spekulovat..

    ten rozdil mezi crypto a paypalem je taky v tom ze paypal uz ma vetsina firem nejak zarizenej (a zapomneli ze to byl stejnej oser jako si zalozit crypto wallet) a crypto wallet jeste ne .. ale kdyz zacinali taky nemeli trezor ani ctecku karet na recepci, lidem platili cash na ruku bez papiru atd ..

    jinak .. ono banky jsou taky jeden velkej tunel .. akorat ze tam se ten tunel deje po dekadach a rika se tomu ekonomicka krize .. prijdes do banky a oni ti reknou ze nemaj co ti dat ..

    podle me , pokud proste narazis na tenhle problem .. je na case si ty klieny zacit pripravovat na digital monney .. nevim kolik toho mas , ale pokazdy platit 10procent nebo kolik .. plus ztratu na kurzech a prevodech .. nevim no ... porad jsou to prachy
    EXX
    EXX --- ---
    2MEK: tak to snad zalezi na klientovi .. to asi tezko muzes generalizovat (pokud umej s paypal, poradej si i s crypto .. mozna jim to jen nekdo musi rict) .. ono rict "to nejde" je jednoduchy, ale nektery lidi i firmy jdou radi s dobou a radi celej vyzvam a radi zkousej nove cesty - takovy klienty bych si osobne vybiral radsi..

    btw poslat ripple neni o nic slozitejsi nez poslat prachy pres paypal, navic je to levnejsi .. je to jen o tom kdy to ti klienti pochopi ..a westernunion a transwerwise .. to je v dobe crypta jako drbat se levou rukou v pravym uchu.
    2MEK
    2MEK --- ---
    EXX: Me to taky prijde jako idealni reseni a je to prvni, co me napadlo (vlastne i jedine – neni to vec, kterou bych jinak resil a rozumnel ji). Ale imho to pada prave na tom, ze to neni "aby to zároveň pro klienty bylo co nejjednodušší" ale presne naopak :)
    EXX
    EXX --- ---
    ZIKI: vzhledem k volatilite krypta bys musel spis na konec faktury napsat neco ve smyslu ze prijimas platbu v krypto v kurzu aktualnim ke dni splatnosti .. pac by se ti mohlo stat ze treba se splatnosti 60 dni bys obdrzel svuj krypto poklad (hodinovou sazbu vyjadrenou v mnozstvi koinu) a v prepoctu na usd by mel treba mnohem mensi hodnotu nez sis v dobe fakturace cenil svoji prace .. samozrejme ze tohle ma i svy zapory .. ale pripad ze sef ti posle krypto a zavola ti ze to tam mas .. ty se lognes, vidis ripple a hned se rozhodnes podle chartu jestli to nechas v crypto (pokud mas pocit ze roste) nebo prevedes na usd pokud mas strach ze treba do zitra ztrati 10procent ..nebo treba si cast nechas na spekulace na burze a zbytek si posles hezky do bezpeci fiatu .. aspon mas na vybranou a muzes nakladat se svejma financema hned , zatimco kdyz posilas usd pres banky .. cekas jak debil az si banky protocej svoje nemovitosti s pomoci tvejch prachu co ti zadrzujou i nekolik pracovnich dni a pak te jeste podojej o poplatky a prevodni kurzy .. podle me je na case zacit svy zamestnavatele na tohle pripravovat a dat jim najevo ze jsi pripraven na tuhle moznost .. nebo pockat az jim to cely dojde a budou tlacit oni na tebe at se pripravis na platbu v crypto..treba
    EXX
    EXX --- ---
    2MEK: ziki chtel typ, tady ho ma, podle me je to dobrej typ a pokud vim tak ziki resi platbu smerem k nemu takze je to jedna jedina zeme kde ho zajima jak je krypto brany..v cechach..

    proste obdrzis platbu,vymenis za prachy,prachy prevedes do banky a zdanis zisk, hotovo (stejny jako s cashem akorat neplatis poplatek a procenta za poslani mezinarodni platby a necekas kdovikolik dni na pripsani na ucet), nehlede na to ze treba Zeland a Australie jsou ve svete krypta dost informovany, takze bych se divil kdyby na to ucetni valila oci.

    .. pokud je nejaka ucetni na tohle nepripravena tak to je uz jina pohadka ale za navrh to stoji..mozna je cas na zmenu ucetni nebo na skoleni atd, to at si srovna kazda firma..

    kdyby kazdej myslel jako ty tak to bude vsude dodnes podobny jako treba ve francii kde se porad jedou šeky, na iban a swift casto vrtej hlavou a chtej RIB coz je bankovni kod kterej maji vyhradne francouzsky banky..

    takovou negramotnou ucetni bych vyhodil z okna a ani bych se ji nenabizel se skolenim na mezinarodni bankovni komunikaci protoze uz davno nejsme v 19ctym stoleti, presto se to casto deje ze mi francouzskej zamestnavatel rekne ze mi jeho ucetni nedokaze poslat penize na ceskej ucet protoze nema RIB (prestoze to neni v souladu s eu legislativou ohledne mezinarodniho bankovniho spojeni ktery jasne protlacuje a narizuje pouzivani iban a swift kodu aby se obesly tyhle vyfikundace)...v jiny fr firme ale to same nepredstavuje problem..coz jasne ukazuje na schopnost ci neschopnost ucetni..podle me je v zajmu kazdy firmy mit adekvatne flexibilni ucetni a praci s penezma..zqadavas zakazky do zahranici..chces aby platby mohly probehnout...mas vic a vic zakazek venku tak je jasny ze min a min chces platit poplatky a cekat..

    pokud je zik fakt dobrej v tom co dela, muze si diktovat klidne platbu v zlatych cihlach nebo letenkach po cely planete pokud si tim pomuze a zadavateli zakazky to za to bude porad stat. takze tvuj argument mi prijde trochu mimo a zpatecnickej.
    2MEK
    2MEK --- ---
    EXX: To by klientum popraskali ucetni ve svu... Navic jim nemuzes dat navod, protoze v kazdy zemi bude, co do ucetnictvi, krypto brany jinak.
    EXX
    EXX --- ---
    ZIKI: krypto...treba xrp mas prevedeny v ramci sekund
    JANACZEK
    JANACZEK --- ---
    Ahoj...v našem fajn prostorném studiu na skvělém místě máme k dispozici 1 samostatnou nevybavenou klidnou místnost k pronájmu 25 m2. Sdílená wifi, kuchyně, wc, koupelna a zasedačka. Volné ihned.
    Lokalita: Náplavní, hned u Náplavky, na proti Tancicimu domu. Pro více info pište do zprav. Diky moc. .)

    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    idoklad taky ukazuje součet za období jaky chceš - vychází z faktur
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    BANANABOY: Ja pouzivam rescueTime. umi to taby v prohlizeci, jinak nevim
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ahoj,
    doporuceni / tip na aplikaci, ktera bude automaticky pocitat cas jednotlivych spustenych programu a bude umet odlisit i jednotlive "sesity" "okna" jednotlivych programu. Cele pro snadnejsi fakturaci atd. Neco uz jsem prosel, vyzkousel, ale nic mi nesedlo. uvitam kazdy tip.
    dekuju
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    2MEK: do 2 mega bejt spokojenej platce dph s pausalama (coz je imho nejidealnejsi stav) a nad to nevim, budu resit mozna nekdy :-)
    pasak rikal neco i o offshore, ze je moznost :D
    2MEK
    2MEK --- ---
    MR_DAN: Ono hlidat si to mego sachovanim s fakturama je jedna vec, ale s tim pak dal? :)
    Stat se platcem, s.r.o., "optimalizovat" na soucasny s.r.o. nebo manzelku...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    2MEK: ajo, koukam ze tam pisou neco o tech plovoucich mesicich, to bude asi ono..
    no jsem zvedavej na idoklad, jestli mi rekne "gratulujeme, stal jste se povinnym zajit si na financak a zaregistrovat se jako platce dph" nebo ani to :D
    asi by se to dalo resit pres API, s trochou programovacich znalosti
    2MEK
    2MEK --- ---
    MR_DAN: Zatim nevim jiste, protoze nemam odzkouseno, ale co jsem cetl, tak by mel resit prave tech 12 mesicu - protoze jinak by to bylo k nicemu. Jistej si jen nejsem tim, jestli ti to nerika zpetne stylem "prave jste prekrocily 1M a stavate se platcem DPH", ale snad ne. U iDokladu jsem se o tom nedocetl vubec, ale je pravda, ze ten jsem moc nezkoumal.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    2MEK: hele a fakturiod ti ukaze 12 po sobe jdoucich mesicu, nebo jen kalendarni rok? ja jsem si na zacatku hodil korunou a skoncil u idokladu, ten ukazuje jen kalendarni rok (a kvartal apod)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    2MEK:
    Priste si zase rekni o radu...
    2MEK
    2MEK --- ---
    CLOJSTER:
    Ne, nepisu. Pokud tim teda nemyslis, ze jsem tu 3x napsal, ze zadnou zasranou tabulku nechci. To je totiz to jediny, co o tabulce pisu.
    Nechci zadnou tabulku.
    Ani jednu :)

    Diky za pozornost :)
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    2MEK: Hned o prispevek niz pises neco o vytvareni tabulky :) a taky nechapu co resis - jen zadas hodnoty do excelu/numbers/cehokoliv :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam