• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAILASHLokální soběstačnost, LETS a družstevnictví.
    Sdílení projektů, informací o komunitách a sdruženích, která mají praktické zkušenosti s lokální soběstačností, LETS a družstevnictvím. Diskuse není určena pro argumenty pro/proti.
    rozbalit záhlaví
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PAVEL_BRODSKY: A co ty betonové/železobetonové skelety, používané i u těch zemělodí? Levné, nezničitelné, lze tvarovat do organických (nepravoúhlových) tvarů ... :) a lze to oplácat čímkoli. Není teda taková romantika jako sláma a dřevo a hlína,ale proč si kolem toho zevnitř nebo i zvenku tu hlínu, slámu a drževo nedat ;) A nemusí to nutně být jen ta brutalistická architektura.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    KUATO:
    P.S.: Další věc je, že ono "zlaté prase" právě za slaměnou budovu rozhodně nedáš.
    Navíc, správně postavený slaměný dům hravě splňuje normu pro nízko energetický dům pro vytápění, a to tak že je poměrně blízko i pasivnímu standartu. Je to řešení, které vynalezli přistěhovalci do USA, kteří neměli okolo sebe příliš dřeva a hlavně neměli ani dolar.
    Na druhou stranu se jim povedlo postavit dům z přirozeného izolantu, který jen tak nepromrzne...
    Pokud ale uvažuješ tak, že chceš postavit a už se o to kromě nutné údržby v rámci provozu nestarat, je lepší hliněná stavba, byť jde přeci jen o o něco pracnější
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    KUATO: To je otázka pohledu na věc - pořád je to víc, než je životnost "emerických" sendvičových staveb ze sádrokartonu, OSB a cementotřískových desek - a to jsou montované domy poměrně standart.
    Na druhou stranu - životnost objektu není o tom že po uplynutí výpočtové doby ti to celé spadne na hlavu. I u těch sendvičů to tak není. Tahle hodnota, tak jak si to pamatuji, udává dobu po které bude (pravděpodobně) nutné udělat nějaký zásah kterým uvedeš budovu do původního stavu. U sendvičových staveb je to typicky výměna desek, především těch vystavených UV záření, u slaměnky zase výměna a doplnění horních balíků a kontrola případná obnova hydroizolace. Což obsahuje i omlácení omítky ve zmíněných rovinách a následně novou (nad)vrstvu omítek. Ale rozhodně se nebavíme o statice domu. Na druhou stranu, narozdíl od prefabrikátů jsou všechny materiály (možné i) zadarmo. Rozumíme si? :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAVEL_BRODSKY: zivotnost slamene stavby je jen 30 let? to si delas legraci, to bych nechtel ani za zlate prase. nas cihlovy barak ma cca 200+ let a doufam, ze ja v nem doziju, aniz bych v nem musel delat nejake vetsi zasahy..
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    LINKOS: Nutné to není. Ale je to fajn, protože se tím mohou začít zabývat i lidé s jinými fondy než ti, co to nezbytně potřebují. Navíc jsem toho názoru, že čím dřív lidé začnou o podobných možnostech nejen uvažovat, ale zároveň je i v nějakém větším měřítku realizovat, tím lépe. Obávám se totiž, že jednoho dne, nejhůře naše děti, budou rády, když blbečků. kteří neumí nic jiného, než plenit, bude co nejméně.
    BEDY: Tak to je docela... hodně otázek
    1) Má na mysli vytápění, nebo komplet energie? Pasivní dům dle ČSN má mít do 15 kWh/rok/m2 včetně na VYTÁPĚNÍ, celkově by energie měla být pod 120 kWh/rok/m2 včetně ohřevu a oběhu vody, vaření, osvětlení a uživatelské elektřiny (pračka, počítač, ev. myčka a pod)
    2) Záleží na tom, jak to počítáš. Materiál nula, nula, nic - nejdražší jsou takové věci jako dřevo nebo tepelná izolace, hydroizolace. Problém je u oceňování člověkohodin, prefa pro přírodní stavbu neexistují, max slaměné balíky. Těžkou techniku většinou nechceš, nebo ani nemůžeš využít, takže o to víc lidí potřebuješ. na druhou stranu - s tímhle většinou lidé pomáhají rádi i za naturálie.
    3) Za mě, mimo jiné, třeba https://www.facebook.com/CircleGrowth
    šikovný projektant, který rád protlačí dřevostavbu, nebo i radikálnější stavbu úřady, nebo rád poradí jak se vejít do stavby na ohlášení: https://is.vstecb.cz/osoba/10613.
    4) U dřeva a hlíny pomalu vyšší než u standardu, u slámy cca 20-30 let, záleží ale, jako vždy, na kvalitě provedení. Na druhou stranu, technologie přírodních staveb je obecně jednodušší.
    5) U jakékoli stavby vždy záleží na odhadci a lokalitě. Ještě jsem to neřešil, ale myslím si, že v dnešní době už je zajímá pouze to, aby ta stavba byla zkolaudována a přijata úřady jako vyhovující. To často problém bývá, ale rozhodně je to mnohem lepší než dříve. Jde to.
    6) No, o tomhle moc nevím, přírodní stavby jsou často spíš komunitní řešení, takže i realizace vznikají často v tomto duchu - třeba tohohle člověka mi doporučoval kdysi kamarád. Obecně nejvíce prezentací firem na netu najdeš v rámci dřevostaveb. Ony se totiž, narozdíl od dalších řešení, dají skrz úřady protlačit úplně bez problémů. U hliněnky to, naštěstí, jde taky, ale ne tak samozřejmě. A ne každý klient zaplatí realizátorovi jen za čas na úřadech. Když si to ale vyběháš sám... ;-)
    Omlouvám se, moc konkrétní jsem nebyl, ale snad už máš představu.
    Nebo zkus http://www.prirodnistavby.com/.
    BEDY
    BEDY --- ---
    zda se ze je tu vic ekostavitelu, takze par otazek:
    1. je mozne z blata uplacat pasivni stavbu tak, aby se vesla do 20 kwh/m2 a rok?
    2. jake jsou naklady na vystavbu ve srovnani s beznymi stavebnimi postupy
    3. kdo jsou ti overeni stavitele co to uz umi a maji reference
    4. jaka je zivotnost takove stavby
    5. co si o takove stavbe mysli banky, coby zastavy do hypoteky, pokud vite o nekom kdo to resil
    6 kde se v cechach da podivat na plne funkcni, komfortni dum - ne nejakou hippie pastousku.

diky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: já nějak nevím proč by se to mělo nějak šířit přes televizi, proč někoho do něčeho tlačit?
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    LINKOS: To souhlasím. Vzhledem k tomu, že zprávy pro hlavní proud sjsou v tomhle "100 let za opicema". Aneb pozitivní zprávy zmiňují pomalu až v momentě, kdy se jim nelze vyhnout, tak se vlastně předpokládá, aby už bylo leckde hotovo, aby vůbec byli reportéři ochotní shánět někoho, kdo jim poví fundovaný, nebo alespoň "fundovaný" názor na to co že se to vlasně, krucinál, děje.
    Chce to někoho, kdo bude v tý telce vystupovat podobně často, aby vytvořil seriózní protiváhu... :-)
    (Jestli víš o někom, kdo by do toho šel, ukecej ho.) ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: ono se o tom nejen mluví, ono se to poměrně už i dost staví. Dnes už je jiná doba, jsou zde projektanti, řemeslníci, i firmy co takové domy staví.
    Pokládám za dobrou formu propagace kvalitní práci, nikoli prořízlou hubu.
    Dnes je potřeba aby jsme správně slámovali, aby dům, měl předpokládané vlastnosti. Aby jsme správně řešili omítky, podlahy, okna dveře a spousty dalších a dalších detailů co dům má.
    Pokud někdo vykecá lidem díru do hlavy jak to je super a pak tomu provedení neodpovídá, tak to není dobrá propagace a lidi to odrazuje. V tomto případě je Petrův přístup kontraproduktivní.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    LINKOS: Jasně že ne. Akorát, že je fajn, že se o tom VŮBEC mluví i v televizi a to dokonce nejen veřejnoprávní. To si pak člověk říká: "Sláva, přeci jen se něco děje." A i když, podle toho co říkáš, se jen veze na vlně a sám toho moc nedělá, je fajn, že ten zájem existuje. No a lidi, kteří se o to začnou zajímat si potřebné informace seženou i bez Skořepy. A můžou si leccos vyzkoušet i jinde. Koneckonců, Karpaty jsou dost odlehlé... :-)
    Ještě, že žijeme v době internetu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: to přeci nic neznamená. Znamená to jen, že ten člověk spoustu svojí energie vkládá, do osobní sebepropagace, nic víc. Nevypovídá to nic o jeho kvalitách, zvláště v době, kdy může člověk na internetu o sobě tvrdit prakticky cokoli.
    Vím, že byl několikrát v tv, viděl sem i asi hodinovej pořad s ním, tedy viděl, dvakrát sem to rozkoukal a neměl sem na to dokoukat to... Prostě takové řečičky a žena která moc nevěděla o čem mluví a žrala mu to...
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    ...měl se potřebu jen informovat, nikoli někoho přesvěčovat, závěry si udělá každý sám :-D Well... :-D
    Měl jsem na mysli lidi kteří chodí celý život do práce, platí hypotéku a když už staví, tak max. z cihel a betonu, tak jak jsou zvyklí, "že se to dělá nejlíp". To asi díky tý televizi. ;-) Pokud se s takovým "normálním" člověkem začnu bavit o hlíně, slámě a tak, pokud oni samy vysypou nějaké jméno, je to právě Skořepa...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: domnívám se, že jako PLNOHODNOTNOU alternativu zde slaměné domy zpropagovali jiní, Dan Grmela, Barbara Jones, Jakub Wihan, hlínu zase paní Žabičková a lidi okolo ní.
    To pokud se bavíme o nějaké slušné úrovni, lidí co vědí co dělají, pokud se bavíme o "hobitích" domech kde se ti sype omítka, protéká ti sklepem potok každé jaro, venkovní omítku ti omílá déšť a v ložnici se nedá spát v létě kvůli horku, ano tak takové domy Petr určitě zpropaguje. :D
    To asi tak vše co sem chtěl říct, měl se potřebu jen informovat, nikoli někoho přesvěčovat, závěry si udělá každý sám.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    LINKOS: V té osadě jsem nebyl, ale Skořepy si vážím z několika důvodů. Nejdůležitějším pro mě je, že se začalo mluvit o jednoducých (a) přírodních stavbách jako o plnohodnotné alternativě. Právě u nás dost i díky té jeho VÝŘEČNOSTI. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, co říkáš - bude to dost solitér až drzá osoba. Na druhou druhou stranu, v otázce propagace se tahle kombinace vlastností velice hodí. Minimálně s tou terapií tmou bych to asi řešil podobně. Na ještě jinou stranu - já mám alespoň platné zkušenosti s magií a "osobním rozvojem". (Nerad používám slovo ezoterika, je dnes už trochu fuj.)
    Pokud to do takové míry nezvládá, je to (jeho) problém. Asi nejspíš způsobený tím, že jednotkou provizoria je jeden furt, ale i tak... zvládnout se to dá, s tím co tam má rozjeté stačí jenom chtít.
    Dík za tvůj pohled na věc.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: no, dalo by se toho napsat hodně o Petrovy, ale k tématu.
    Petr je znám tím, že rád používá pojmy o kterých toho moc neví.
    Vybudoval si docela slušnej bysnys na tom jak umí dobře mluvit o věcech který nedělá a ani příliš nezná.
    Například jeho povídání, že dělá feng-shuej vzniklo tak, že si koupil pozemek v půlce kopce, postavil tam domeček a někdo tam o tom prý měl prohlásit, že podle feng shuej staví taky takle a od té doby dělá Petr prý feng-shuej. :) To si prosím nedělám srandu, sám mi to říkal, že to nemusel studovat, že je tak dobrej, že to dělá instiktivně. Podobně na tom je i s ostatním.
    Asi nemá smysl se rozepisovat o všech technologiích a principech o kterých tvrdí, že je používá a nepoužívá.
    Další pojem který objevil je SAMOSTATNOST.
    Všiml si určité skupiny lidí co toto téma zajímá a on přeci ví jak na to, tak si udělal kurzy na toto téma.
    Samozřejmě, aby to vypadalo věrohodně, tak začal tvrdit, že jeho "osada" je soběstačná.
    Co na tom, že všechno jídlo kupuje v obchoďáku v Myjavě :) Vzpomínám si, jak tam kamarád něco pěstoval a stěžoval si, že se o to stará jen on sám, nikdo to nezalije když odjede na 14 dní a spoustu se toho vyhodí, prodože jídlo se stejně kupuje v obchodáku.
    Energeticky osada taky není soběstačná.
    Mohl bych se rozepisovat víc, ale asi to stačí k nastínění tamnější situace. Petr je prostě obchodník a umí celkem dobře mluvit.

K legálnosti tamnější osady. Koupil si historický hliněný dům, kde za pomocí workshopů vzniklo na zahradě pár staveb, netřeba zdůrazňovat, že workshopy mají nic moc kvalitu a na těch stavbách to je vidět.
    Příliš se nazabíval legálností staveb. Ta s rákosovou střechou a ta na terapii tmou jsou na černo a slaměná jurta je na černo a dokonce je mimo jeho pozemek, stejně jako louka nahoře už taky není jeho.

Terapie tmou kterou teď provozuje vznikla tak, že domek měl mít na jižní straně okna, ale nebylo kam dát sprchu a záchod, tak se umístili na jih, v domku byla tedy ale tma a Petr se prohlásil za terapeuta a průvodce při terapii tmou. :)

Petrovy sem tedy psal a asi sem nebyl jediný protože koukám, že inzerát na prodej je smazaný, nebo se naopak už našel kupce, těžko říct.
    To je asi tak všechno co by bylo potřeba říct, jinak sem Petrovy vděčný, za to, že sem si tam mohl zkusit první přírodní stavbu. Bez možnosti si to tam zkusit bych se dnes asi neživil tím čím se živím, i přesto, že spoustu věcí na jeho stavbách jsou překonány a nedělají se tak, případně jsou přímo pokládány za chyby.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LAMIA: vypad8 to zajímavě, ale podle toho, co píše LINKOS spíš doufám, že se nikdo nenechá nachytat.

LINKOS: zkus to prosím rozepsat. asi by bylo dobré to trochu rozmáznout, aby se podobných případů mohli lidé vyvarovat. nachat si zadarmo od dobrovolniku postavit usedlost, zabalit to slunickovejch kecu a pak to nekomu strelit aby mel na blackjack and hookers, to se mi moc nelibi. presne proto bych se spis priklanel k druzstevnimu modelu, nez doufal v osviceneho vudce.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    JAZZZ: já bez kritického náhledu zkopírovala co jsem zahlédla v místosti [ Odpojení se ze Systému ] a teď si všimla co k tomu psal i LINKOS tam i zde. Takže já nevím nic, jsem v tomhle případě jen trouba na netu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: Pavle, vysvětli mi co prosím tě dokázal tak převratného, lidé co tam jezdí vybudovali na černo osadu, něco dokonce na pozemku který není jeho.
    A to teď chce prodat za 8 miliónů? VÁŽNĚ o něčem takovém uvažuješ?
    Můžu ti tady klidně napsat seznam toho co tvrdí a uvést to na pravou míru... :)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    JAZZZ: Oproti dekadentně-pesimistickým obavám které jsem měl ještě před pár lety ano.
    Skořepa dokázal něco, co by opravdu jen tak někdo nedokázal.
    Jenže - peníze na to jen tak někdo nemá. To leda, že by se dalo deset a víc lidí dohromady a vzali si na to HYPOTÉKU. Což je fakt blbý.
    Protože tvářit se, že budeme soběstační za 10 let hurá, a do té doby se se tak aspoň budeme moci cítit (teda, doprdelekurvadrát, hypotéka) je... no...
    Na druhou stranu uznávám, že oproti běžnému řešení je to lhůta 2x až 3x kratší a ve výsledku mnohem svobodnější.
    Až na ten pocit, že když se během oněch 10ti let mezi kýmkoli z těch lidí něco vztahově po*, tak můžou být v tu ránu nahraní všichni.
    Takže, VÁŽNĚ o tom uvažuju, ale bez dostatečného množství odhodlaných, rozumné debaty schopných lidí do toho nejdu. Nějaký další zájemce, odpovídající těmto, nesmírně přísným, kritériím? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam