• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    Kosmologie zábavnou formou pro každého... když směl přemýšlet E.A.Poe, smíme taky: https://cs.wikipedia.org/wiki/Olbers%C5%AFv_paradox

Mainstream: to co funguje a nejde se z toho vykecat, např. https://www.aldebaran.cz/~kulhanek/
    Fringe: okrajové, ale nikoliv úplně nepodložené teorie, např. různé MOND kosmologie, kvantizovaná setrvačnost, gravahvězdy, apod.
    Crackpot: v podstatě to může mít co do kreativity a imaginace překryv s fringe, ale je tam ten moment, že to před námi tají vláda (nebo korporát, bavorští ilumináti, whatever :)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (každej skutečnej vědec vám potvrdí, že věda není ani tak o tom znát správné odpovědi, ale spíš umět klást vesmíru správné otázky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trošku k záměru a historii téhle diskuze, která zatím na NYXu nezískala všeobecnou oblíbenost.

V začátcích české Wiki jsem stvořil heslo https://cs.wikipedia.org/wiki/Olbers%C5%AFv_paradox které přežilo 20 let a zřejmě je na něm natrénovaná většina dnešní AI, pokud se ptáte v češtině :-) Zaujalo mi, že se tématem zabýval i E.A.Poe - je to daleko méně známý fakt, než jeho emo poezie, stejně jako jsou málo známé jeho sci-fi - a tak jsem si dovolil přebásnit jeho nápad do (dobové, obrozenecké) češtiny - a dodnes je pro mě jeho úvaha inspirující :-)

Jsou na NYXu lidi, kteří se domnívají, že nad kosmologií bychom jako amatéři přemýšlet neměli - viz [HOWKING @ Ženy, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄] - já se domnívám, že demokratizace přístupu k vědění je nutná, protože bez toho veřejnost upadá do bludů konspiračních teorií, jak v posledních letech pozorujeme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Solar System Is Racing Through Space Far Faster Than Expected - Universe Today
    https://www.universetoday.com/articles/the-solar-system-is-racing-through-space-far-faster-than-expected
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    This result supports the idea that two of the strangest concepts in physics (quantum entanglement and wormholes) are equivalent, or two sides of the same coin—the ER=EPR conjecture.
    https://phys.org/news/2025-11-bumpy-caterpillar-wormhole-black-holes.html
    (phys.org paywall = otevřít v anonymním okně)

No, prostě nějaké simulace, takže zas tak zásadní to není, jen mi pobavila představa, jak kvantové počítače už nebudou in a místo toho přijde do módy wormhole computing :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: hele, já se tu chci bavit spíš o fyzice a kosmologii a možná sci-fi, spíš než o tom, kde byrokrati z NASA co záměrně nebo omylem zabordelili. že NASA je byrokratický moloch, zabitý tím, že je to jedna z mála federálních agend v jinak brutálně subsidiárních USA, je prostě fakt, stejně, jako že armáda jsou zase gumy a je nutný s tím počítat.

Zpět k CMB: mě spíš zajímá ozvěna, co by CMB mohlo být ,když ne "ozvěna velkého třesku". Já teda Velký Třesk nechci zpochybňovat, potřebuje ho především Standardní model, aby nějak zdůvonil, jak vlastně vznikly základní prvky v těch celkem pozorováním ověřitelných poměrech a tak. Já žádnou náhradu za Standardní model nemám a ani nemám ambice ho vymýšlet, sice čekám, že někdo chytřejší časem něco vymyslí, ale já nemusím ani všechno vymýšlet sám, ani věřit kdekomu, kdo se v tom rejpe - některé věci prostě přesahují lidské možnosti (ale pravděpodobnost, že s něčím novým přijdou v CERNu, mi přijde slabá - to je spíš velechrám sloužící k sebepotvrzování stávajícího pohledu na věc, ať už je to dobře, nebo špatně... CERN je v tomhle něco jako NASA, no. ale zase asi lepší, než korporátní výzkum řízení oligarchickými padouchy, nevím...)

Napadlo mi před spaním prosté relativistické vysvětlení CMB. Je v souladu s některými překvapivými zjištěnínimi z JWST, že vesmír se vlastně i v těch nejvzdálenějších a viděno dnešní logikou nejstarších zákoutích jeví vlastně tak nějak pořád stejně.. hned od začátku jsou tam galaxie a tak...

1) kosmický horizont existuje, samozřejmě. ale vesmír (ať už začal jakkoliv) může být výrazně starší, než činí vzdálenost ke kosmickému horizontu.
    2) kosmický horizont je definovaný prostě průměrnou rychlostí rozpínání kosmu: v určité vzdálenosti nám pak logicky musí
    3) kosmický horizont se z naší vzdálenosti jeví jako horizont událostí černé díry - všechny objekty před ním se k němu řítí rychlostí světla
    4) ALE protože se ke kosmickému horizontu všechny objekty řítí rychlostí světla, tak ale nesmíme zapomínat na relativistickou dilataci času, která úzce souvisí s tím dopplerovským redshiftem (v podstatě je jeho příčinou, resp. relativistický redshift je větší, než by byl newtonovsky dopplerovský)
    5) žádný objekt směřující ke kosmickému horizontu z našeho úhlu pohledu nikdy za horizontem nezmizí (tím se to hodně liší třeba od toho horizontu na moři, i když některé rysy to má stejné, zejména pro případné pozorovatele v místech, kde se nám jeví, že jsou blízko horizontu)
    6) tím pádem se nám před horizontem "hromadí" objekty jakoby "zamrzlé v čase" - bez ohledu na to, před jak dlouhou dobou se k horizontu přiblížily, my je tam budeme pozorovat už navždy (tedy dokud jejich redshift neklesne pod teplotu CMB)

I když CMB má i za krátký čas větší výkon, než kolik vůbec můžou hvězdy v _pozorovatelném_ vesmíru vyprodukovat za celou svou dobu života, tak je háček v tom "pozorovatelném vesmíru" - místo CMB jako ozvěny určité fáze velkého třesku si lze prostě představit o tolik větší vesmír, než je vzdálenost ke kosmickému horizontu, aby teplota CMB vyšla taková, jakou ji pozorujeme. Z čehož vyplývá ten problém, jak by se všechna tahle hmota potřebná k vyzáření tolika energie vešla do velikosti v současnosti pozorovaného kosmického horizontu... ale právě tady někde vzniká ten zrakový klam, jako když se na němu moři koukáme směrem k obzoru, tak se jeví stále menší a přijde nám, že na obzoru musí být vlny nekonečně malé a husté, ale to je právě dané jen perspektivou.

Viděno relativistickou perspektivu - někde v minulosti vesmíru musely nastat neuvěřitelně energetické události, ale prohlásit, že taková událost byla právě jedna a nastala tehdy a tehdy a CMB musí být její ozvěnou, to je poněkud troufalé. A koneckonců i ty obří struktury, které za dobu, před kterou se dnes předpokládá, že se odehrál Velký třesk, nemohly vzniknout, do tohohle dobře zapadají: CMB může tvořené spoustou redshiftnutých "malých třesků", které pozorujeme zamrzlé na relativistickém kosmickém horizontu. Co to bylo za události, nevíme.

JInak samozřejmě technicky fascinující je skutečnost, že abychom mohli CMB pozorovat s větším a větším rozlišením, museli bychom v kosmu postavit čím dál více obří teleskopy - daleko více obří, než byly antény těch dosud vypuštěných satelitů. Museli bychom to filtrovat od objektů v popředí, což by asi bylo složité, a celková doba "scanování" by narůstala - což je zajímavé, protože bitrate, kterou z toho pozadí jsme schopni vytěžit, má zajímavá fyzikální omezení.

Každopádně začínám být více nadšený pro nějaké obří teleskopy v kosmu, než pro to za každou cenu vystřelit někam nějaké mezihvězdné sondy (třeba na odvrácené straně Měsíce, kde se to teda zamýšlí hlavě kvůli dlouhým vlnám, a pro mikrovlny je potřeba úplně jiný typ antény.. ale stejně).

Samozřejmě, kdyby národy místo zbrojení stavěly obří teleskopy, bylo by to cool. Ale to by museli moc držet skuteční nerdi a ne populističtí pseudonerdi jako Elon :-)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: Nevim, jestli nutne musi "vitezit" zrovna jedna z techto dvou variant, pohybujeme se vzdy v ere interpretaci kosmu a urcite prijdou dalsi, v dusledku novych mereni.

A pozor, ja vubec nezpochybnuju data CMB namerena Planckem, WMAP nebo v Atacame.

Krome toho, jak jsem ti linkoval vedle, NASA prohrala dlouhy soud, ktery ji finalne naridil zverejnit data, ktera tvrdila, ze vubec neexistuji. Nasa nasledne zazrakem nasla 220 stran. Toto jsou fakta, zadne "me konspirace". A ano, NASA podle soudkyne jedna netransparentne, zdrzuje a hlavne sama pred soudem priznala, ze nici data.

" Kean filed a lawsuit against NASA in December 2003 in the U.S. District Court for D.C.[34]. The lawsuit sought to compel a proper search for any and all relevant records, including the elusive fragology files. This case, Kean v. NASA, turned into a protracted battle.

Over the next four years, NASA’s handling of the FOIA lawsuit drew criticism from the court. By 2006, Judge Emmet Sullivan grew impatient with NASA’s “foot-dragging” and lack of transparency[35]. In late 2007, facing the judge’s ire, NASA agreed to a settlement: the agency would conduct a more exhaustive search of its files (across multiple centers and archives) and pay Kean’s legal fees (around $50,000)[35]. Importantly, NASA did not suddenly find the smoking-gun fragology file; but they did turn over whatever related documents they could gather. By 2008, NASA provided Kean with several hundred pages of records. These included things like internal email communications, memos, indexes of records, and some documents tangentially related to Project Moon Dust and satellite recoveries. During a court hearing, NASA’s public liaison officer, Steve McConnell, testified under oath that two boxes of records from the 1960s were missing and presumed destroyed[36] – essentially confirming the fragology file loss. The court was satisfied that NASA had done all it reasonably could, given that major pieces of evidence were physically missing." https://www.theblackvault.com/casefiles/the-vault-files-the-1965-kecksburg-pennsylvania-crash/#2021

Samozrejme, muzes argumentovat rozdilnym pravnim nazorem (na vec o ktere jsi zrejme nevedel?) nebo rict, ze soudkyne je konspiratorka, nebo postpravdive prohlasit ze "vsechno je digitalni artefakt".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: dipól jo, ale rozdíl je titěrný. problém je, že tahle dilemata vznikala už u kvasarů: redshift se jevil "kvantizovaný", kvasary jakoby vyskytovaly v pevně odstupňovaných vzdálenostech. Takže nebylo jasné, jestli je kosmologický nebo gravitační. O tom mluví Penrose, BTW. No a teď znova: sice se může "dipól" v CMB jevit jako příznak pohybu vůči mikrovlnnému pozadí, ale dává to smysl? a nebo může znamenat gravitační působení z vnějšku pozorovatelného vesmíru, zpoza horizontu. Jedna z těch interpretací v mainstreamové kosmologii zvítězí... nové pozorování, které by to mohlo rozseknout, je současně extrémně málo pravděpodobné...

Vlastně vždycky si můžeš vybrat, i u těch tvých konspirací: zfalšovala/zkartovala/zabavila vláda/tajné služby nějaké historické snímky? nebo jsou naopak nevysvětlitelné anomálie podvržený hoax? ani jedno se nezná moc pravděpodobné, ale to teď nechci rozjíždět...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: jo toho jsem ti nalinkoval vedle v astrofyzice.
    Ten velky prstenec teda vyhrabala studentka Alexia Lopez z verejnych dat.

Giant Structure in Deep Space Challenges Our Understanding of The Universe : ScienceAlert
    https://www.sciencealert.com/giant-structure-in-deep-space-challenges-our-understanding-of-the-universe

XCHAOS: ja jsem velmi pro prehrabovani ve verejnych datech, dokud jsou. Ale nevim, jestli pohybova interpretace toho rozdilu 3,6 mK je spravna. CMB vypada jako dipol. Kdybychom se vuci horizontu pohybovali, meli bychom pozorovat dve hemisfery se stejnym gradientem podel celeho jejich okraje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je tu fringe fyzika a pak je tu ještě... sir Roger Penrose :-)
    Roger Penrose: The Big Bang Was Not The Beginning
    https://www.youtube.com/watch?v=iO03t21xhdk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K tomu CMB mi napadla jedna věc, která by možná šla vyčíst i z těch veřejně dostupných dat?

Pohybujeme se vůči CMB - to za mých mladých let nebývalo, to musím vstřebat. Existují fluktuace. Pohyb je vlastně zprůměrováním fluktuací, protože odpovídá Dopplerově posunu frekvence, tak ve směru, kam se pohybujeme, je frekvence vyšší, tedy CMB je "teplejší", zatímco ve směru, od kterého se vzdalujeme, je je CMB "chladnější".

No jo! Ale s tím, jak se vzdalujeme velkému třesku v čase, tak by přece mělo CMB postupně stydnout! Jenže my se podle všeho "pohybujeme" (pokud to vůbec lze interpretovat jako pohyb) právě do oblasti, kde prozatím je teplota CMB vyšší!

Je to paradox, nebo není? Chápu něco špatně? HOWKING určitě najde způsob, jak to smést ze stolu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak je pravda, že tvrdit, že se zajímám o fyziku a nemít nastudovaný aspoň https://www.aldebaran.cz/~kulhanek/ je fakt trapný, no. Asi to hodím na nástěnku...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: na souhrny je dobry New Scientist, quanta, a ruzne Letters, a v CZ treba Kulhankuv web, kam nahrava dal materialy, vsechny znas.
    Videa jsou fajn uz jen z duvodu moznosti prehrat animace, Unzicker a jini je umeji zajimava, jenze ne vzdy rozebiraji to, po cem se clovek pidi, ze. No a pak jsou dobre zaznamy konferenci a rozhovory jako s C. Jaimungalem , T.Venturou, atd.

Zlaty fond mas asi zmaknuty (Wheeler atd).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: asi nejsem už schopen rutině číst články na arXivu, sorry :-) videa jsem nikdy rád neměl, asi by pro mě byly lepší popularizační texty od ne úplně dementního novináře. Ale když je nejhůř, tak na to jdu přes videa, no.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: je to zajimavy, on teda prakticky jen shrnuje ty dva clanky z arxivu, kde neni spoluautorem. Ten druhej clanek je ze zari... musis bejt jen o mesic rychlejsi a uploadovat na internety, takhle jsou to prvenstvi Cimrmanovska ))
    (ale vskutecnosti extremni vykon CMB se resi uz dlouho)

A potreboval by na ten chraplak hlasovyho kouce jak cyp a ten prizvuk je taky zabijackej )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, tady trochu polemizuje s tím mým konceptem: CMB obsahuje víc energie, než ho kdy mohly vyrobit všechny hvězdy
    Earliest Light in the Universe Reveals New Surprises (CMB Updates)
    https://www.youtube.com/watch?v=21-268I43W0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    3I/ATLAS Got Even Stranger On the Closest Approach to the Sun
    https://www.youtube.com/watch?v=hX2RA9ioChE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Loeb’s 3I/ATLAS “Anomalies” Explained | AstroWright
    https://sites.psu.edu/astrowright/2025/11/09/loebs-3i-atlas-anomalies-explained/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: pardon, mezihvězdnou, samozřejmě. Jako ta jemná nuance, že jsme dřív neměli technologii je identifikovat... ale mimochodem, třídu komet na hyperbolických drahách znal už Verne, takže se to čekalo odjakživa, co se vědělo, že existuje něco jako hvězdy mimo Sluneční soustavu...

Některá z historicky pozorovaných aperiodických komet klidně mohla být mezihvězdná, ale lidi tenkrát nebyli schopni z pozorování přesně spočítat dráhu.

To s tím zrychlením je problematický, jestli je správně spočítaný, jsem někde viděl. Kromě toho, co ty víš, jaká je tahle hodnota u normální, "nemezihvězdných" komet? Odhazovat hodně hmoty v perihéliu je gravitační manévr sám o sobě. CO₂ je volatilnější, než voda, pochopitelně. Nejsem až tolik odborník na tuhle "běžnou" astronomii, abych se k tomu mohl vyjadřovat..
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: ehm my jsme uz nekdy pozorovali jinou nez mimozemskou kometu? ;)

Kazdopadne jestli jsem to spravne nadatloval do kalkulacky, tak ta hrouda ma negravitacni zrychleni v jednom smeru 1,7 m/s^2, pri vaze nejmene 33 mld tun.... to neni spatny odpich. A ohon nikde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak příčetná analýza 3I Atlas třeba od Fraser Cain:
    3I/ATLAS Special (Vol.3) | Q&A 369
    https://www.youtube.com/watch?v=O0Q4agPyUqI

Je pravda, že government shutdown v USA samozřejmě obvykle vysokému tempu zveřejňování dat ze strany NASA nenapomáhá...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam