VOYTEX: hmm, prvky s atomovým číslem se od té doby dávno syntetizovat podařilo. Ale "ostrov stability" se nekoná... nebo byly vytvořeny jen nestabilní izotopy. Tohle ale v době vzniku videa nebylo známé. Naopak ostrov stability je předpovídán velmi dlouho... pro mě je to okrajové téma, protože i kdyby supertěžké prvky existovaly (ale budou mít kovové vlastnosti, jako všechny actinoidy, nebo vznikne úplně nová sekce periodické tabulky?) tak mi to jako tak velké téma nepřijde: je fakt, že přesně nerozumíme tomu, které počty protonů a neutronů dělají jádra stabilní, a vlastně ani nevíme, co časuje radioaktivní rozpad (samotný poločas rozpadu nestabilních izotopů je nejvíc do očí bijící anomálie fyziky: je tak obecně známá a současně i využívaná, že ji nikdo za anomálii dávno nepokládá, ale to nic nemění, že i tu supravodivost chápeme dnes lépe, než nestabilitu izotopů: jsme v pozici starověkých národů, pro které Slunce, Měsíc a na obloze prostě jen byly, jako zjevený fakt: nestabilní izotopy a jejich poločasy rozpadů jsou zjevený fakt, ale kromě spekulování o stabilních a nestabilních číslech protonů a neutronů vlastně nikdo nic netuší, a hezký příklad je
https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium-8 - utranestabilní, proč je He4 stabilní a Be8 bottleneck v nukleosyntéze velkého třesku? Spekulace jsou, že za to může 5.síla... no neber to :-) ale přesný mechanismus stability a nestability izotopů se ve školách neučí a to z jednoduchého důvodu: nikdo nemá ánung...)
Jako máme asi odlišný okruh zájmů. Pro mě je celá UFO mytologie prostě okrajová... přijde mi, že je to celé pozůstatek nějakých psy-ops z hloubi studené války.
Přiznám se, že i já tě nasměruju, aby si s UFO šel někam jinam. Jako je pěkné, že se ufologie modernizuje a snaží se zahrnovat nové anomálie, které v 50tých letech neexistovaly. Nicméně celé mi to přijde retro... asi jako zajímat se, co jo vám, o spiritismus, který byl v 19.století naprostý mainstream. Jako prostě proč ne, ale na to jsou na NYXu jiné kluby, ne?
Mě zajímá (víceméně) normální fyzika, tak, jak se v ní šťourá spektrum youtuberů jako Sabine nebo Unzicker, nebo jak o ní píší exoti jako McCulloch. Těžiště nemainstreamové fyziky je podle mě spíš Milgrom, než lidi kolem LENR. Existuje podle mě spojitý "fringe" fyziky, který není crackpot nebo ufologie, který se zabývá anomáliemi a zdůrazňuje, kterým jevům ještě plně nerozumíme. Tenhle fringe se od mainstreamu vyznačuje podfinancovaností (ale jak sám poukazuješ, financování neklesá ani úplně na nulu... DARPA, NASA, apod.). Spíš mi baví úvahy, jestli má cenu stavět další obří urychlovače nebo detektory temné hmoty (které nikdy nic nenajdou), nebo jestli bychom se na novou fyziku neměli vrhnout nějak jinak...