VOYTEX: nejsem ufolog, jsem sci-fista, zajímá mi cokoliv, co připomíná novou fyziku. Podkletnova znám a sleduju, ta prezentace na kterou odkazuju ale nevypadá jako něco, kvůli čemu by po autorce měla jít fosilní mafie. Upřímně, jsem ne skeptik, ale pragmatik: vynálezy, které fungují, nezastavíš a neutajíš, pokud to nevyžaduje extrémně vzácné a nedostupné zdroje a materiály, tak to začne napodobovat kdekdo a reverznímu inženýringu je těžké se bránit.
Hmm, k Podkletnovovi a supravodičům... pro začátek, supravodič je dokonalé zrcadlo (to je ale náhodička, co?). Paradoxem ale je, že to je zrcadlo, do kterého se nelze podívat, protože povrchová vrstvička supravodiče z logiky věci nebývá supravodivá!!! (možná ve vakuu by to fungovalo jinak, ale to je to... jak supravodič ve vakuu vychladit?). Některé přístupy ke gravitaci (či spíše setrvačnosti, a mimochodem, ztotožnění setrvačné a gravitační hmotnosti je jedno z velkých rozhodnutí, které se přijímá jako dané, ani Einstein to nezbychobňoval, ale možnost, že by se za určitých okolností setrvačná hmotnost nerovnala gravitační je samozřejmě klíčem k jakékoliv "antigravitaci").
Základní věc k nastudování k setrvačnosti a gravitaci je jednoznačně
Machův princip – Wikipediehttps://cs.wikipedia.org/wiki/Mach%C5%AFv_principMy vlastně nevíme, kde se setrvačnost bere, předpokládáme, že za ní může všechna gravitace v okolním vesmíru, ale ten jaksi neumíme odstranit ani odstínit, takže nejde o snadno falzifikovatelnou hypotézu :-)
Z celkem zajímavých věcí okolo gravitace mi zaujaly drby (nevím jak podložené), že to, že nám nejde přesně změřit gravitační konstanta g možná souvisí s tím, že fluktuuje v čase. Jedna hypotéza říká, že velikost gravitační konstanty g nepatrně fluktuuje s periodicitou, která odpovídá polovině oběhu periody Jupiteru kolem Slunce, tedy něco zásadního se s touhle "konstantou" děje (nejspíš), když se Země, Jupiter a Slunce nachází v jedné přímce. A tedy gravitace v takovém případě ovšem není tím, čím se zdá být, protože pochopitelně, z akceptovaných rovnic nevyplývá, že by se něco takového mělo dít a ve hře by byl nějaký mechanismus (odstínění významné části kosmického horizontu blízkou hustou hmotou?), který zatím nebereme v úvahu.
Gravitational constant - Wikipediahttps://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_constant#Modern_valueWhy do measurements of the gravitational constant vary so much?https://phys.org/news/2015-04-gravitational-constant-vary.htmlHow the Universal Gravitational Constant Varieshttps://www.sheldrake.org/essays/how-the-universal-gravitational-constant-variesSledoval jsem spoustu let McCullocha, ale ten se jeden čas změnil v takového alt-right proruského trolla (ale poslední léta je snad politicky zticha, ale já nemám Twitter, tak vlastně nevím, jen občas mrknu na jeho blog), i jsem si s ním psal na Twitteru DM a některé moje nápady jsem ho pak viděl zakomponovat do jeho teorie QI (quantised inertia), která musím říct, že má něco do sebe a měl jsem pocit, že tomu rozumím, proč to tak musí být (asi jako když jsem kdysi četl popularizace Einsteina). Na YouTube má kanál Alexander Unzicker, takový provokatér, ale občas fakt má takové zábavné a srozumitelné provokativní vhledy, zejména rád zdůrazňuje, že GR by fungovala i s proměnou rychlostí světla, místo se zakřivením prostoročasu, a že to byla varianta, kterou Einstein zvažoval jako první.
Spíš než "nová fyzika" tedy jde o věci "výklady fyziky, které v zásadě mohou být správné, ale zapomnělo se na ně, protože se to hůř počítalo" :-)
Jinak záhady mám rád, ale jdu na to jinak, než přes paranoiu a konspirační teorie. Ano, vojenská tajemství jistě existují, ne všechny technologie jsou okamžitě zpřístupněny veřejnosti... existují ale i zpravodajské hry, takže stejně jako skutečně dostupné technologie se tají, tak se tajné služby snaží zmást protivníky tím, že často předstírají existenci technologií či substancí, které ani neexistují, ale jsou opředeny mýty (námatkou "červená rtuť", apod.). I pokud eliminujeme vrstvu paranoii a mytologie, tak ale zůstává zajímavá fringe physics a new physics na pomezí sci-fi a pozapmenutých, nefinancovaných výzkumů, a přijde mi to zajímavé a fascinující. Je ale potřeba se vyhnout úplným crackpotům a podvodníkům...