• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: ty vole, kastovni system bych sem netahal, protoze uz velky Gandhi kasty zrusil a nebo se o to pokusil a to ze jsou indove pomatenci, kteri veri na takovyho hovadiny (no co se divit, kdyz je to zeme, kde ma kazdej obcan svyho vlastniho boha) je vec druha :D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: to mas sice pravdu, ale s podstatou hmyziho kolektivniho vedomi to nijak nesouvisi a pokud se podivas na kastovni system v Indii, nebo vladnouci rodinne, politcike a mafianske klany vsude po svete, tak si uvedomis, ze mezi hmyzem a lidmi zas tak propastny rozdil neni. ano, mame moznost se svobodne rozhodnout, ale vetsinou ji nevyuzivame a pred chaosem nepreberneho mnozstvi moznosti utikame do bezpeci stada a ritualne opakovanych vzorcu chovani a komunikacnich stereotypu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: tak mozna, ale porad plati, ze hmyzi spolecenstvi je hmyzi spolecenstvi, to znamena, narodis-li se jako trubec, trubcem zustanes a na delnici se nepreoperujes. mas svy ukoly dany tim jak se narodis.
    //ale jako nepopiram, ze hmyz je fascinujici,napriklad me dojima rozmnozovaci cyklus msic, to je panecku vec :D
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: ona tam je urcita "duse" mraveniste (ci úlu), neco vic nez jen feromony (viz. např. Goedl Escher Bach, kdy to hezky pojmenovává Mravenka). To neco ma na svedomi docela dost jevu, ktere jen feromony nevysvetli a ktere naopak nekdy i ovlivnuji to, jake a feromony a kde a kym jsou vydavany.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: no, jenze to se ritime do debaty co je nebo neni vedomi... :D

    mraqvenciu a vcely jsou holt spolecenstvi, clovek je na tom jinak a nesrovnaval bych. navic hmyz je dost rizen feromony a bud rad, ze nejsme hmyz, protoze by ses narodil jako delnik, delnice, vojak a nebo sluzka a naprosto vubec nic bys s tim nenadelal. jako clovek mas moznost voleb...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: jenze to "vse" vyzniva trochu jinak, nez to, co jsi vytrhnul z kontextu. abys se mohl povazovat za skeptika, musis se na veci divat nestranne.

    kdyz se podivas treba na mravenci kolonii a swarm dynamics obecne, tak vidis hmatatelne dukazy neceho, co by se dalo nazvat kolektivnim vedomim.
    neni to zadny ezoducho, je to prosty dusledek iterativniho procesu a sady pravidel. proto zadny z jednotlivcu nepotrebuje plany ani centralni rizeni aby spolecne dokazali vybudovat slozite stavby, vcetne podzemnich farem a vetracich sachet.
    Giant Ant Hill Excavated
    https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M


    dalsim prikladem radu ukryteho za oponou je Sierpinskeho trojuhelnik - fraktalni tvar, ktery ziskame opakovanym pouzivanim jednoduchych pravidel na nahodne vstupy a vysledkem je kupodivu opet usporadany tvar. je mozne, ze i nas mozek by pak fungoval podobne a ty nahodne nebo pseudonahodne vstupy by skrze sit reprezentujici sadu pravidel dokazal pretavit do neceho usporadaneho a my bychom se mohli ptat "odkud se ten rad bere"?
    Playing the Chaos Game (Sierpinski Triangle)
    https://www.youtube.com/watch?v=droTYSmSGHg


    kolektivni vedomi nemusi byt entita v tom smyslu, jak ji omezene chapou lide. nemusi to byt jesitny buh, co nema nic lepsiho na praci, nez trestat lidi za to, ze berou jeho jmeno nadarmo, to jsou jenom lidske projekce. tim, ze se budes vozit po obcas az komickych vyplodech vericich ve snaze pohladit sve ego pocitem nadrazenosti, se treba pripravujes o moznost pochopit, jak ten nas vesmir doopravdy funguje ;)
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    novinka, uz ju predava aj Kosmas
    3. kniha od autora Moudrosti hub a Duse salveje prelozena do cestiny
    Eugenika » Bůh v těle
    http://www.eugenika.cz/detail/304-buh-v-tele/
    pojednava o hubickach, salvii, DMT, 5-Meo DMT a v doslove aj o "Metznerovej" zmesi DMT a 5-MeO-DMT s nazvom Mayske dvojcata:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: tak ja pocitam, ze prilozeny odkaz vcetne diskuse si precte kazdy a ze sem nemusim kopypastovat vse...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: a nesnaž se mi podsouvat nějaké to svoje mýtické ezoducho. vytrhuješ jen zlomek článku přežvýkaného panem Mihulkou a poslední odstavec z jedné reakce. takhle manipulativně opravdoví vědci s informacemi nepracují :) jestli se tím chceš opravdu zabývat, obtěžuj se dohledat zdroje přímo na Elsevier a když už v tom budeš, tak napiš Grygarovi ať jim tam pošle ten svůj bludnej šutr ;)

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Máme kvantové vědomí, propojené s předivem časoprostoru?
    http://www.osel.cz/7442-mame-kvantove-vedomi-propojene-s-predivem-casoprostoru.html

    Autoři opět čelí intenzivní kritice, na kterou odhodlaně odpovídají. Bojují ale podle všeho stále jen na periferii výzkumu mozku a mysli. Teorie orchestrované objektivní redukce, i jiné kvantové pokusy vysvětlit podstatu mysli, jako je holonomická teorie mozku Karla Pribrama a Davida Bohma, jsou i po zhruba dvaceti letech ocejchované jako kontroverzní úlety a mainstreamoví vědci je obvykle odmítají jako bláznivost.

    Kvantové jevy asi opravdu jsou běžnou součástí popisu fungování organismů, tak jako je duha součástí popisu počasí. A je fascinující takové jevy objevovat a zkoumat. Neznamená to ale, že v nich hned musíme dešifrovat poselství mysli vesmíru, stejně jako si už většinou nemyslíme, že na konci duhy dřepí leprikón s hrncem zlata. Co by nám tak asi vesmír vzkazoval? Milujte se a množte se? Upřímně řečeno, podobné tajuplné koncepty určitě přivolává naše dosavadní neschopnost pochopit, jak funguje mozek a vědomí. Lovíme elementární částice a kvasary v mladém vesmíru, ale vědomí je pro nás stále velkou neznámou. Výzkum člověka ovšem svazují mnohá tabu a technické komplikace, takže se není moc co divit. Jde to ztuha.


    z diskuse:
    K článku bych chtěl podotknout, že aby se kvantová koherence nějak promítala do našeho rozhodování, musela by existovat řádově milisekundy a prostorově by musela zasahovat do větších částí mozku než jen do mikrotubulu nebo nějaké jeho malé podčásti. Pěkné a velmi konkrétní výpočty toho, proč to nemůže fungovat, ukazuje třeba Schlosshauer ve své knize Decoherence and the Quantum-to-Classical Transition. Hameroff-Penroseovu teorii považuji za nehorázný nesmysl, který už v mnoha místech s vědou nemá co dělat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MORPHLER: díky, to je hodně zajímavý odkaz.

    a teď je to prý i experimentálně potvrzené.
    Discovery of Quantum Vibrations in “Microtubules” Inside Brain Neurons Corroborates Controversial 20-Year-Old Theory of Consciousness
    https://www.elsevier.com/...n-neurons-corroborates-controversial-20-year-old-theory-of-consciousness
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MORPHLER: samozrejme by me taky zajimalo, jak v ramci teto teorie vysvetlit pusobeni DMT na zmenu prozivani
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JAZZZ: jestli si mohu dovolit doporucit clanecek.. o tom kde by ta obrovska komplexita v tom mozku mohla byt "schovana". pro mne byl velmi inspirativni.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470100/
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, tohle auditko je o tom aby ses naucil poradne inhalovat dmt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOCOURMIKES: ale uznej, ze sfetovany zviratka byla rozkosna. na ne zadny peklo neceka.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    sice jste naprosto a totalne ot, ale hele Hawking rikal, ze pokud tento vesmir vznikl nahodou, muselo by vzniknout 10 na 500stou vesmiru, a zrovna tento je kde to vyslo. takze tvurci inteligence urcite, at to byl Buh nebo jina neosobni sila.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BRKODLAK: jednoduse, projevil by set a setting. domorodci urcite neznaji nase techno ritualy, nevedi co je to mrdat tri dny bedny a uz vubec nevedi, co to je 21. stoleti.




    JAZZZ: dovolim si upozornit, ze fraktalni anetena je dusledek vedy a praktickeho nasazeni fraktalni geometrie. to je tezka matematika, zadny ezo-ducho-spirito cosi...

    Fraktály kolem nás - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/fraktaly-kolem-nas/
    Velmi zajímavou aplikací fraktálů v technické praxi jsou takzvané fraktální antény. Jedná se o speciálně zkonstruované antény, jejichž tvar je odvozen od nějakého L-systému (například křivky Helge von Kocha) – jejich vlnová délka je tedy různá. Tyto antény se vyznačují širokým pásmovým rozsahem a přitom jsou malé a kompaktní, což je předurčuje k využití například v mobilní technice nebo v armádě. Na Internetu je dostupný zajímavý článek o těchto anténách: Fractals' new era in military antenna design od Nathana Cohena. Pro vážné zájemce: americké patenty týkající se fraktálních antén mají čísla: 6476766, 6452553, 6445352, 6140975, 6127977 a 6104349
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    JAZZZ: zrovna jsem se o tomto bavil se ženou. docela by mě zajímalo, jak by ti domorodci, co tvrdí, že lsd nemá duši, dopadli v zaslepeném testu s lsd a extrahovaným psilocybinem.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PURPUREAL: v podstate ano, ale s tou latkou samotnou to myslim moc nesouvisi. chci tim rict, ze abychom dokazali v tom ten smysl najit, tak ho tam musime hledat a s tim souvisi to, jak k tomu pristupujeme. to ukotveni v konceptech nepotrebuje ta latka, ale nas mozek, pokud se chceme z toho pohledu bavit o nejakem smyslu.

    mozna tim nekoho podrazdim, ale aspon bude o cem si povidat :) nemyslim si, ze by aya nebo jakakoli jina substance "mela dusi" a sama o sobe byla entitou. ta duse je skryta za oponou a aya ucinkuje na nas mozek, ktery funguje jako antena a umoznuje nam k tomu pristoupit. sama o sobe neni nositelem ale pouze nastrojem na vyladeni naseho prijimace. neverim v nejake vibrace zapsane do vody a homeopaticke efekty, protoze pro takovou pseudofyzikalni intepretaci proste nejsou dukazy. verim, ale v obrovsky potencial zakodovany v komplexite naseho mozku.

    fraktalni antenu ma dneska kazdy v telefonu, tak proc by ji nemohl mit v hlave?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam