• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine


    Dimethyltryptamin

    Systematický název 2-(1H-indol-3-yl)-N,N-dimethylethanamin
    Triviální název Dimethyltryptamin, DMT
    Sumární vzorec C12H16N2
    Identifikace
    Registrační číslo CAS 61-50-7
    Vlastnosti
    Molární hmotnost 188,269 g/mol
    Teplota tání 40–59 °C
    Není-li uvedeno jinak, jsou použity jednotky
    SI a STP (25 °C, 100 kPa).

    Dimethyltryptamin (DMT) je velmi silný, přírodně se vyskytující halucinogen produkovaný rostlinami a přítomný v stopovém množství i v lidském těle. Vykazuje podobnost s dalšími halucinogeny, LSD a psilocybinem. Chemicky je to bílá či nahnědlá aromatická krystalická látka.

    Historie

    Nejstarším známkou užívání DMT byl nález váčku obsahujícího šňupací směs yopo obsahující DMT, 5-MeO-DMT a bufotenin v pohřebišti v severním Chile. Poprvé bylo užívání domorodými obyvateli Karibiku zdokumentováno již při objevování Ameriky v roce 1496. V následujících staletích bylo zaznamenáno užívání yopo na různých místech v Jižní Americe. První záznamy o užívání ayahuascy, nápoje obsahujícího DMT a MAOI, v Amazonii pochází z poloviny 17. století[2], soudí se ale, že byla užívána již stovky, možná tisíce let předtím. Yopo i ayahuasca byly rituálními halucinogeny (Entheogeny), používanými tamějšími šamany například při náboženských obřadech, věštění či léčení apod. V Amazonii byly nalezeny i další entheogeny, ve kterých bylo identifikováno DMT, například oo-koo-hé[3]. Informace, které o nich máme, jsou ale velmi sporé. Tyto tradice se na některých místech zachovaly dodnes.[4]

    Moderní vědou bylo však DMT syntetizováno až v roce 1931, jeho psychoaktivní účinky byly nalezeny ještě o několik let později. Koncem šedesátých let se objevuje jako droga na černém trhu v USA, roku 1971 je v USA postaveno mimo zákon, což následuje i ve většině zemí světa. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let zažívá DMT malý revival, například v Brazílii je legalizováno rituální užívání ayahuascy početnou církví Santo Daime[5] i jinými. Neměli bychom také opomenout vliv Terence McKenny, známého popularizátora DMT té doby. V roce 1990 také poprvé po dvaceti letech začal výzkum DMT na lidech vedený Rickem Strassmanem.
    Výskyt
    Kůra kořenů Mimosy hostilis obsahuje až 1 % DMT.

    DMT se minimálně ve stopovém množství vyskytuje pravděpodobně ve všech živých organismech. V některých rostlinách se ale vyskytuje v poměrně velké koncentraci (například Psychotria viridis, Mimosa hostilis nebo chrastice rákosovitá). V lidském těle je jeho přítomnost také prokázána a je vylučováno pravděpodobně šišinkou, ze které se vylučuje chemicky příbuzný hormon melatonin. Jeho funkce v těle zatím nebyla uspokojivě objasněna, předpokládá se, že se mj. podílí na snění, zážitcích blízkých smrti, mystických prožitcích atd.[6] DMT lze také vytvořit synteticky. DMT díky své extrémní síle není příliš populární drogou a od drogových dealerů není běžně k dostání, mnoho uživatelů si ho vyrábí pro vlastní potřebu.
    Účinky

    DMT je extrémně silný,[1] ač jen krátce účinkující halucinogen. Jedná se o tzv. agonistu serotoninu, mozkového neuropřenašeče, který řídí zpracovování informací, ale má vliv i na náladu a vnímání reality.[1] Jelikož je DMT normálně přítomno v lidském těle (ač v malých množstvích), tělo je připraveno na jeho metabolizaci a působení.[7]
    Psychedelické stavy

    Zážitky uživatelů DMT jsou často velmi bizarní. Mezi časté fenomény patří například návštěva jiných dimenzí (hyperprostor) či komunikace s bytostmi je obývajícími,[8] celkové radikální změny perspektivy, intenzivní kaleidoskopické vize i při otevřených očích, úplné opuštění vlastního těla a pocit umírání, výrazné změny ve vnímání času a rozměrů. Mezi méně časté pak změna barev (např. celý svět vypadá zlatě), zvukové halucinace, žaludeční nevolnost a další. Téměř všichni uživatelé ale tvrdí, že pro popis tohoto zážitku nestačí běžná slova a jakýkoliv pokus o popis je nutně velmi nepřesný a zkreslený. Tyto zážitky mohou být velmi živé (nezřídka jsou popisovány jako reálnější než každodenní realita) a v důsledku neočekávané intenzity pro mnoho lidí můžou být velice děsivé, někdy dokonce mohou způsobit přechodné psychické problémy.[9] I zkušení uživatelé omamných látek říkají, že DMT je extrémně silný halucinogen a může vytvářet děsivé stavy.[1]

    Charakterově jsou také často přirovnávány k účinkům velkých dávek halucinogenních hub lysohlávek, jejichž hlavní aktivní látkou je psilocin, který se od DMT liší pouze jednou hydroxylovou skupinou.
    Užití

    DMT lze užívat orálně, ale pouze v kombinaci s MAOI, jinak není účinné. Při tomto způsobu užití účinky nastupují v řádu desítek minut a trvají několik hodin, jsou méně intenzivní a častěji jsou doprovázeny tělesnými účinky, jako je kupříkladu zvracení. Chemicky se tato kombinace vyskytuje v ayahuasce, rituálním halucinogenu amazonských šamanů, kteří ji využívají k léčení a komunikaci s duchy. Dále je možné DMT užít inhalačně (nejběžnější), injekčně nebo nasálně (šňupáním), případně i rektálně. V tomto případě účinky nastupují ihned a trvají 5-20 minut, ale jsou velmi intenzivní, intenzivnější než drtivá většina ostatních psychedelik v běžných dávkách. Někteří tvrdí, že právě tato látka umožňuje vnímaní věcí, které jsou normálně běžnému vnímaní nepřístupné.

    DMT je v ČR na seznamu zakázaných substancí.
    Dávkování

    Při inhalačním podání mohou být prahové účinky cítěny již od 2 mg. Běžná dávka se pohybuje okolo 30 mg a 50 mg je považováno za vysokou dávku. Mezi jednotlivci ale můžou být velké odchylky v dávce potřebné k dosažení srovnatelného účinku závisející na tělesné hmotnosti a psychických a fyzických předpokladech.
    Odkazy
    Reference

    ↑ a b c d e BIGELOW, Barbara C.; EDGAR, Kathleen J.. The UXL Encyclopedia of Drugs & Addictive Substances. [s.l.] : Thomson-Gale, 2006. ISBN 1-4144-0444-1.
    ↑ [1]
    ↑ Terence McKenna - Pravdivé Halucinace
    ↑ [2]
    ↑ Ayahuasca proniká do Evropy, vítězí nad úřady i policií
    ↑ Rick Strassman - DMT: molekula duše
    http://dmt.tribe.net/thread/9dee8569-ec78-423e-bd03-88b56b7664f3
    ↑ Terence McKenna - Návrat Archaismu
    ↑ Erowid Experience Vaults: DMT

    Související články

    Ayahuasca
    Diethyltryptamin
    Psilocybin
    5-MeO-DMT

    z - http://cs.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamin

    HOW?
    http://www.dailymotion.com/video/xw3sqf_the-dmt-workshop#.USJXsvKo_wN
    http://www.erowid.org/library/books_online/tihkal/tihkal06.shtml

    náhled části obsahu

    TRYPTAMINE, N,N-DIMETHYL; INDOLE, 3-[2-(DIMETHYLAMINO)ETHYL]; N,N-DIMETHYLTRYPTAMINE; 3-[2-(DIMETHYLAMINO)ETHYL]INDOLE; DESOXYBUFOTENINE; NIGERINE

    SYNTHESIS : (from N,N,N-trimethyltryptammonium iodide, dimethyltryptamine methiodide, DMT·CH3I): This quaternary salt is prepared from tryptamine and methyl iodide. To a stirred solution of 3 g tryptamine in 30 mL IPA there was added 10 g methyl iodide. Cream-colored solids appeared immediately and, after 12 h stirring at room temperature, these were removed by filtration, washed twice with IPA and warm isopropanol, and air dried to constant weight. There was thus obtained 1.81 g N,N,N-trimethyltryptammonium iodide. Recrystallization of an analytical sample using acetonitrile gave a white crystalline product with a mp of 210-211 °C. IR (in cm-1): 767, 919, 953, 978, 1105, with a sharp stretch at 3400. In principle, DMT is contained in the filtrate along with NMT and tryptamine itself. The tryptamine can be removed based on its ether insolubility and the NMT by its conversion to the benzamide with acetic anhydride or benzoyl chloride. The remaining basic material is largely DMT which can be further purified as the picrate salt. The yield is minuscule, and better results are obtained by the demethylation of this salt.
    ...
    As to spectra, the EI-MS of DMT presents no surprises. MS (in m/z): C3H8N+ 58 (100%), indolemethylene+ 130 (10%); parent ion 188 (4%). A remarkably consistent feature has been mentioned earlier. With tertiary amines such as DMT, the 130+ mass ion is usually the second or third most intense in the spectrum. A companion 131+ mass ion is very small. However, when isomers are observed that may have the same atomic composition, but which are secondary amines, there is a prominent 131+ peak, always exceeding the 130+ peak in size. As an example, NET, with the same molecular weight, had the same major amine ion fragment at the mass of 58, but at about a half this height is a 130/131 ion pair with the 131+ being the major one. DMT had a CI-MS (with NH3) with the expected M+1 at mass 189 and a fragment at mass 166.

    DOSAGE : >350 mg (orally)
    60 - 100 mg (intramuscularly)
    60 - 100 mg (subcutaneously)
    60 - 100 mg (smoking)
    4 - 30 mg (intravenously)

    DURATION : Up to 1h

    QUALITATIVE COMMENTS : (with 150 mg, orally) "No observable psychic or vegetative effects."

    (with 250 mg, orally) "It was inactive."

    (with 350 mg, orally) "Completely without effect either physiological or psychological."

    (with 100 mg, via the buccal mucosa) "Numbness at the site, but no central effects."

    (with 20 mg, intramuscularly) "I began to see patterns on the wall that were continuously moving. They were transparent, and were not colored. After a short period these patterns became the heads of animals, a fox, a snake, a dragon. Then kaleidoscopic images appeared to me in my inner eye, fantastically beautiful and colored."

    (with 30 mg, intramuscularly) "There was eye dilation and, subjectively, some perception disturbances."

    (with 50 mg, intramuscularly) "I feel strange, everything is blurry. I want my mother, I am afraid of fainting, I can't breathe."

    (with 60 mg, intramuscularly) "I don't like this feeling -- I am not myself. I saw such strange dreams a while ago. Strange creatures, dwarfs or something; they were black and moved about. Now I feel as if I am not alive. My left hand is numb. As if my heart would not beat, as if I had no body, no nothing. All I feel are my left hand and stomach. I don't like to be without thoughts."

    (with 75 mg, intramuscularly) "The third or fourth minute after the injection vegetative symptoms appeared, such as tingling sensation, trembling, slight nausea, mydriasis, elevation of the blood pressure and increase of the pulse rate. At the same time, eidetic phenomena, optical illusions, pseudohallucinations, and later real hallucinations, appeared. The hallucinations consisted of moving, brilliantly colored oriental motifs, and later I saw wonderful scenes altering very rapidly. The faces of people seemed to be masks. My emotional state was elevated sometimes up to euphoria. At the highest point I had compulsive athetoid movements in my left hand. My consciousness was completely filled by hallucinations, and my attention was firmly bound to them; therefore I could not give an account of the events happening to me. After 3/4 to 1 hour the symptoms disappeared, and I was able to describe what had happened.

    (with 80 mg, intramuscularly) "My perceptual distortions were visual in nature and with my eyes closed I could see colored patterns, primarily geometrical patterns moving very fast, having sometimes very deep emotional content and connotation. My blood pressure went up and my pupils were dilated."

    (with 30 mg smoked) "I spread it evenly on a joint of Tanacetum vulgare and melted it with a heat lamp. In about 30 seconds a strong light-headedness starts, with a feeling of temporal pressure. Some yellowing of the visual field. There was nothing for me to do because I had to turn complete control over to the drug. Off the plateau in 3-4 minutes and the fact that the radio was on became apparent. I was out in a few more minutes."

    (with 60 mg smoked) "We did it together. Swift entry -- head overwhelmed -- elaborate and exotic. Slightly threatening patterns -- no insight -- slight sense of cruelty and sharpness between us, but enjoying. His face, as before with MDA, demonic but pleasantly so. He said he saw my face as a mask. He asked me to let him see my teeth. I laughed -- aware that laughter slightly not-funny. Heavy, massive intoxication. Time extension extraordinary. What seemed like 2 hrs was about 30 minutes."

    (with 60 mg smoked) "Rapid onset, and in a completely stoned isolation in about a minute for about three minutes. Slow return but continued afterglow (pleasant) for thirty minutes. Repeated three times, with no apparent tolerance or change in chronology. Easily handled. The intoxication is of limited usefulness but the residues are completely relaxing,"

    (with 100 mg, smoked) "As I exhaled I became terribly afraid, my heart very rapid and strong, palms sweating. A terrible sense of dread and doom filled me -- I knew what was happening, I knew I couldn't stop it, but it was so devastating; I was being destroyed -- all that was familiar, all reference points, all identity -- all viciously shattered in a few seconds. I couldn't even mourn the loss -- there was no one left to do the mourning. Up, up, out, out, eyes closed, I am at the speed of light, expanding, expanding, expanding, faster and faster until I have become so large that I no longer exist -- my speed is so great that everything has come to a stop -- here I gaze upon the entire universe."

    (with 15 mg, intravenously) "An almost instantaneous rush began in the head and I was quickly scattered. Rapidly moving and intensely colored visuals were there, and I got into some complex scenes. There were few sounds, and those that were there were not of anyone talking. I was able to continue to think clearly."

    (with 30 mg, intravenously) "I was hit harder that I had ever been when smoking the stuff. The onset was similar, but the euphoria was less."
    ...
    nějaké texty

    ANJ

    http://www.scientificexploration.org/journal/jse_21_1_rodriguez.pdf

    CZ

    www.uloz.to/xn2vcDqP/vnitrni-vesmir-pdf
    http://www.csfd.cz/film/137394-blueberry/

    Blueberry



    Francie
    Blueberry: L'expérience secrète

    Dobrodružný / Western
    Francie / Mexiko / Velká Británie, 2004, 124 min

    trailer
    http://www.youtube.com/watch?v=rZWkejObSj0

    dwl
    http://www.ulozto.cz/xhah1m6/blueberry-cz-avi


    Dokument čt2 CZ - Ayahuaska (20 min)



    http://www.youtube.com/watch?v=dEIWzx7bFkk

    Psychoaktivní rostliny jako zázračný lék. Po stopách tradiční amazonské medicíny. Léčebné a rituální užívání magických rostlin, včetně tabáku, rozhovor se šamany...
    - Režie: Karolína Alvarez, 2005

    ++++++++++++

    ŠAMANI ODCHÁZEJÍ (režie: Pavel Bezouška)

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=RRLgvn6aFCg&feature=endscreen

    CZ Dokument o šamanských rituálech, ayahuasce a postupně mizejícím vědění. Bílá civilizace rezignovala na soužití s přírodou i na zkušenosti, které z něj vyplývají. Jedni z mála, kteří původní tradice uchovávají, jsou jihoameričtí šamani. Film má být sondou do šamanské duše a tím pádem jakýmsi vhledem do lidské minulosti. Scénář a režie P. Bezouška.

    +++++++++++++

    JINÉ SVĚTY - cesta do srdce ayahuaskového šamanismu kmene Šipibo Konibo


    Ojedinělý dokument svého druhu. Režisér Jan Kounen nás uvádí do hlubokých tajů šamanské medicíny a připomíná tak, jak málo ještě víme o životě, rostlinách, našem vědomí, apod. Kromě počítačově zpracovaných halucinogenních vizí je zde zachycen i život kmene Šipibo Konibo, který se svými tradicemi, znalostmi, sociální pevností, funkčností a provázaností překračuje zajisté v mnohém západní duchovní kulturu.

    Součástí dokumentu jsou také zajímavé postřehy nejrůznějších osobností z pole lékařství (Rick Strassman), antropologie (Jeremy Narby), psychoterapie (Stanislav Grof) či umění (Alex Gray a Pablo Amaringo).

    Dokument při svém uvedení v roce 2004 vyvolal kontroverzi díky zobrazené zvířecí obětině, kterou kmen Šipibo používá, a díky scénám čištění, jímž účastníci ceremonií procházeli.


    http://www.youtube.com/watch?v=Fj4wwfZuEI0

    ++++++++++++

    Maestra Ayahuasca

    CZ dabing

    Veliká Amazonie skrývá mnohá tajemství. A amazonští šamani nás překvapují svými schopnostmi a svým poznáním. Dokážou léčit i tzv. nevyléčitelné nemoci, protože přímo komunikují s rostlinami...

    http://www.youtube.com/watch?v=dyHvasGWTFw
    http://www.youtube.com/watch?v=dPQUf1cBPfM
    http://www.youtube.com/watch?v=rd7pBm3-iDc


    +++++++++++

    Otto Placht - malíř amazonské džungle a ayahuascy (dokument)



    Amazonie, český malíř, indiánská manželka, prales a ayahuasca. - Filmový dokument Alice Růžičkové a Martina Čiháka z roku 1999.
    Otto Placht (nar. 1962) je český malíř, který nyní žije a tvoří v Peru na "předměstí" amazonského pralesa u města Pucalpa na horním toku řeky Ucayalí. Oženil se tam s indiánkou Monikou z kmene Šipibó, mají spolu dvě děti a Otto si postavil domek na indiánském území ve vesnici San Francisco. Kromě každodenního boje o přežívání spolu s rodinou v nepohodlí tropické přírody se v jeho obrazech malovaných na moskytiéru především barvivy, vyráběnými z kůry stromů lián a plodů okolních rostlin, objevuje i jeho zájem o šamanství a zkušenosti z vizí způsobených rostlinnou drogou - ayahuascou.
    Film byl natočen na barevný 16 mm materiál a zachycuje především Ottovo pobývání v Peru - rodinný život v indiánské vesnici, tradiční výrobu indiánské keramiky, šamanský rituál přípravy a pití ayahuasky, Plachtovu snahu najít místo a založit v peru uměleckoterapeutické centrum (podařilo se natočit i letecké záběry pralesa z ruské helikoptéry, které dosud používá peruánská armáda), exotické záběry z města Pucalpa, které teprve před 30 lety založili dobrodruhové, kteří rabují prales. Ve filmu uvidíme i způsob Plachtova malířského projevu a uslyšíme směsici jeho názorů o esoterickém plánu Amazonie, o ekologii a jeho evropské tradici.

    http://www.youtube.com/watch?v=-iEbSJXem4c

    .......................
    Tripping on Hallucinogenic Frogs - ANJ

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Bufo_alvarius1.jpg/300px-Bufo_alvarius1.jpg

    http://www.youtube.com/watch?v=C3Yd7M3JNlw
    http://www.youtube.com/watch?v=hOkdJJI_QCs
    http://www.youtube.com/watch?v=FLDndri1830

    VICE heads to the Amazon on a hunt for its most hallucinogenic tree frogs.
    dokument s CZ titulky



    https://www.youtube.com/watch?v=Dr3NcgAcAbQ

    "DMT vyvolává mystické a transcendentální zážitky i stavy blízké smrti, které byly téměř pro každého dobrovolníka jedním z nejhlubších zážitků v jeho životě. Nazývá se také "molekula duše". Strassmanovy experimenty ukazují, že DMT je přirozeně uvolňováno lidskou epifýzou. Tento proces podle Strassmana umožňuje vstoupení duše do těla, resp. její vystoupení, a tak se stává materiální podstatou zážitků zrození a smrti. Výzkum přispívá k povědomí o tom, že obýváme mnoharozměrný vesmír, mnohem komplexnější a zajímavější, než dosud předpokládala kterákoliv z vědeckých teorií.
    Hodně zajímavý dokument o DMT, přirozeném alkaloidu/hormonu, který produje naše telo a je přitomný u všech zviřat a rostlin. Podle nejnovějších vědeckych výzkumů má na svědomí naše spojení s jinými duchovními světy.. DMT je obsazene i v ayuahuasce.. Tento dokument se zaměřuje na práci Dr. Ricka Strassmana, který prováděl před cca 15 lety výzkum s DMT, jsou tam rozhovory s lidmi, trocha historie z 60. let, a také o Ayahuasce, Santo Daime, UDV.. spousta zajímavých řečníků...
    Stejnojmenná kniha Ricka Strassmana naznačuje, kdo jsme a proč tu jsme. Pokud bychom dokázali DMT rozumně využívat a oprostit se od rozumových předsudků, znamenalo by to pokrok a novou cestu ve zkoumání nejzáhadnějších oblastí lidské mysli a duše. Kniha se rovněž zamýšlí nad nebezpečím i očekáváním těch, kteří se rozhodli do fascinujících sfér duše záměrně vstoupit. Velmi objevná a dobrodružná četba pro každého, kdo se zajímá o mysl, filozofii, podstatu skutečnosti a spiritualitu."

    http://www.imdb.com/title/tt1340425/
    ---------
    dwl
    http://www.uloz.to/xGVs1yE/dmt-the-spirit-molecule-pt-4-5-pinealux-hd-720p-h-264-aac-mp4
    cz titulky
    http://www.uloz.to/xFWN1qM/duchovni-molekula-dmt-mp4
    vysoká kvalita (3GB)
    http://www.uloz.to/xw44Biw/duchovni-molekula-dokument-o-dmt-a-prevratnem-vedeckem-vyzkumu-mpg


















    Šišinka (epifýza, corpus pineale)
    je malý nepárový orgán, součást mezimozku (a konkrétně epithalamu).
    Je to endokrinní žláza produkující hormony melatonin a pravděpodobně i trofický hormon (glomerulotrofin) a endogenní halucinogen DMT.
    V některých kulturách byla šišinka označována jako "třetí oko" a považována za hlavní sídlo ducha.

    Anatomie

    Na povrchu je kryta vazivovým pouzdrem, uvnitř je tvořena nemyelizovanými nervovými vlákny, neurogliovými buňkami a hlavními buňkami, zvanými pinealocyty, opředenými sítí krevních kapilár. S přibývajícím věkem se začínají objevovat kulovitá tělíska tvořená hydroxyapatitem a uhličitanem vápenatým, zvaná mozkový písek (acervulus cerebri)

    Funkce

    Šišinka je hlavním místem tvorby spánkového hormonu melatoninu, který je z šišinky uvolňován do krevního oběhu. U savců a vyšších živočichů je melatonin důležitým hormonem ovlivňujícím cirkadiánní a cirkanuální biorytmy, spánek a bdění a činnost pohlavních žláz. Hladiny melatoninu jsou silně závislé na střídání světla a tmy. Objevuje se také v oblasti sítnice nebo zažívacího traktu. Je tvořen z aminokyseliny tryptofanu a jeho produkce je řízena tzv. cirkadiánními hodinami v oblasti hypothalamu. Světelné záření (především pak o vlnové délce 484 nm – což odpovídá světlemodré barvě) jeho tvorbu snižuje, tma naopak jeho produkci podporuje. V noci je hladina melatoninu v krvi výrazně zvýšená. Aktivita šišinky je ovlivněna hypothalamem, který zprostředkovává informace o tom, kolik denního světla dopadá na sítnici. Denní světlo a sluneční svit má tedy vliv i na náš spánek.

    Trofický hormon epifýzy stimuluje produkci aldosteronu v nadledvině.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0i%C5%A1inka

    Epithalamus

    Epithalamus je jedním z oddílů mezimozku (diencephalon).

    Anatomie epitalamu.

    Epitalamus tvoří:

    epifýza (šišinka, corpus pineale)
    zadní epitalamické komisury
    jádra habenuly
    habenulo-interpedunkulární dráha (fasciculus retroflexus)

    Přídavné struktury kolem mozkových komor - okolokomorové (circumventrikulární) orgány :

    organum subfornicale
    organum subcommissurale
    pretektální jádra

    Fyziologie a patofyziologie
    Popis struktur v oblasti mezimozku a středního mozku.

    Corpus pineale (šišinka, epifýza) je neuroendokrinní žláza, ve které je vysoká koncentrace noradrenalinu, serotoninu a z něj vznikajícího melatoninu. Melatonin ve zvýšené koncentraci způsobuje atrofii vaječníků (u hlodavců) a mění ovariální cyklus. Melatonin také ovlivňuje ciarkadiánní rytmy tím, že navozuje pocit ke spánku. Jeho produkce je nejvyšší za tmy. Indkátorem této cirkadiánní rytmicity je hladina enzymu N-acetyltransferázy, která váže acetylovou skupinu na molekulu serotoninu, čímž vzniká melatonin. Při poškození epifýzy v době před dospíváním dochází u chlapců k urychlení puberty.

    Nuclei habenula lateralis et medialis (postranní a střední habenulární jádra) se nachází na spodině trigonum habenulae. U nich končí vlákna stria medullaris a vychází z nich habenulo-interpedunkulární dráha (fasciculus retroflexus) do interpedunkulárních jader. Tyto oblasti mozku jsou zapojeny do cholinergních a katecholaminergních mechanismů.

    Commissura epithalamica posterior (zadní spojení nadvěsku mozkového) představuje zkřížení vláken z mezimozku a středního mozku před stopkou epifýzy.

    Organum subformicale et organum subcommisurrale, jakožto okolokomorové orgány, jsou místem styku a výměny neurohumorálních působků mezimozku s krevním oběhem.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Epithalamus

    ANJ

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

    ..................................................................................................


    Tryptofan (zkratky: Trp, W)

    je jednou z 22 proteinogenních aminokyselin. Řadí se k nepolárním, aromatickým aminokyselinám (resp. k aminokyselinám s nepolárním, aromatickým postranním řetězcem). Patří mezi esenciální aminokyseliny, lidské tělo ho neumí syntetizovat. Koduje ho kodon UGG, jedná se o vzácnější aminokyselinu s průměrným zastoupením v proteinech 1,4 %.


    http://cs.wikipedia.org/wiki/Tryptofan

    Tryptamin

    Systematický název  2-(1H-indol-3-yl)
    Triviální název  Tryptamin
    Anglický název  Tryptamine
    Německý název  Tryptamine
    Sumární vzorec  C10H12N2
    Identifikace
    Registrační číslo CAS  61-54-1
    Vlastnosti
    Molární hmotnost  160,22 g/mol
    Není-li uvedeno jinak, jsou použity jednotky
    SI a STP (25 °C, 100 kPa).

    Tryptamin je alkaloid obsažený v různých rostlinách, houbách i živočiších. Je odvozený od indolu a chemicky příbuzný aminokyselině tryptofanu. Předpokládá se, že v mozku savců plní úlohu neurotransmiteru a tvoří strukturní základ pro další neurotransmitery, halucinogeny a jiné psychoaktivní látky.


    http://cs.wikipedia.org/wiki/Tryptamin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam