• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINSEMILLA: Přijde mi pěkné, že na tom "nepodlézat" jako na nejdůležitějším jsme se shodly všechny:-) Jsem to teda označila jako "být sama sebou", ale v podstatě jsem mělana mysli totéž.
    Ana partnerovi teda taky oceňuju, že je schopen zavrčet a podpořit mě v těch nepopulárních výchovných opatřeních.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    No jasne, ono to pokazde bude trochu jinak, protoze realita a akteri jsou u kazdeho odlisne. Jen jsem chtela napsat, kam se to u nas za tu dobu posunulo a rozhodne jsme to tak na zacatku nezamysleli. Nicmene ja si treba hrozne vazila u partnera toho, ze nechce erikovi podlezat a byt s nim za dobre, ale byl schopny hranice, ktere mame, i vyzadovat, tzn. nekdy proste zavrcel a vychovava stejne jako ja
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Tak ono ty původní "rady" byly pro holku, která žije s otcem dítěte a maminka tam pravděpodobně úplně normálně funguje. Ale třeba u nás doma je taky něco úplně jiného vztah moje dcera + můj přítel a jeho dcera + já, a to přesto, že jsou holky stejně staré. Blondýna vlastního otce nemá a V. je v jejím domově přítomný už téměr tři roky furt, takže celkem přirozeně se na její výchově podílí mnohem víc a mají spolu i mnohem bližší vztah než já s brunetou, která je tu jeden den v týdnu a ob víkend. Kdyby přišel chlap s dotazem, co dělat, když začal žít s ženskou, která má dítě z předchozího vztahu, viděla bych jako podstatné úplně jiné věci, než to, co jsem psala tady EDERA.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA:
    EDERA: u nás je to ještě jiná kombinace. Moje děti jsou velké a mého druhého muže za svého otce ani kamaráda nepovažují. Na druhou stranu, už s ním - zvláště to mladší, žijí delší dobu než se svým biologickým otcem, který se navíc poslední dva roky vytratil úplně. Takže můj druhý muž se podílí i na jejich výchově a oni, když o nás někde mluví, mluví o nás jako o rodičích, pro zjednodušení situace ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINSEMILLA: Tak ono půjde o kombinaci faktorů, proč je to ve vašem případě úplně jinak. Dítě je mladší, žije převážnou většinu času v domácnosti s Tvým novým partnerem, biologický otec moc nefunguje a hlavně - je to vztah chlap + dítě. Takže fakt naprosto jiná situace než vztah k ženské v domácnosti, kde dítě trvale není doma, když jinak je s milující a normálně fungující maminkou.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    DA_ANDRACKA: Nevim, jak daleko ve vztahu jste, ale nam se fakt osvedcilo jit na to pomalu. Vidat se nejdriv obcas a na neutralni pude, pak treba navsteva u nas, ale bez prespani a proste pomalu dite zvykat na to, ze je tady nekdo dalsi. A to same v byte toho druheho, pokud spolu tedy uz nebydlite.

Naopak byvaly manzel predstavil svou partnerku synovi tak, ze u ni se synem rovnou prespali a navic erik nemel u sebe ani pyzamo, zadne sve veci, dedikovane misto u ni v byte a tak. Dopadlo to tak, ze se erik zase zacal pocuravat v noci a byl z toho fakt tyden spatny a docela trvalo, nez zase nasel rovnovahu. On ho obecne ten vikend tahal jak kocku kotata
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    EDERA: Erik teda meho partnera za rodice povazuje, rika mu jmenem, ale kdyz mluvi o nas obou, tak jsme rodice. Jsme spolu od jeho 20 mesicu, od jeho 2,5 let spolu zijeme. A me by teda ani nenapadlo resit nejake vychovne veci s jeho otcem, neb ten se nijak zasadne nestara.

Ale je fakt, ze byl o dost mladsi nez zminovane ctyrlete dite a je to tak, ze vetsinu zivota je s mym novym muzem a ne s tatou
    DA_ANDRACKA
    DA_ANDRACKA --- ---
    :) dik za rady. Tak nak jsem si to myslela, ze bych k tomu chtela pristupovat. Palacinky 3x za vikend by me nenapadly, ale zni to logicky:))
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: A na druhou stranu se taky nesnažit hrát roli rodiče, kterým nejsem. Vlastně jsem v podobné roli jako vedoucí na táboře.:-) Někdo, kdo je s dítětem celé dny, potřebuje s ním nějak vyjít, společně se zabavit, zajistit, že si dítě neublíží ani neublíží jiným, že budu mít nějaké výchovné páky, aby mě poslechlo, když to bude třeba, ale ty hlavní věci, ty ať si řeší rodiče.:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: podepisuju.
    Plus bych snad zdůraznila, nesnažit se dítěti podlezat, nesnažit se s ním být kamarad.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DA_ANDRACKA: Já bych se na knížky vykašlala. Živé děti (aspoň ty v mém okolí) fungují jinak než děti v příručkách o jejich výchově. Kdykoliv jsem se v životě pokusila aplikovat něco vyčteného z odborné literatury, selhalo to.:-)
    V reálu se mi osvědčilo:
    - Být sama sebou, nepřetvařovat se.
    - Netlačit na pilu. Připustit si, že se s dítětem nemusíme navzájem milovat. Musíme se tolerovat, vycházet spolu, ale to, jestli se máme/budeme mít i rády, je bonus, nikoliv nutná podmínka.
    - Snažit se předejít situacím, kdy se zájem můj a dítěte dostane do konfliktu a chlap bude muset volit nebo si dítě všimne, že si konkurujeme, bude to brát jako soupeření a bude chtít vyhrát za každou cenu.
    - Dát jim prostor, kdy můžou být jen spolu ve dvou (ať si jdou na výlet, do kina, jedou za babičkou etc.).
    - Pamatovat na to, že láska prochází žaludkem.:-) Palačinky třikrát za víkend? Ale prosím, beze všeho.
    DA_ANDRACKA
    DA_ANDRACKA --- ---
    nemate nekdo tip na dobrou kniho na tema "mam noveho partnera/rku a on/ona ma dite z drivejsiho vztahu...jak na to, aby me to dite (4 leté) dobre prijalo?"
    EDERA
    EDERA --- ---
    TANAIS: Jo, celkem má. Ale blondýna je čistá duše, která lidi kolem sebe miluje, i kdyby jí na kůži malovali šablonu stínítka na lampu, co si z ní hodlaj ušít.
    TANAIS: Pochopitelně, že to potěšilo. Taky na tom dva a půl roku usilovně makáme.:-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ... snad to má blondýna stejně :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    EDERA: ale tak... to zní dobře, ne? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Bruneta včera pravila, že jí blondýna vždycky hrozně chybí, když nejsou spolu.:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TANAIS: víš, člověk může mít různé představy o svém životě, ale pokud je to neslučitelné s dětmi, které pořídil předpokládám dobrovolně, měl by to zkousnout, 'držet hubu a krok' a nedávat to dětem najevo.
    Svého života si myslím užije až kam. Až vyrostou.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    HANELA: no, já bych se styděla hlavně sama před sebou.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ANNAWA: Ta je fakt "výborná"
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ANNAWA: to byl ale hodně blbej spisovatel ... nebo naopak... geniální :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam