• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAILASHLokální soběstačnost, LETS a družstevnictví.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KAILASH: Jo ještě, teda předem pardon, že do toho kecám, ale... Pokud má LOKÁLNÍ SOBĚSTAČNOST nějakým způsobem iniciovat poznávání a vzájemnou užitečnost a přitáhnou k tomu lidi, měl by její manifest být někde dobře viditelný např. v úvodu hned jak otevřu stránky, pro nás nechápavé sleponě ;).
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KAILASH: Díky! Manifestu jsem si opravdu nevšimla. Imho reálný život s virtuálním se dnes čím dál víc prolínají a má to svoje pozitiva. A ačkoliv mnoho lidí internet používá sporadicky, většina domácností ho má a je ochotna používat např. e-mail jako užitečný nástroj.
    Já bych strašně ráda používala nějaký nástroj který by mi našel jestli někdo v Brně vymění něco za jablka a jestli ten někdo občas jede do Boskovic, Letovic nebo kdo má v mým okolí na výměnu jaký semínka. To se týká i služeb. Chystá někdo něco takovýho? Jen ten nástroj zaměřený jen na tu výměnu čehokoliv za cokoliv na čem se kdokoliv dohodne?
    Co se týče efektu pro komunitní pospolitost takového nástroje, tak by určitě byl veliký. Sama jsem poznala jednu moc fajn paní z druhého konce vesnice jen díky kváskové mapě. Ozvala se ona mě, přestože s počítačem se moc nekamarádí, prostě měla zájem o to co já nabízím. Vyměnily jsme si spolu k oboustrané spokojenosti pár semínek a receptů a hlavně bez kváskové mapy bychom se nikdy nepoznaly. Obě jsme na vsi relativně nové, ona je víceméně pořád v práci nebo s rodinou, obecních kulturních akcí se téměř neúčastní, stejně jako my. Né každý má čas a náturu na přednášky a happeningy...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    KACHNIK:
    viz Manifest :-)
    "Diskusní skupina "LOKÁLNÍ SOBĚSTAČNOST" dává prostor pro neformální setkání lidí s různými zájmy (o přírodu, ekologii, politiku, výchovu dětí, duchovno...), které spojuje úcta k morálním hodnotám a kteří
    sledují společné cíle:
    - posílení lokální soudržnosti a soběstačnosti (v oblasti potravin, služeb, energie, vzdělávání...),
    - podpora lidí v regionu navzájem, jejich vzájemné propojení a informovanost,
    - vytvoření možnosti pro navazování a udržování kontaktů pro přímou nebo online výměnu produktů a zkušeností mezi lidmi,
    - navazování a udržování kontaktů s podobně zaměřenými organizacemi v rámci ČR i mimo ní.

Prostředkem k tomu má být shromažďování informací týkajících se uvedených témat, sdílení těchto informací a usnadnění jejich předávání.
    Jde o vytvoření sítě lidí, kteří mají chuť vědomě podporovat a
    pracovat na zušlechťování místa, kde žijí.

Kromě tohoto setkávání a diskuse na virtuální úrovni probíhají
    pravidelná setkávání "naživo" ,.

.....................

Rýsuje se to postupně podle toho jakcí lidé se sejdou v daném regionu. U nás se teď chystá test komunitního obchodu typu LETS. Jeden kámoš na to upravuje nějaký program a během jara se to spustí.
    Je to na začátku a získávají se zkušenosti. Asi nejdále jsou ohledně komunitních obchodů a družstev v Brně. Třeba nám tu někdo poreferuje své zkušenosti.
    Na web máme jednoho člověka. Zbytek nebaví viset pořád na netu nebo třeba ani net nemají. Takže nelze čekat že web bude vyčerpávající informace ovšem. Především jde o reálný život, ne virtuální.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Po omrknutí stránek lokální soběstačnosti a pár dálších odkazů mám pár dotazů. Co vlastně jsou? Nikde není žádný úvod přestavující cíle a funkčnost webu, celé skupiny. Jako člověk z venčí vidím jen změt ekologicky laděných přednášek, odkazů a schůzí nějakejch skautíků co plánují výlet do Walesu za účelm naučení se "podnikat"?? Nebo čerpat dotace? Je to už fungující komunita využívající barteru či timebankingu? Pokud ano, jak vám to klape a proč to není z webu na první pohled zřejmé?
    Neberte to prosím jako urážku nebo pokusy o argumentaci proti. Jen popisuju, jak na mě tento projekt na první pohled působí, můžu se mýlit.
    Už nějaký čas doma přemýšlíme jakým způsobem by se v ČR dal vytvořit opravdu funkční nástroj usnadňující právě komunitní obchod bez peněz. V podstatě interaktivní databáze lidí ochotných směňovat komodity i čas (něco mezi http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html, nevyhazujto a facebookem :)). Samozřejmě celorepublikově fungující. Ano je nám jasné, že nejvíce "kšeftů" by se odhrávalo na lokální úrovni. A hlavně s bezplatnou registrací.
    Samozřejmě, když jsme poprvé pocítili potřebu vyměňovat dál než přes ulici, zapojili jsme strýčka googla. Krom barterů/kšeftmanů jsme nic nenašli, nic do čeho bychom byli ochotní se zapojit. To samé se týká zahraničních časobank, které vypadají podobně jako sdružení lokální soběstačnosti. Budu ráda za informace, pokud jsme nějaký takový hotový fungující projekt přehlédli.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    rok 2012 byl vyhlášen Organizací spojených národů Mezinárodním rokem družstev

Využijme Mezinárodní rok družstev ke vzpřímení zad
    http://www.i-spas.cz/index.php/clanky-a-projevy/44-projevy/107-vyuijme-mezinarodni-rok-drustevnictvi-ke-vzpimeni-zad
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

V různých typech družstvech je na světě sdružena miliarda lidí.

KAILASH
    KAILASH --- ---
    Kdo se aktivně podílíte aktivitách spojených s tématem diskuse tak prosím přidávejte zde své inforamce, zkušenosti, nebo se mi hlašte o moderovací práva...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Vítejte na stránkách skupiny Lokální soběstačnost
    http://www.budsob.cz/

Skupina "Buď soběstačný" v Č.Budějovicích.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    thinktank.cz: Úvod
    http://www.thinktank.cz/

Trast pro ekonomiku a společnost (TES) usiluje o to, aby jak odborná tak i široká veřejnost začala aktivně pracovat na hospodářských a společenských modelech, konceptech a praktických řešeních, které by podporovaly demokratické a sociálně spravedlivé procesy ve společnosti a vedly k posílení trvalé udržitelnosti a zodpovědnému chování subjektů v hospodářské soutěži.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Marinaleda, přímá demokracie a ekonomická samostatnost v tří tisícové obci - INURU souvislosti a budoucnost
    http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/613-marinal

Marinaleda, přímá demokracie a ekonomická samostatnost v tří tisícové obci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam