• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: ok, tak už to mám propojené ;-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: taky na to moc nevěřím, my celkem cestujeme a jediné dva zaseky jsem zažila na letišti a ani ty nebyly fatální a vzdycky se týkaly toho, ze se dite jmenuje jinak než já.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KATIA: Ano, jsou. Slovinsko-chorvatská hranice je vnější hranice schengenského prostoru a na věnjších hranicích kontrola probíhá.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALMADORA: ... a vůbec - oni tam teda jsou hraniční kontroly? to nedává smysl viz výše. jsem už dlouhou v Chorvatsku nebyla :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ALMADORA: Na tyhle historky moc nevěřím. Děti měly vlastní platné OP bez odstřiženého rohu (např. z důvodu stěhování), s fotografiema, na kterých si byly podobné, a na hranicích je otočili? A rodiče se nijak nebránili, nekontaktovali s dotazem ZÚ v Chorvatsku nebo naše MZV?
    KATIA
    KATIA --- ---
    BALAENA: aha, to jsem nečetla, jen jsem myslela, že z toho můžou plynout nějaká omezení, tak díky za poučení :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KATIA: viz ten odkaz od EDERA
    Skutečnost, že některý ze států Evropské unie není součástí Schengenského prostoru (např. Chorvatsko, Bulharsko, Velká Británie, Kypr) nemění nic na podmínkách pohybu občanů členských států uvnitř Evropské unie, tj. i do těchto států může občan ČR cestovat jak s cestovním pasem, tak také s občanským průkazem.

    Zamini by to snad mohlo vědět
    KATIA
    KATIA --- ---
    STARDAY: neni to spíš o Schengenu a ne jen členství v EU? a Chorvati asi v Schengenu ještě nejsou...
    EDERA
    EDERA --- ---
    VENIKA: A zjevně to psal někdo, kdo netuší, že OP lze vystavit i dítěti pod 15 let.
    https://www.mzv.cz/...tujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/cestovani_do_chorvatska_s_obcanskym.mobi
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ALMADORA: Pokud byly obcany EU a deti mely OP, tak je otocili neopravnene
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ALMADORA: Děti měly vlastní občanky a otočili je?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    VENIKA: No to mi z té formulace právě není jasné. Asi radši nechám udělat obojí, když už na ten úřad půjdu.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    INUSHKA: A neodkazuje se to spis k tomu, ze driv deti byly zapsane v pasech rodicu a ted proste musi mit vlastni doklad?
    Moc nerozumim tomu, proc by dospelakovi stacil OP a diteti ne.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    chtěla bych vzít pětiletou dceru někam typu Mirakulum (venkovní zábavný park), ale abychom to měly v rozumné dojezdové vzdálenosti MHD ze západního okraje Prahy... nemáte někdo nápad?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: řekla bych, ze OP stačí, nevím, ze by se to menilo.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Prosím vás, do Chorvatska stačí dětem občanka nebo musí mít pas?

    Myslela jsem, že stačí občanka, ale toto mě poněkud zmátlo: https://www.chorvatsko.cz/obec/pas.html
    "Děti mladší 15 let musí mít cestovní pas, protože podle nařízení EU z roku 2012 musí mít každá osoba, která překračuje hranice, svůj vlastní cestovní doklad."
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    COQUINE: ono je asi ve vysledku nejlepsi mit zhruba plan a k tomu byt flexibilni. Takze treba s prespanim pocitat, a podle potreby zastavit driv/pozdeji/a nebo treba vubec, kdyz se zrovna pojede dobre
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    diky moc za reakce. letet nemuzeme (ja). oba ridime troufam si rict velmi dobre, bezne jsme travili dovolene po svete s autem, ale je pravdou, ze na noc nejezdi ani jeden z nas. dite cestovani v aute zvlada docela dobre, jasne, nekdy fnuka, ale casto usne, pak je treba ho trochu bavit no. odhad je asi tech 14 hodin, opravdu to není v 8 vecer vyjet a v 6 rano na miste. jinak dite - tuk tuk tuk - zvlada zmeny dobre, obcas mi prijde, ze ani nepozna, ze spime jinde. co na nej bylo dlouhy, kdyz jsem s nim rano jela do nemecka, cely den na kocarku a pak v podvecer zpaky, tak to uz bylo tak na hrane, bylo videt, ze mu chybi se povalet na dece. a to to bylo jenom 150 km tam a zpet.

    zatim se spis klonime k tomu prespat po 700 km, tzn. jet pres den, rano 3 hodiny, pak nekde obed/park, kde by mohlo lezt, pak odpo dalsi 3-4 hodiny. prespat a druhy den totez.

    na noc jsem jela jenom do gdansku (gdanska?) a to bylo teda peklo. polsky dalnice, noc, jeste ted se osypavam, kdyz si na to vzpomenu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KATIA: však jo, já to nerozporuju. Právě mi přijde, že neexistuje univerzální rada, to si musí posoudit každý sám, na co si troufá jako řidič a co zvládne dítě. Na co jeden přísahá, je pro druhého smrt...
    KATIA
    KATIA --- ---
    QUANTI: jako cokoliv jiného tohle je prostě o konstelaci řidič/dítě. můj muž řídí v noci rád, vyhovujou mu prázdný silnice, dobře zvládá dlouho nespat, plus dítě co kouká z okna/na pohádky/spí. víc nám vyhovuje pokud možno dojet na místo určení a už fakt mít klid než zase pak někam přejíždět a další den nabourat cestou. ale každý to má jinak a je to třeba vzít v potaz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam