• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    rozšiřuju téma klubu - odteď to bude také kvantové hybnost! jsem okamžitě fanouškem - EmDrive, flyby anomálie, Podkletnov a zrušení temné hmoty v jedno úhledném balíčku!
    https://twitter.com/memcculloch


    [ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Hrají v supravodivosti významnou roli nečástice?
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=8186
    V některých supravodivých materiálech jsou Cooperovy páry elektronů k sobě zřejmě kvantově vázány prostřednictvím fononů, kvazičástic vznikajících v důsledku kmitů krystalové mřížky. V některých jiných případech prý ale není úplně jasné, co vlastně drží Cooperovy páry pohromadě. Podle LeBlanca a Grushina by takovým „lepidlem“ supravodivosti mohly být právě nečástice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Renewed hope for EmDrive with NASA validation ... is this a Chicago Pile moment ?
    http://nextbigfuture.com/2014/07/renewed-hope-for-emdrive-with-nasa.html
    Test results indicate that the RF resonant cavity thruster design, which is unique as an electric propulsion device, is producing a force that is not attributable to any classical electromagnetic phenomenon and therefore is potentially demonstrating an interaction with the quantum vacuum virtual plasma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scientists must Study the Nuclear Weak Force to Better Understand LENR
    http://oilprice.com/Alternative-Energy/Nuclear-Power/Scientists-must-Study-the-Nuclear-Weak-Force-to-Better-Understand-LENR.html
    v odstavci "Brief Description of Brillouin Theory": The Q pulse causes a dramatic increase of the phonon activity, driving the system far out of equilibrium. (phonon je příklad kvazičástice)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Plasmonic nanoparticles increase solar-cell output for near-infrared region | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/plasmonic-nanoparticles-increase-solar-cell-output-for-near-infrared-region
    The solution? Spectrally tuned, solution-processed plasmonic nanoparticles. These particles, the researchers say, provide unprecedented control over light’s propagation and absorption.

    Ale pozor - buzzword tady není jen "nano", ale i "quasi": "plasmon" je zmiňován v seznamu kvazičástic.... na wiki jsem našel toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmonic_Nanoparticles resp. http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmon ... is a quasiparticle resulting from the quantization of plasma oscillations just as photons and phonons are quantizations of electromagnetic and mechanical vibrations, respectively (although the photon is an elementary particle, not a quasiparticle).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: tak mojí odpověď na toto vyjadřuje od začátku název klubu, řekl bych.

    ale fakticky to _něco_ může být.... může to být stejný průlom, jako relativita, kvantová teorie, apod. ... a navíc některé tyjevy používáme už léta, ale zatím zřejmě bez nějaké ucelené teorie... nebo spíš ta teorie není tak populární.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    taky vam to slovo kvazicastice pripada hrozne srandovni ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Text už z roku 2009, který by měl být poměrně čitelný pro laiky, kteří umí anglicky:

    A story about quasiparticles | Gravity and Levity
    http://gravityandlevity.wordpress.com/2009/09/14/a-story-about-quasiparticles/

    (ostatně - to, co se tam dočtete, není nepodobné tomu, co vás na střední učili o kladně nabitých elektronových dírách v polovodičích - až na to, že se v současné době zřejmě revolučně posouvá chápání toho, jak až moc se takováto "velmi speciálně lokalizovaná absence něčeho" může chovat jako "něco, co tam opravdu je"...)

    (v podstatě bych na tomto místě připoměl i Cimrmanovu filosofii externismu... ale vzhledem k tomu, že jsem diskuzi oznámil jako "odbornou" si to odpustím... samozřejmě, na makroskopické úrovni asi nebudeme pozorovat, že určité vlastnosti lidí, kteří specifickým způsobem chybí v davu, se pozoruhodně blíží vlastnostem, které pozorujeme, ehm, u skutečných lidí... Bose Einstenův kondenzát kvazičástic by pak makroskopicky šlo interpretovat jako "dav prázdných sedaček v jinak zaplněném kině", nebo tak něco... je vidět, že je načase, aby hned po své "gramatice pro cestovatele v čase" vydal Dr. Daniel Dryáčník i slovník pro badatele v oblasti kvazičástic)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOSEFDRUHY:
    JOSEFDRUHY: nepoužívej prosímte v diskuzi odkazy na formát .doc - když už to nemůže být webová stránka, tak aspoň PDF.

    kromě toho jsem si dal práci minimálně ten tvůj druhý článek otevřít - a sorry, vzhledem k tématu klubu je naprosto offtopic. tohle není klub pro obecný pokec o LHC a Higgsově Bosonu - ale úplně o něčem jiném. takže buď se přeorientuj na shánění odkazů na zajímavé (klidně i populárně vědecké) online články řešící kvazičástice - nebo sem nepiš.

    obecně si myslím, že v tomhle klubu nejde o nějakou vysokou filosofii přírodních věd a snahu "pochopit vesmír" - ale spíš o praktické otázky: jak mít k dispozici supravodiče při pokojové teplotě, aniž bychom nějak zvlášť rozuměli tomu jak to funguje a jaké důsledky to má na smysl života, vesmíru a vůbec - prostě je to spíš šance něco si "ubastlit" na koleni (co jsem tak pochopil, tak ten Bose Einsteinův kondenzát při pokojové teplotě se zatím dělá pomocí mikrovln a nějaké nanoštěrbiny... není k tomu potřeba podtunelovat půl Švýcarska...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Každopádně pokud zatím všechny popularizační články o kondenzované fázi hmoty začínaly tím, že se vyskytuje při teplotách kolem absolutní nuly, tak to, že to najednou jde při pokojové teplotě _je_ asi trochu pozoruhodné:
    Bose–Einstein condensate - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensate

    A dále - kvazičástice jsou obecnější "princip", či jak to říct - vyskytují se i v polovodičích, třeba kladně nabitá "díra" v polovodiči je prý také kvazičástice.
    List of quasiparticles - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_quasiparticles
    Electron hole (hole) A lack of electron in a valence band (toto ještě známe všichni z obrázkových knížek pro děti)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já tenhle klub založil proto, aby to někdo naopak vysvětlil mě! (jestli myslíš, že je to bezvýznamný, okrajový jev, pro který se nenajde žádná zásadní praktická aplikace, můžeš začít vysvětltovat, proč si to myslíš)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Please, explain to me the significance of this, thank you



    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no tak já měl spíš odkazy na články z uznávnaných zdrojů, jako je třeba:
    http://arxiv.org/abs/1302.6128

    Problém je, že já moc nevím, co jsou to ty polartiony a magnony... a přijde mi to vůbec jako celá nová fyzika, o které nic moc nevím. Nicméně i kdyby z kvazičástic nekoukala hned studená fúze, ale třeba "jenom" supravodivost při pokojové teplotě, tak je to obrovský průlom, který mj. sníží naší závislost na velkých centrálních zdrojích energie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A ještě z redditu - shrnuto do češtiny, jsme jen krůček od supravodičů a supravodivosti při pokojové teplotě, a když pámbu dopustí a motyka spustí, tak i od té studené fúze:

    In a nutshell, in a BEC, the particles mostly are all in their lowest energy quantum state, which allows for quantum effects to be potentially magnified to larger scales, allowing macroscopic systems to exhibit unusual behavior. Strange phenomena tend to occur in BECs, such as superfluidity and superconductivity. Finding a room-temperature superconductor is an extremely active area of research and has enormous potential repercussions in computing, both in research and in the marketplace. Making a room-temperature BEC is just another step toward finding a room-temperature superconductor (among many other things).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Please, explain to me the significance of this, thank you :-)
    Bose-Einstein condensate created at room temperature : science
    http://www.reddit.com/r/science/comments/180b8f/boseeinstein_condensate_created_at_room/

    Science. In all seriousness, "...the potential for studying BECs directly is obvious. Without the need for cryogenic temperatures or the sorts of optical and magnetic traps that accompany atomic BECs, many aspects of Bose-Einstein condensation can potentially be probed far less expensively than before." It would help cut costs in finding more about the BECs, along with making it easier to study.

    víceméně: jsme někde v momentě, kdy se elektřina přestala studovat pozorováním blesků za bouřky a přešlo se k žabím stehýnkům. a co následovalo za dalších necelých 200 let, to dnes pozorujeme kolem sebe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tahle konference je lehce pseudodborná, doufám, že rychle zmizí z homepage NYXu, aby se sem nenahrnulo moc trollů. Víceméně bude sledovat obskurní zákoutí fyziky, ze kterých by mohla vzejít vysvětlení tolik potřebných jevů, jako je třeba studená fúze.

    Bose-Einstein condensate created at room temperature
    http://www.freerepublic.com/focus/f-backroom/2986327/posts
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Quasiparticle - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Quasiparticle
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam