VOYTEX: já si na tvojí správnou a špatnou stranu historie ve fyzice nehodlám hrát... můžeme se donekonečna dohadovat, jestli Heisenberg atomovku uměl, ale Hitlerovi ji dát nechtěl, nebo jestli by ji klidně vyrobil, ale neuměl (já se přikláním k tomu, že prostě nechtěl a neuměl, ale říct, že nechtěl, je důstonější, než přiznat, že prostě potřebný nápad nedostal...)
Konspirační teorie bych ponechal do jiných klubů... nejsem velkým fanouškem státu, ale když vidím, jak hrozí, že stát nahradí emergentní mafiánské struktury typu Putin, tak vlastně spíš doufám, že stát aspoň trochu funguje, nebo něco. Skutečně se tak nějak přikláním k tomu, že fyzika je popis neživé přírody, hmoty, která nemá vědomí, apod. (a pokud by se to tak jevilo, je fo forma média, komunikace, jako třeba AI - prostě předání či remix obsahu, který nějaké živé vědomí vytvořilo jinde a jindy...). Je nutné se dohodnout na pravidlech hry a fyzika je pro mě přírodní, ne společenská věda. Etické důsledky jistě má, ale víra v létající talíře etické problémy fyziky neřeší. Já věřím na svoje solární kola, spíš než na létající talíře :-)