už sem to tu nechtěl dál rozmazávat, ale asi by bylo dobré uvést pár věcí na pravou míru.
cenu stavby ve finále určuje spoustu věcí, myslet, si že si seženu levně balíky a mám vyhráno je naivita. Jednak se dá předpokládat, že levné balíky budou balíky pro zemědělce a ne STAVEBNÍ. Kvalitní balík je základ, ideální brát od zemědělce co má zkušenosti se stavebními balíky.
Další, protlačování stavby úřady. Slaměná stavba je dnes sice nezvyklá, ale normální stavba, která projde stejně jako jakákoli jiná. Neznám nikoho kdo by s tím měl problém, pokud nepočítám lidi, co to chtějí stavět tam kde by jim nepovolili ani zděný.
Další mýtus je, že stavět slamák je jednodušší než zděný dům. NENÍ. Rádo se to, ale říká a lidé rádi zaplatí, když jim to budete říkat. Je smutné, když si lidé postaví krásný dům a vy pak přijdete a do stěny před omítáním zaboříte ruku po loket, protože na workshopu se jen dozvěděli jak to je jednoduché.
Na druhou stranu používat jako izolaci balíky má svojí logiku, ale chce to sehnat někoho kdo na to bude dohlížet a řešit případně složitější detaily.
Ty "emerické" dřevostavby, pokud nemají konstrukční nedostatky taky celkem vydrží, ale nejsem zastánce stylu stavby, kde se vůbec nehledí na to z čeho to je, ale hlavně na rychlost a zisk. Běhá mi mráz po zádech z toho množství osb, pur-pěny a dalších sajrajtů...
JAZZZ: problém s konopím je jeho cena, už jen používat místo pur pěny okolo oken je poměrně nákladné. Cenově přijatelnější jsou dřevovláknité materiály a ovčí vlna. Ale spíše na detaily, než na plochy.
Ta foukaná celulóza mi není moc sympatická, jedna je z toho hrozně bordelu, při práci dýcháš jemný papírový brach s barvama, no fuj. A i přesto, že prováděcí firma tvrdila, že si to neslehne, tak si to slehlo.