• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    Cestujete s vasimi ratolestmi? Mate tipy na pekna mista pro deti v Cechach ci jinem kraji? Cestujete autem, vlakem, na kole, letadlem ci pesky? Vite o peknem, levnem ubytovani zamerenem pro deti? ...SUP SEM S VASIMI ZKUSENOSTMI. CESTOVAT SE DA V JAKEMKOLI ROCNIM OBDOBI.
    rozbalit záhlaví
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    Nedoporučil byste prosím někdo ubytováni v Rakousku v nějakém horském městečku pro 3 rodiny, abychom měly společné posezení a mohli tam psi? 😀
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    v tyhle casti je toho fakt dost, ono by se naslo neco i v koline (prochazka k vodarne, herna ela, mimochodem skvely knihkupectvi modra sova, nejen pro deti, kulickova draha rimava, v sezone reparska drazka), pripadne par km od kh smer zruc a tam zas vodni dum, vceli svet, kulickova draha, fakt super lokalita :)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MONI: NO jo.o) chybička se vloudila, ale tak daleko od sebe to není.o))) Pardon
    MONI
    MONI --- ---
    MUFLONEK: Bylandia je u Českého Brodu
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Jinak kousek od Čáslavi je ještě nově nějaký park Bylandia... Já tam nebyla. Tchýně se tam ve čtvrtek chystá s neteřema, tak uvidíme, co bude říkat...
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    TOOMIX: jj tam jsme jedli nekolikrat, ale lepsi s rezervackou. tentokrat jsme skoncili u barbory, kde kdysi meli detsky koutek, ted nevim, byli jsme venku, kde maji mensi piskoviste a zabavi i tak :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    COQUINE: muzeum knihtisku je super, hned u GASKu a kousek od restaurace v Ruthardce [TOOMIX @ Kam nejen v Praze s dámou na jídlo? Doporucene podniky a odstrasujici pripady ...]
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    doplnuji lonskou recenzi heroland u KH od TOOMIX: byli jsme dneska, nove maji kulickovou drahu, ne jako ve zruci, ale prkna pridelana na plot, tak kulicky s sebou. nastesti maji automat, pripadne jde koupit u pokladny kartou. je to super kompaktni, za me dost male, ale deti se tam vyradily dost. tortilla ok, ostatni jidla horsi. klidne bych jela na otocku z prahy.

    vcera jsme byli v zoo chleby, vedela jsem, ze jsou na to rozporuplne recenze a ze novejsi cast zoo je lepsi nez starsi, mno... u novejsi casti zoo bych se nejradsi zeptala dobry den, mate zvirata? a mohla bych je videt? hriste v nove casti bezva, ale bez jakehokoliv stinu. pocity prumerne, vracet se urcite nebudu. naprosto poddimenzovane obcerstveni, velke fronty. ve stare casti pro sichr obcerstveni neni.

    KH: doporucuji zmrzlinu ve zmrzlinarne, byla bezva a i zajimave prichute. v muzeu lega meli prekvapive dobre obcerstveni, na venkovnim hristi stale pracuji, ale zacinaji tam mit dost prvku. tobogan z 1. patra mel docela ostre zacatky, mensi deti asi radsi opatrne. muzeum Lidka je nejmensi muzeum, ve kterem jsem kdy byla :-D, aneb jeden vyklenek, nicmene fandim jim, pan majitel byl skvelej, vsechno vysvetlil, hodne pratelske:)

    v zaloze bylo drevene bludiste cerhenice, zrcadlove bludiste kh, gask samozrejme, dum dacickeho, muzeum knihtisku, vlacky v peckach (zrovna tento vikend meli vystavu), ale na nic dalsiho nedoslo, protoze vedro:)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Tak i sem to zaspamuji, třeba se to bude někomu hodit...

    Tak já sem doplním poznatky z naší dovolené na Lanzarote. O dva týdny dříve tam přiletěla švagrová, takže doplním i jejími poznatky. Oni bydleli v Arrecife, my v Playa Blanca. Bydlení vybírali muži a šli teda hlavně po ceně. Bydleli jsme přes booking. Švagrová měla byt kompletně vybavený (prakticky to vypadalo, že byt je trvale obydlen a když je pronajatý, dotyčný se stěhuje pryč. Nám tam spousta věcí chyběla, navíc byly na začátku zmatky - jaksi na nás zapomenuli a nebylo uklizeno.

    Lanzarote bylo náš 3. kanárský ostrov a i my jsme si udělali jednodenní výlet na Graciosu. - takže už máme 4.

    Švagrová má holky (1 a 4) mí kluci mají (3 a 7)

    Létáme z Berlína - od nás ze severu to vyjde prakticky nastejno jestli Praha nebo Berlín. Auto parkujeme odstavené na jedné slepé cestě (nedaleko je myslím autosalon Mercedes) kousek od bývalého letiště Schönefeld (grátis). Chlap s sebou bral kolo. Švagr ho tam měl taky. Letenky nás vyšly celou rodinu na cca 20 tisíc, což považujeme za dobré. + jsme tedy dopláceli kolo a tentokrát jsme si brali na jednu osobu extra palubní zavazadlo s přednostním nástupem.

    V praxi to vypadá tak, že mě s mladším a bagáží vysadí na parkovišti u terminálu 2 (odlety) a se starším odvezou auto a vrátí se S-bahnem, který staví na terminálu 2. Nízkonákladovky (určitě Ryanair) nově létají z terminálu 1 (musíte sjet výtahem dolů (přílety) a jít kousek pěšky venkem). Což byla teda trochu bojovka celý náš ansabl převézt v jednom člověku a dítěti, zvláště, když do výtahu se člověk s tak širokou krabicí s kolem nevejde, ale místní zaměstnanci byli velmi ochotní.

    S dětmi nás i pustili do kratší fronty u security. Nově v Berlíně NIC nemusíte na rentgenu vytahovat ven ze zavazadla - zavazadlo proscanují a pokud se jim něco nelíbí (samozřejmě často) jde stranou a zavazadlo kontrolují pod dohledem majitele.
    Na přednostní nástup jsme prošla celá rodina a výjimečně jsme měli fakt dost času (jinak většinou sprintujeme od bezpečnostní kontroly na gate - loni jsme snad někde předbíhali posádku).

    Počasí jsme chytli super. Švagrová teda měla víc slunečno a předpověď na náš týden byla asi nejhorší, ale v realu to vypadalo tak, že bylo kolem 20 stupňů, foukal vítr a sem tam přes den spadly asi 4 kapky... Byli jsme tam 7 dní a koupací počasi jsme měli 5 dní a koupali jsme se 4.

    Vynechali jsme Timanfayu - naznali jsme, že s našima klukama by bylo utrpení být zavření v autobuse a jezdit kolem sopek. Ale ten pohled na sopečnou krajinu je fakt neuvěřitelný a z každého místa ostrova je rozdílný. Stejně tak jsme nenavštívili žádný dům Manriqueho, ale ty jeho instalace jsou po celém ostrově, navíc on vytvořil ten urbanizační řád ostrova (např. barva okenic je povolená jen - zelená - převládá, modrá a hnědá) a jeho výtvory jsou začleněny do prostoru (nejlépe na kruháčích), že se jim nedá vyhnout.

    Nebyli jsme ani v žádném vinařství (to mě mrzelo, ale s dětmi jsme nechtěli), ale ty typické vinice - stromky chráněné půlkruhy kamenů, jsme viděli několikrát cestou. Vynechali jsme i muzea Aloe Vera, které jsou spíš obchody a nebyli jsme ani v botanické zahradě. Jameos del Aqua jsme také vynechali (moc velká fronta).

    Přiznám se, že náš program se hodně podřizuje tomu, že chlap jezdí na kole. Takže reálně to probíhá tak, že buď někam dojede na kole a my autem nebo někam jedeme autem a on od tama vyrazí směr domů na kole a třeba ho někde po cestě nabereme. Občas si kolo půjčím i já a projedu se po okolí. Mno, ale na Lanzarote fakt dost foukal vítr. Místa, kde se setkáváme jsou většinou dětská hřiště, což je ve Španělsku super - jsou tam všude. Takže naše Lanzarote je poznávačka hřišť na zajímavých místech)

    1. den - Návštěva Puerto Callero a u kafe a piva zjišťování, co se vlastně s naším ubytováním děje. Přímo na promenádě jsou jen vláček, letadýlko za eura. Odpoledne poznávačka okolí Playa Blanca a koupačka na městské pláži a nákup potravin a věcí co chyběly.
    2. den - chlap odjel na kole a já s dětmi autem. Potkali jsme se ve vsi UGA (hříště je hned na začátku vesnice - velké oplocené s parkem s piknikovými místy) . Cestou zpátky jsme se stavili na poslední solné plantáži na Lanzarotte - Salinas de Janubio. Výhled na solné panve a na velkou lagunu. Chlap dopoledne byl u majáku Pechiguera - kam se dá asi v pohodě dojet z Playa Blancy. Nedaleko se dá podniknout i Urbex do rozestavěného hotelu. Odpoledne koupačka na Playa Flamingo (kousek od ní je i aquapark - nebyli jsme) Navečer setkání se švagrovými v Arrecife. Zaparkovali jsme u arény Aura, u které je prakticky hned dost velký park a v něm velké hřiště, o kousek dál je i skate park. Podél oceánu vede až na Playa Honda promenáda (Prakticky od Costa Teguise přes Arrecife až po Playa Honda). Na Playa Honda je hned u promenády hřiště a dají se odtamtud dobře pozorovat letadla (je to u letiště). Švagrová tam ráno chodila běhat.

    3. den Pánové si dali společný švih. Chlapa jsem vysadila v San Bartolomé. Nějakou dobu jsme byli na hřišti. Sraz jsme si domluvili v Tinaju. Jedno hřiště je přímo na hlavní silnici (bylo ale rozbité, Av. de los Volcanes, 51, 35560 Tinajo, Las Palmas, Španělsko), na dalším hřišti jsme se setkaly se švagrovou. Výhodou toho hřiště bylo, že bylo dost stranou (C. Manuel el Celador, 9, 35560 Tinajo, Las Palmas, Španělsko, ale celé vystlané umělým trávníkem (bohužel bez stínu), takže tam se vyblbly všechny děti. Po srazu s chlapy jsme přejeli na parkoviště ( podnikli trek na calderu Blanca. Kousek za vesnicí Mancha Blanca je na uprostřed lávových polí, parkoviště - vzdálenost 8 km (tam i zpět) ušel i tříleťák sám. Cesta vede lávovými poli a po cestě je několik cedulí se zajímavými texty o činosti vulkánů a co je kolem vidět.

    4. den
    Návštěva Cueva los Verdes - Nejdříve jsme jeli k Jameo del Aqua (je uměle dotvořeno). Ale pak stačí přejet silnici a tam je Cueva los Verdes (přírodní jeskyně, jen dodělaná okružní trasa) - není to tak upravené od Manriqueho, ale údajně jsou oba komplexy propojeny. Tam se nám moc líbilo. Koupačka v Piscina naturales kousek od Orzoly - je to písečná pláž se spoustou malých bazénků ale poměrně větrná - podél silnice je spousta dalších pláží. Další naší zastávkou byla Mirador del Rio - jako velká nádhera! Pohled na La Graciosu je famózní). Tam se nám moc líbilo. A přes Ye a kolem caldery La Coruni (na ni se dá také podniknout trek) jsme vyhlídkovou jízdou serpentýnami dojeli k pláži La Famara. Mimochodem na vrcholu serpentýn je restaurace Los Helechos, je u ní nádherná terasa s dechberoucím výhledem. Vstup na terasu je placený (1 eur - není to moc), stačí však popojet kousek nad restauraci a tam je odpočívadlo s dost podobným výhledem - zadarmo. Na La Famaře jsem si vzala kolo a kolem vulkánů, přes poušť s písečnými dunami a mořské útesy jsem dojela do La Santy (velký sportovní komplex pro olympioniky), kde jsem se potkala s kluky. Když jsem si užívala trail na kole, kluci si hráli na pláži a pozorovali přitom surfaře - La Famara je totiž vyhlášené surfařské centrum.

    5. den
    Dopoledne jsme s klukama blbli na třech hřištích v perimetru cca 500 m od našeho ubytování (dvě hřiště úplně prázdná, na třetím (loď) u hlavní silnice, byly už nějaké děti - výhodou tohoto hřiště je, že je hned u barů a restaurací a je u něj i rychlonabíječka NFC na mobily). Odpoledne jsem si vzala zase kolo a dojela jsem přes promenádu kolem pevnosti u Playa Blancy až na Playa Papageio, kde už byli kluci. Je nádherná - skrytá mezi útesy. a cestou kolem jsou ještě další dvě větší písečné pláže a nedaleko je i archeologické naleziště). Autem se tam dostanete po polňačce (někdy na začátku prý stojí chlápek a vybírá vstup, ale my ho nepotkali...)

    6. den
    Výlet k vyhlídce Los Hervideros a k zelené laguně u El Golfo (zas tak úchvatné mi to nepřišlo). Všechny turistické autobusy dojedou jen na začátek vesnice na parkoviště, kde všechny vyženou na vycházku cca 300 m k laguně, a pak všechny zaženou zase spátky do busů. Za nás se zajeďte podívat do původní rybářské vesnice. Celá první řada je plná restaurací a úplně na konci silnice je hřiště na černém sopečném písku. Tam začíná pěší trek po útesech podél Timanfayi do Tenesaru. Trek měří asi 12 km (takže jse určitě pro starší děti, protože všechno si musíte nést s sebou - nikde není žádná vesnice pro občerstvení). Odsud jsme přejeli do Costa Tequise, kde je písečná pláž a byli jsme na pláži Las Cucharas, protože se tam dá údajně windsurfovat (dá, ale musíte to fakt umět, chlap se ani na prkno nedokázal dostat) - tam doporučím restauraci Bacchus - přímo na promenádě, která má polední menu za velmi rozumnou cenu (asi 15 eur za 3 chody). Chlap pak odjel na kole a my stihli ještě karneval. Vyzvedli jsme ho v Playa Carmen.

    7. den
    Lodí z Orzoly jsme se přeplavili na La Graciosu (Caleta del Sabo), půjčili jsme si kola (já a starší syn a sedačku pro mladšího) a po jediné dovolené trase (15 km kolem dokola ostrova) jsme to objeli. Chlap si dal teda ještě tu jižní trasu, před kterou nás v půjčovně varovali, že je nebezpečná (není, na našem kole bych to dala i já) a pak nás dojel. Na ostrově se může chodit pěšky, jezdit buď na kole nebo v oficiálních džípech - řídí místní), na spoustě pláží je koupání zakázáno (ty vlny jsou fakt famózní) a jsou tam jen dvě vesnice.o))) Ale v té druhé vesnici - Pedro Barba - není vůbec nic, ale zas tam bylo asi nejklidnější koupání.o) Ten opačný pohled na Mirador del Rio je báječný, když člověk neví, kde vyhlídku hledat, nemá moc šancí ji najít - je velmi dobře ve skalách ukrytá). Na ostrově žije 700 lidí a i tady najdete dětské hřiště! Je to tak půldenní výlet.

    Docela pěkný zdroj na informace je web Lanzarotea.cz - píše ho česká důchodkyně, spolu s manželem si na Lanzarote ve vesnici Maguéz nedávno postavili dům. A jestli vás štve česká byrokracie, a jak vše dlouho trvá a laxní řemeslníci, tak tohle je to pravé optimistické čtení - zkráceně Maňána ve všem.o) Píše i o neobvyklých výletech, najdete tam článek o pěkných restauracích s vyhlídkami, a tak.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ve sklepech na portsky je prijemnej chladek.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERCA_ZABA: má rád hraní her a čuměni na YouTube
    Ale mám ho na seznamu, kdyby nevyšlo počasí. Dík
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    ZEMINO: jestli má rád přírodu, tak Přírodovědné muzeum je super
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MISO: koukam ale že ofiko maji atrakce otevřené od 15.brezna, to už budeme zpátky doma
    MISO
    MISO --- ---
    ZEMINO: Jednoznacne Prater. Nasi 11 a 13 chcu ist do Viedne znovu v podstate kvoli Prateru :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nemáte tip ve Vídni, co by nadchlo 14 kluka? Chystám se tam teď na jarňáky. Pro mladší budou top pandy v zoo.
    Pokud byste měli i něco nového k navštívení, co tu v historii není, tak se nechám ráda inspirovat.
    GEISHA
    GEISHA --- ---
    IKARIE: Budapešť je top, jen tam asi bude vedro


    I s dětmi - spousta parku, veřejných hřišť, bazénů a lázní, velký akvárium, zoo...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KLAIR: https://www.skolanavsi.cz/ (ceny se nelekněte, je potřeba se s majitelkou domluvit po telefonu).
    https://www.ubytovani-velkaupa.cz/cenik/ (pokud už trochu investovali do obnovy vybavení kuchyně)
    Chalupy Krkonoše - vyberte si ubytování v našich chalupách!
    https://www.chalupykrkonose.cz/
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    JANISKA: Venčení pronajaté kozy doporučuju :), manžel s dcerou si tím nedávno taky zpestřili výlet a pro děti myslím hezký zážitek. https://pujcovna-koz.cz/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    JANISKA: Mně tam projde šílený ubytování a jídlo v hospodě, jinak to jde.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HELOUN: Y Hamburk milujeme. Je tam mimo jiné boží modelová železnice, největší na světě. A taky lodě jako součást MHD. A vlakem se dá dojet k wattovemu moři nebo do Brém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam