• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Bulharsko - Slunečné pobřeží - Hotel Trakia Plaza**** s CK Alexandria 3.-10.7.2022

    **** Trakia Plaza | CK Alexandria
    https://www.alexandria.cz/hotel/301-trakia-plaza

    Další fotky a recenze zde

    https://www.google.com/travel/hotels/trakia%20plaza%20google/entity/CgsIhpv5zcLUkLCTARAB/photos



    Cesta tam:

    Protože jsme z Hradce Králové, tak jsme letěli z Pardubic v 18:40, přílet do Burgasu 20:30 (21:30 bulharského času). U letiště bezplatné parkování na velké ploše, místo jsme nakonec nějaké našli. Na letišti jsme byli 2 hodiny předem, otevřené 3 check-in přepážky a strávili jsme tam skoro hodinu a půl, protože s námi odbavovali ještě druhé letadlo od Burgasu, které mělo odlětět v 17:40, ale mělo zpoždění a odlet až na 19:00. Let v pohodě, přistáli jsme včas. Počkali jsme na kufry, u stánku cestovek nám řekli do kterého autobusu a tak jsme šli. No a pak to přišlo - půl hodiny sedíme v buse a nic se neděje, bylo už cca 22:45 bulharského času. Vyjdu před bus a že nějaká slečna ztratila pas, že ho nechala asi v letadle (což je kravina když prošla přes pasovku). No nakonec než se nějak s lidma z cestovky domluvili uběhla hodina, kdybych nevyšel z busu a nezeptal se, tak vím prd, nikdo by nám žádní informace neřekl. Jeli jsme pak přes Nessebar a nějaké hotely, takže jsme se na náš hotel dostali ještě s jednou rodinou kolem půlnoci. Check-in v pohodě, žádný problém, "balíček s večeří" (tousty se šunkou a sýrem) pro nás měli nachystané.

    Ubytování:

    Objednali jsme "Dvoulůžkový pokoj s možností dvou přistýlek". Očekával jsem standardní dvoulůžák jak je zvykem v ČR s nějakým minigaučem, a to jsem se moc spletl. Pokoj 30m2, 2 postele a 2 rozkládací přistýlky, každá standardních 90x200cm. 40" televize, balkon 10m2 se sušákem na prádlo a křesílkama, chodba se skříní, koupelna se sprcháčem a záchodem. Tohle jsem fakt nečekal a velmi mile mě to překvapilo, měli jsme i trochu výhled na moře.







    Stravování:

    All-Inclusive, snídaně, obědy, večeře formou bufetu, od 11:00 u bazénu sendiče a panini, od 15:00 zmrzlina. U všech jídel k dispozici pečivo, saláty, kopce zeleniny, celý den džusy, oběd + večeře postmix s colou fantou atd., navíc pivo a víno. U baru v hotelu nebo u bazénu stejné pití po celý den + koktejly.

    Jídla jsou mimo hotel v restauraci hned vedle (asi 30m chůze z hlavního vchodu). Snídaně sázená/míchaná vajíčka, vajíčka natvrdo, párky, klobásy, fazole, suché těstoviny, občas francouzské tousty, obědy vždy rýže, těstoviny špagety/farfalle/fusilli a k nim rajčatová nebo sýrová omáčka, u oběda pečené brambory, u večeře i hranolky, jinak vždy nějaké maso z grilu, karbanátky, různé skvělé věci z jednoho hrnce - vepřové se zeleninou, kuřecí, dušená zelenina, zapečené lilky, pečená rajčata atd. fakt super. Zklamáním pro mě byly ryby, ty byly vždy hrozně suché. Jinak jídlo super, děti si dokázaly vybrat a ochutnaly i něco nového.

    Od jídel bylo dovoleno odnášet ovoce s sebou - nektarinky, broskve, meruňky, jablka




    Zaměstnanci hotelu a ostatní a lidé:

    Všichni zaměstnanci hotelu trpěliví, milí, usměvaví, všichni do jednoho umí anglicky, lidi v obchodech a na pláži taky - ohleduplní, komunikativní, s nikým jsme neměli problém, kromě dětí ze Švédska, ale to je jiná story viz [TOOMIX @ Herodesium s lidskou tváří ]

    Koupání - moře a bazény:

    Hotelové bazény skvělé. Jsou společné jak pro hotel Trakia Plaza****, tak i pro hotel Trakia*** a Trakia Apartments, viz obrázek. Rezervace lehátek probíhala cestou na snídani, což mě děsně sralo, ale i během dne se dalo volné lehátko najít, případně se dalo sednout na lavičku nebo být na trávě.

    Jinak 2 skluzavky/tobogány, dětský oddělený bazén s 0.5m vody a třemi skluzavkami, vedle dětské hřiště, na které ale pražilo slunce. Jinak prostoru ve vodě dostatek, žádný hlava na hlavě, moc jsme si to užili.

    K moři jsme to měli 5 minut pěšky, cena lehátek 10 leva za jedno, slunečník taky 10 leva, takže dvě lehátka pod slunečníkem 30 leva (cca 450Kč) na celý den. Ale i mimo lehátka bylo na pláži dost místa na deky/osušky. Moře pozvolné, první 4 dny žlutá vlajka a trochu vlny, další dny zelená vlajka a klídek a pohoda. Plavčíci hlídají a pískají na lidi co jsou při vlnách moc daleko od břehu. Písek jemný, bez odpadků, sem tam nějaký vajgl od cigára, ale fakt minimálně. U pláže spíš bary než něco k jídlu. Celkově ale super.



    Výlety:

    Od cestovky jsme si výlet neplatili žádný, ale jeli jsme turistickým vláčkem od hotelu do nedalekého Nessebaru. Cena za 2 dospělé a 2 děti byla 14 leva (200Kč) na konec Slunečného pobřeží k hotelu Kotva a tam jsme přešli křižovatku a přesedli na přímý vláček do Nessebaru, cena taky 14 leva. (na fotce úplně dole). To samé pak cesta zpátky, takže suma sumárum za výlet 56 leva (800kč).



    Nessebar je v UNESCO, jsou tam krásné kostely, ale jinak je to tam neskutečně zkurvený nabídkou pro turisty. Koupíte si tam stříbrný řetízek se jménem, sovětskou beranici, na každém rohu Euronet bankomat, osušky, takový to ožírání nohou rybičkama atd. Všechno přeplácaný, úplně to ničí celkový dojem z města. Vrcholem bylo, když nás tam lákali do restaurace Praga na Kozla nebo Staropramen. Jsem neletěl 1600km abych chlemtal český pivo, fakt strašný.



    Cesta zpět:

    Odlet byl plánován na 16:40 z Burgasu, od hotelu odjezd ve 13:55. Check-out byl ve 12:00 + jsme ještě měli oběd, takže pohoda oběd, hodina u bazénu a hurá na bus. Autobus přijel včas, u jednoho hotelu jsme se zdrželi asi 15 minut, řidič tam při couvání opřel autobus o jedno auto s paní, která se cpala někam kam neměla, ale letadlo jsme v pohodě stihli, v Pardubicích jsme byli včas v 18:00 (19:00 bulharkého času).


    Závěrem:

    Dovolenou jsme si moc užili, ubytování super, jídlo super, bazény a moře taky, jen ty výlety no. Oproti Zlatým pískům, kde jsme byli s manželkou v roce 2017, je Slunečné pobřeží diametrálně odlišné. Není tu žádná promenáda, ale jen různě klikaté ulice, takže tu nejsou skupiny ožralých anglánů, hudba hrála jen místně u baru či restaurace, na balkově jsme večer slyšeli maximálně tak racky a ruch z ulice. Žádné detonace z diskotéky, které by budily děti atd., fakt klid a pohoda. Koupeno v listopadu 2021 jako first minute, 2 dospělí, děti 3.5 a 5, celkem 46000Kč + jsem zvlášť platil u Generali cestovní pojištění za 1500Kč.
    HANELA
    HANELA --- ---
    ANDREJKA: a co Mallorka? teplé moře, dobré jídlo
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ANDREJKA: ja bych s ohledem na to dobre jidlo volila nejaky recky ostrov nebo spanelsko. nebo i portugalsko, ale kvuli studenemu oceanu spis nekde na vychod od Fara, smer ke spanelskym hranicim - skvele koupani je u ostrova Tavira pripadne plaz Fuseta.

    nebo samozrejme asi logicky i italie, sardinie, me osobne laka kalabrie, neapolsky zaliv.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nějaký tip na moře v srpnu? nějaký menší hotel hned u moře, s bazénem, nekde, kde se dá v pohodě najíst i mimo hotel (tj. kde nebude každé místo s jídlem turistická past...), nepotřebujeme akvapark ani program, stačí nám dohromady jeden pokoj. 6 let a mimino 8 měsíců.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    POZITRON: jak píše Starday. My jsme zkuseni vodaci, jakoze jezdíme párkrát za sezónu a občas i divocejsi vody, a obe děti byli poprvé v 10m, obe jsou totiž srpnove, loni kombo necely rok a necelé tři. Letos už nás bude plná kanoe, bohužel nám vody vysly až srpen. Kamaradum jsem letos teda s nesedicim dítětem jet nedoporucila, ona ta naše miminka v 10m obě už bezpecne stala a seděla a obchazela, takže na pridi měli svůj rajon u bortu. Tj já se moc k padlo nedostala, jen když ma'am spala, polozena ve špičce. Starší byl uprostřed. Letos uvidíme, obe děti jsou v lodi v cajku, tak buď budou uprostřed nebo zase separe.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    HANELA: ne, zkuseni ne, pouze rekreacni. pred detma jsme jezdili v prumeru jednou za rok, vetsinou lazo plazo tempem a snadne useky, tedy v zavislosti na tom, jestli sami nebo s nekym a kym. kdyz jsem byla jednou na 2 dny s partou vedoucich vodnich skautu, odvazny napad zpetne vzato, tak to bylo velmi narocny, i kdyz super zazitek. :)
    BEBERA:
    HOJ_TY_STEDRY:
    MEDVED007:
    STARDAY:
    SOSANA: predstavovala jsem si, ze by kluci sedeli vedle sebe mezi nami s muzem v kanoi se 3 sedackama, jenze si neumim predstavit, ze by se nepostuchovali. muselo by se to vyzkouset nejprve na nejakem velmi kratkem useku.
    asi tyhle plany presunu az na pristi leto a starsiho prihlasim ve skolce ted od zari na plavani.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TOOMIX: njn, byla to work hard and party harder prace :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: teambuilding na lyžích ve Švýcarsku bych si nechal líbit
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    No nevim, vodactvi jsem tedav životě neuzila ani na tom blbym teambuildingu (ktery jsme jednou meli ve Svycarsku na lyzich 😉 )
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    Jezdíme s dětmi cca od čtyř let s kamarády. Nejsme velcí vodáci, ale vybíráme snadné úseky a jedeme jen na víkend, kdy jeden den jedeme a druhý si uděláme výlet. Stačí nám to. Je to spíš společenská událost, všichni si to užijí a mám dobrý pocit , že dcery umí vzít pádlo do ruky a pokud na to dojde budou na vodě vědět co a jak. Beru to jako součást takového běžného vzdělání resp dovednosti, které by člověk měl umět.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    POZITRON: podobně jako ostatní, já vodu nerada, muž jezdí s detmi Malá Skála - Dolanky cca od jejich dvou let. Nejdřív s jedním, pak s oběma (deti vedle sebe vepredu), mají mezi sebou dva roky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    POZITRON: na ten jednoduchý kus Jizery Malá Skála - Dolánky (bez jezu) berem děti od mala, ještě jim ani nebyl rok. Ve 2,5 a v pěti byly už úplně bezproblémové.
    SOSANA
    SOSANA --- ---
    Jezdíme vícedenní vodu, každý den tak 15 kilaků a jezdíme cca od 1,5 roku věku. Jezy víceméně přenášíme a jezdíme v bandě rodin se stejně starými dětmi. Nicméně máme dvě kanoe a každý máme jedno dítě na háčku.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    POZITRON: Myslim, ze Gudrun brala uz mimino. My jsme byli ve 2 a 4 na kratkem useku Berounky bez jezu (roztoky - sykorice) a v pohode. Ale ja teda drzela mladsiho, protoze ten se boji vody, a nepadlovala moc
    HANELA
    HANELA --- ---
    POZITRON: a vy jste zkušení vodaci? Jestli ano, zkusila bych kratší úsek
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TOOMIX: kdysi pred lety brala kamaradka na dvoudenni Uhlavu trileteho syna a nepamatuju si, ze by byl nejaky problem. jenze tam byl jedine dite a nemel se s kym rvat.
    IKARIE: nejaky kratky usek Sazavy vylozene pro zacatecniky. neco jako Tynec - Pikovice, ale kratsi.

    ok, tak pristi rok to teprve zvazim.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    POZITRON: asi zalezi jakou vodu, treba ten cca 10 km (?) usek jizery z male skaly do dolanek na raftu s myma (!) detma necelych 6 let (umi plavat) a 3,5 (neumi, ale chodime na plavani a jsme ve vode nebo u vody hodne) za me uplne v pohode.
    my bydlime u ohre a bezne je vozim na paddleboardu, zrovna vcera jsme dali 5 km. ale ohre tady u nas je celkem melka a moc netece.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    POZITRON: já bych nikam nejel, dokud neumí plavat
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Od jakyho veku uz jste si troufli na vodu s detmi? Nejakou kratkou krasu, treba 10 km. Ja si to neumim moc predstavit, bojim se, ze by se kluci stouchali, strkali, delali kraviny. Ted je jim 2,5 a necelych 5. Myslim na kanoi, deti uprostred.
    2 maminky na hristi se tuhle bavily, ze byly na raftu, obe maj jen o malinko starsi deti. Jedna ma kluka 6 a holku 4 a druha kluka 5 a holku 3, jenze raft je precijen neco jineho nez kanoe.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KATIA: jo jasně, a na to planetárium jsem taky zapomněl. U toho ČEZu (kam je vstup zdarma, nebo aspoň loni byl) jsou Jiráskovy sady a je tam moc pěkné dětské hřiště

    Hučák | Skupina ČEZ - O Společnosti
    https://www.cez.cz/cs/o-cez/infocentra/hucak-136625

    Dětské hřiště - Jiráskovy sady, Hradec Králové, Hradec Králové
    https://www.venkazdyden.cz/detail-hriste/jiraskovy-sady/8279
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam