KACHNIK: IMHO to znamená, že honorář (autorský, licence, atd) do 7000 měsíčně od jednoho plátce podléhá zvláštní sazbě daně (bez ohledu na to jestli jsi pisálek nebo cokoliv jiného). Tahle zvláštní sazba daně prakticky vypadá tak, že tyhle "malé" honoráře by měl danit jejich plátce, ne ty, srážkovou daní, tj. daní se to už u zdroje a tobě by měl poslat už zdaněný honorář (snížený o daň). V praxi ale, aspoň co jsem zjišťoval, pokud tohle neudělají, je to tvůj problém a musíš to danit ty, nelze se berňáku vymlouvat "já jsem ale myslel, že už to zdaněný je", musíš si to hlídat.
Ohledně sociálky, podle mě nemáš povinnost platit sociální pojištění, aspoň před pár lety to tak bylo, nevím jak teď. Znamená to pak jen, že nemáš nárok na důchod a pravděpodobně sociální dávky v nezaměstnanosti, nevím jak je to s rodičovským příspěvkem, invalidním důchodem atd.
Pak si ještě můžeš dobrovolně platit nemocenskou. Pokud to neuděláš, nemáš nárok na nemocenské dávky, když budeš třeba půl roku v nemocnici, nedostaneš mateřskou a nemůžeš si vybrat, jak chceš pobírat rodičovský příspěvek.