• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNAWAPatchworkové rodiny
    Moje děti, tvoje děti, naše děti. Jaké je to v rodinách, kde se sešli partneři s dětmi z minulých vztahů? Jedno, zda spolu všichni žijete neustále nebo se vídáte jen občas. Problémy, možnosti, zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MISISSKA: jasne, sem s tím.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MISISSKA: Furt žijem, neboj.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MISISSKA: zkus to
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Prosba od kolegyně z časopisu Maminka, třeba by vás to někoho zaujalo :-)

    Jak se vlastně slaví Vánoce v tak zvaně sešívané neboli patchworkové rodině? Povězte nám o tom, a inspirujte tak svým příběhem rodiny, které jsou "v tom" třeba letos úplně poprvé. Napište nám na michaela.lachova@cncenter.cz svůj příběh, a to do neděle 18. října. S vybranou maminkou či tatínkem se spojíme a jejich "rodinné tipy" otiskneme v prosincovém čísle našeho časopisu. Už teď se těšíme!
    EDERA
    EDERA --- ---
    A dneska pro změnu vařej těstoviny s tuňákem. Prý ani jedna z nich neměla moc dobrý oběd a tohle je blondýnina specialita.:-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    HANELA: Zas na druhou stranu - kdybych se snažila jenom já, tak by to k ničemu nevedlo.
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: nikoliv, proto jsem to dopsala ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    HANELA: Já bych řekla, že na tom máme podíl všichni čtyři "rodiče". Ale teda nikoliv rovnoměrně.:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    EDERA: ale koho je to hlavní zásluha??? :-DDD Tvoje....
    EDERA
    EDERA --- ---
    Když jsem v úterý přišla domů, tak u nás na gauči seděly obě puberťačky a svorně dojídaly pudink, který si před tím samy uvařily. Brunetě odpadl skaut a neměla, jak se dostat domů, tak zavolala blondýně, dohodly se, že dorazí k nám, a jak má bruneta vždycky chuť na něco sladkýho, tak vymyslely, že pudink je dobrá volba. Skoro mi to až vehnalo slzy do očí, jaký už jsou velký, šikovný a jak dokážou kooperovat.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: koukala je ma fotku, Brunetu jsem fakt dlouho neviděla.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Dvojnásobná puberta útočí a jak se holkám s přibývajícím věkem odlišují zájmy a názory, nebývá to vždycky úplně triviální. Ale někdy se i zadaří. Třeba včera večer spolu nachystaly večeři a dokonce spaly obě v jednom pokoji, což normálně nedělaj (bruneta je sova, blondýna skřivan, rušej se navzájem). A dneska přišel na oběd "děda", co je k nám přišitý z předchozí generace, a holky nakonec vytáhly prachobyčejný starý Člověče, nezlob se a svedli s dědou dvě vášnivé bitvy. Hezký to bylo.
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI
    FIFI --- ---
    znate nekdo tento projekt:

    https://www.tretirodic.cz/o-projektu/ ?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: plus je tezke nebo divne chtit domaci prace po diteti, ktere se zrovna po dvou týdnech přesunulo od matky.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    LORAIN: Asi trochu jo. Ale těžko srovnávat, je tam velký věkový rozdíl. A taky teď musím být přísnější, jinak by mi chlapečkové skákali brzy po hlavě :-) Dřív jsem byla mladší, měla spoustu energie a mužovu dceru jsem měla spíš o víkendech a na prázdniny, takže vlastně dost pohoda. A ona byla větší a pomohla třeba s vařením, protože ji to bavilo. A její máti nikdy moc nevařila, takže takže jí i všechno chutnalo :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    LORAIN: Jak v čem. Je fakt, že někdy mám pocit, že tu inscenujeme "Popelku naruby" - byla jedna matka, a ta měla dvě dcery, vlastní celé dny pomáhala v domácnosti, věšela prádlo nebo vařila, zatímco nevlastní si četla nebo kreslila. Což je nejenom mnou, ale i povahou a přístupem holek (bruneta je schopná s vážnou tváří tvrdit, že po pěti letech neví, kde máme sklenice a nemůže si proto nalít pití sama). Na druhou stranu mě "charakterové vady" vlastních dětí vytáčejí podstatně méně než ty nevlastního. Asi že vím, odkud se berou a některé mám ostatně taky.:-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    A máte to taky tak, že jste na svoje děti, byť je máte "raději" přísnější a náročnější a na ty "druhé" hodnější?
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ANNAWA: Taky by mi přišlo nenormální, kdyby to tak nebylo.
    EDERA: Hehe, jo, to by mě taky zajímalo - ale ono se někdy po dětech chce (jsou nuceny), aby vyjadřovaly náklonnost dospělým, i když ji necítí, myslím. Aspoň dneska už je nikdo nenutí říkat nevlastním rodičům "maminko" nebo "tatínku".

    Jinak já se s představou "Kdybys měla dítě, měl bych ho rád jako vlastní" (takto formulováno) setkala hned u dvou mužů přímo a nepřímo (z doslechu) mám pocit, že tuhle představu sdílí vícero chlapů.
    Rozhodně můj ex (2 děti v péči exmanželky) si to takto představoval a vyjádřil se v tom smyslu, že by chtěl, abych byla svobodná matka. Že o tom sní. Nechtěl totiž žádné další děti. Přitom se ovšem nesnesl s dětmi jiné ženy, která se mu moc líbila. Absurdní. Jeho hypotéza, že když bude mít rád dotyčnou ženu, bude mít automaticky rád i její děti, se nepotvrdila, a přesto na ní trval.

    Tu utkvělou představu, že by mé hypotetické dítě miloval jako své vlastní, měl i můj současný manžel. Nechápal, že jsem trochu v šoku z toho, že s námi chce spát jeho 7letá dcera v posteli. Já děti ještě neměla, tak mě to zaskočilo. Nicméně vlastní matka si ji do postel nebrala, pokud vím, ani jako miminko, protože prý má (matka) lehké spaní. Já měla být v tu chvíli dle jeho očekávání vřelejší než vlastní maminka.
    Nicméně mužova dcera byla vždycky milá, hezká, přítulná, emočně inteligentní... prostě dítě, které snadné mít rád, řekla bych. A měla asi i ty správné feromony, protože mi jako mládě "voněla".
    Jak si ale může být on jistý tím, že by měl rád hypotetické dítě, které by třeba bylo přesnou kopií některého mého ex? Nevím, jestli tohle chlapi řeší míň, ale cizí dítě může být člověku i fyzicky nepříjemné, některé ženy si na tohle stěžovaly. Že jim vadí i dotyk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam