• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    cash na parkovisti u plaze jsme platili taky, jinak vse kartou (jih francie). nekde u stanku meli limit, a to euro minimum
    SITH
    SITH --- ---
    My v Chorvatsku také platili z 90% kartou. I prodejce zmrzliny v Zadaru mi na 2€ podal terminál. Cash jsme platili jen parkoviště u pláží
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Na Korfu letos na pláži braly karty snad všechny bary a restaurace
    MORPED
    MORPED --- ---
    V Chorvatsku se dalo platit kartou jen supermarketu,jinak snad nikde! Na plazi cash,na trzich,kavarne, cukrarne!
    KATIA
    KATIA --- ---
    KLAIR: to se mohlo poladit, kdyby se tomu někdo věnoval. jinak to bylo smysluplný a cash only je za mě fakt děs, pri dnešních cenách, aby fakt člověk měl na výlet naditou šrajtofli.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LORAIN: já jako podnikatel jsem za konec eet tak strašně ráda, až to bolí

účelové opakované kontroly, účelové "tady máte peníze, já spěchám na tramvaj", systém, který občas nějakou platbu zdubloval a chtěl za ní dvakrát zaplatit DPH..... Nemožnost dovolat se na nějaký support.... bylo to fakt strašný
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MEDVED007: Souhlasím. Výhody zrušení eet jsem nějak vůbec nepobrala.
    Navíc si nejde nevšimnout, jaké ty úniky zrovna v gastru musí být!
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LORAIN: Říká se tomu konec eet. Když berou karty, tržby stát ohlídá, cash nikdo nezjistí. Je to hnus velebnosti.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LORAIN: Přesně. Byli jsme před dvěma týdny v Orlických horách a to teda byla z tohto hlediska velká bída.

Chápu, že všechno nějak souvisí se vším, takže se tam asi ty podniky neuživily, ale když vidím, že na Šerlichu vařej akorát tak rozmrazený hotovky za nic moc ceny a ještě neberou karty, tak tam prostě nejdu vůbec.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANNAWA: Taky to nesnáším! Obzvlášť poté co ještě před třemi lety všude brali karty!
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: Na Turnovské mívali i docela velký dětský koutek...

Hvězda je hned u cesty (starý komunistický dům. Ba Turnovskou se musí trochu dozadu.

A příště dej vědět. O))) Ráda vás tu někoho v Jablonci uvidím.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: Ano, Turnovská je super .o)))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    IKARIE: Tohle mě štve. Nechci chodit po horách s tisícovkama po kapsách.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    PETATA: jeste doplnim k tehle lokalite - kdyby bylo u capa (CASH ONLY) plno nebo byste chteli vyzkouset i neco jineho, kousinek nad prichovicema je vrch hvezda s rozhlednou stepanka (50 kc dospeli, 20 kc dite, CASH ONLY). tesne pod vrcholem najdete skvelou turnovskou boudu, kde jsme dneska meli asi nejlepsi boruvkove knedle. (CASH ONLY, ale da se zaplatit qr platbou na ucet haleluja). opravdu moc doporucuju, asi si tam chci naplanovat nejaky podzimni vikend a vyzkouset i ubytko. nesplest s chatou hvezda, ktera je po ceste, tam mi to moc sympaticke neprislo.

pak jsme dosli k capovi, kde se deti hezky tri hodiny odpoledne zabavily. po ceste zpatky do korenova na parkoviste jsme na navsi u kostela v prichovicich vyzkouseli nove (?) otevrenou kavarnu / cukrarnu veranda https://www.facebook.com/p/Kafe-Veranda-100068962613596/
    zakusky byly skvele, kava dobra, CASH ONLY (pomoc!)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    TOOMIX: pockej, vypadla ti francie:) jsem ted v blizkosti saintes maries de la mer, je tu nadherne. streka autem, ale letecky jde marseille a pak auto. dum jsme si pronajali pres novasol.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    Ahoj, malej report aneb shodou okolnosti taky autem do Recka, s detmi 4 a 7. TL;DR: je to streka, ale stalo to za to.

Puvodni plan: tyden letecky Recko v cervenci, tyden na horach nekdy v druhe pulce srpna. Pak prisla nemoc na jedno a na druhe. Takze zmena planu a rovnou teda nekam na 2 tydny (pozn: minule roky jsme vzdy davali cestu na dvakrat napriklad: do hor v AT na 4 dny, pak more na 5 dni, pak zase zpet do hor v AT na 3-4 dny a domu).

Nastesti uz vetsina vyhovujicich ubytek v chorvatsku byla prebrana (a me se tam teda fakt nechtelo), zacali jsme zvazovat vetsi vzdalenosti. Shodou okolnosti i diky dotazu a reakcim od @IKARIE jsem omrknul Recko. (v hlave "ses blbej? vzdyt je to z Brna 1400km a tys prece letos nechtel nikam jezdit/ridit autem!")

Podminkou pro nas bylo:
    - ubytovani blizko plaze, ale ne v centrech plazovych mest (proste at si odpocinem a je tam klid) - bud hotel s jidlem nebo vetsi byt/dum a varime si sami
    - pesky k plazi (detem 4 a 7 jsme po osvedcenych predchozich letech vzali rozkladaci male trojkolobezky)
    - klimatizace (zni to divne, ale jednou jsme to prehledli..)
    - oddeleny pokoje pro nas a pro decka, at se vyspime (casto problem u hotelu, zvlast na posledni chvili)
    - plaz bez placenych mist, idealne verejna (takze jsem rovnou skrtnul Italii); kdyz bude pisek pecka. kdyz oblazky, zvladnem to, ale ne beton (takze spousta mist v HR taky cus..)

Takze vyvstala cesta: Brno - Belehrad (prijezd vecer, rano prochazka mestem), Belehrad - Olympska riviera (konkretne u mesta Katerini). Cestu nazpet bud (1) par dni v horach na Shar Planine v Severni Makedonii nebo (2) Skopje na den podobne jako u Belehradu.

Nasli jsme super ubytko, bonusem byl soukromy bazen (pro zajemce poslu do DM), otevirali letos, takze par drobnosti jeste nebylo uplne vychytanych, ale za nas super. Bookli jsme na tyden s tim, ze se pak rozhodneme podle situace jestli dalsi more nebo hory do NMK (spoiler: jeste ze tak).

Brno - Belehrad nam zabralo cca 7h + nejake zdrzeni na hranicich, prespali jsme v airbnb (byl tam parking, takze jsme nechali veci v aute a sebou vzali jen maly kufr). Belehrad jsme rano dali snidani a prosli oblast Stari Gradu, pak zacalo byt vedro a v cca 10 jsme vyrazili smer Katerini.

Dalnice v SRB uplne v pohode (jen jsem se vyhybal nekterym znackam benzinek ehm). Hranice SRB-NMK cca 30-45min cekani (not bad!). Prejezd NMK cca 1h45 a pak opet cekani NMK-GR hranice. (super vzpominka na doby kdy byly kontroly vsude a vzdy.. ale kazdopadne asi nejhorsi cast cesty, ani ta vzdalenost mi nevadila tak moc jak prostoje na hranicich). Pozn.: pokud byste jeli stejnou trasu, napiste a poradim par veci. Je sice velka sezona, prechodu malo a vsichni jezdi furt tam i zpet. Ale nektere veci se daji trochu lepe nacasovat, pripadne pouzit mensi prechody (neovereno, ale nektere z nich vychazely opravdu rychleji, viz treba skoro 2h cekani na zpatecni ceste na SRB-HU hranici).

Po tydnu (majitel nas nechal jeste den navic po domluve) jsme se presunuli smerem dal na vychod do Ofryniou nedaleko Kavaly (ubytovani na posledni chvili, opet pri nas stala stestena a bylo dal a vklidu). Odtud jsme si jeden den dali vylet do paradni 17C jeskyne Alistrati Cave (http://en.alistraticave.gr/) a na blind na jednu olivovou farmu, kde nas mili majitele pohostili, pokecali jsme a koupili jejich posledni zbytky co meli na prodej.

More a plaze v Katerini: pisek, pisek, pisek. vynikajici pro deti. more nebylo moc pruhledne. pouze jednu meduzu to vyplavilo na pobrezi, ale jinak vynikajici, pozvolnejsi sesup. na snorchlovani nic moc, ve vode proste az na mini musle takhle u pobrezi nic neni.
    More a plaze v Ofryniou: pisek, pak oblazky, pak smes pisek+oblazky. more pruzracne (viz posledni foto). malej si ztama dovezl snad pul tunu kameni.. zivot ve vode nevim, uz jsem se nepotapel.

Osazenstvo v Katerini: hlavne srbove, makedonci, rekove. polaci, madari, cesi - ty slo spocitat na prstech jedne ruky (holt chorvatsko je bliz).
    Osazenstvo v Ofryniou: hlavne bulhari, rumuni, sem tam makedonci/srbove. cechy jsme tam nevideli snad zadne.

Co nas nejvic (trochu neprijemne) prekvapilo, ze v Katerini v nekolika restauracich/fastfoodech servirovali Tzatziki s kvasenyma okurkama (dokonce jsme na ten styl narazili i u zabalenych tzatziki z Lidlu, divny). Jinak jsme snidali 95% casu z vlastniho, obedy jsme si varili a vecere na stridacku. Ceny srovnatelne s HR, pokud jsme sli jen na gyros/salat, tak samozrejme podstatne jinde. Velky rozdil ale v kvalite cerstveho ovoce a zeleniny, coz jsme hodne ocenili.

Dovolenou jsme nakonec prerusili, protoze kdyz se me porad drzela infekce v uchu (otitis externa) i pote, co jsem bral od mistnich felcaru kapky a prasky, tak jsme dali cestu zpet na jeden zatah, abych stihl co nejdriv normalni ORL v CR.

Takze az na ty zmeskane dny (Shar Planina holt jindy, treba pristi rok), za me tahle oblast Recka dostava 9 z 10 bludistaku.

Trochu jsem se rozkecal, tak jen par fotek z: Belehrad (vyhled), Verejna plaz v Katerini (<5min cesty pesky od bydleni) - cely tyden vzdy misto hned u more (!), Vyhledy na olymp (nakonec jsme tam nesli..), Verejna plaz v Ofryniou (tam mam fotku jen z posledniho dne, bo jsem vetsinu casu travil na pokoji).

Pripadne dotazy rad odpovim a poradim.

HUGILA
    HUGILA --- ---
    TOOMIX: ...trochu nyxí rada:), ale zkuste pouvažovat, jestli to neudělat trochu poznávací a nenatáhnout to víc na jih s nějakým přespáním po cestě (pokud teda nechcete na sever kvůli Alpám). Projeli jsme letos dost velký kus západního pobřeží Itálie a jako Maratea coast nás oslovilo asi nejvíc. Takový trochu zapomenutý kout, masovým turismem nepoznamenaný, ale nádherný. Na fotce je semizdá Acquafredda.

SITH
    SITH --- ---
    TOOMIX: teď jsme byli v severní Itálii dva dny zde. Je to tam, kde končí ty roviny kolem Udine a začínají hory, které vedou až k Rakousku. Blízko dálnice z Villachu dolů na Benátky.

https://www.booking.com/Share-idz6LtA

Městečko Venzone. Nádherné, čisté, úžasně romantické malé městečko, blízko tyrkysová čistá studená řeka i ke koupání, v okolí kopce na výlety. Vlak do historických měst jako Guiglia nebo Udine.

Potom dolů k moři je to hodina autem.

Co se Itálie týče, doporučuji to co děláme my. Nesnáším severní Itálii u moře, samy Čech a Němec, špína a bordel. Tak přespíme někde kde jsem dával link a další den dojedeme níže. Už okolo Ravenna nebo Rimini jsou ok protože tam už jsou většinou jen Italové a hned je to lepší :)

Blízko San Marino, San Leo, naprosto historicky bohatá Ravenna, případně vlakem blízko Bologna.

Našli jsme městečko Cervia kde se nám moc líbilo.

Foto řeka u Venzone

IBERIA
    IBERIA --- ---
    TOOMIX: Bibione a Caorle je za me spina a natresk. Terst a okoli je jina liga, co se more tyce. Ma to raz Jadranu. Z Caorle a Bibione dojedes snaz do Benatek, v oblasti Terstu je to za me zajimavejsi (krasove jeskyne, Slovinsko, Piran, Aquileia...). Terst je i bliz nez Benatsko. Kempy neporadim, znam tam jen airbnb.
    KATIA
    KATIA --- ---
    My jsme letos zkusili Portugalsko, krátce jsme dali Lisabon, pak jsme byli na tzv. Portugalské riviéře, na předměstí Estorilu, a končili v Portu

Lisabon mě trochu zaskočil - hrozně lidí, traffic, do toho se tím řítí ty jejich staré tramvaje (což je fascinující, ale hlučný dopravní prostředek, na obrázcích to vypadá děsně romanticky, ale ta realita :-D stihli jsme akvária (obě, doporučuju), procházku po hradbách a pak oblast okolo Belémské věže, tam se mi to asi líbilo nejvíc. Ale měli jsme tam relativně málo času, je toho tam víc na prozkoumání a zažití města.

Oceanário de Lisboa
    https://www.oceanario.pt/en/?srsltid=AfmBOoqElOtx385-MufP9qzaIz7o42wsCoKbThY4cMzGZCfH_gNUab4c
    Vasco da Gama Aquarium | Visit Lisboa
    https://www.visitlisboa.com/en/places/vasco-da-gama-aquarium
    Belém Tower - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bel%C3%A9m_Tower
    Castelo de São Jorge
    https://castelodesaojorge.pt/en/

U moře jsme asi nejvíc jezdili přímo do Cascais, moc hezké městečko, několik pláží na výběr, pěkná procházka podél moře zpět na Estoril. Voda ledová :-D Ale jinak skvělé klima - bylo tak max 27, večer to padalo k 20, takže se člověk v pohodě mohl vyspat bez klimošky.
    Cascais, Portugal: an independent tourism guide for 2024
    https://www.cascais-portugal.com/

Došli jsme taky okolo majáku k takovém průplavu ve skále, pěkná procházka: https://www.cascais-portugal.com/Attractions/Boca-Inferno-Cascais.html
    Pak jsme vyjeli sem - nejzápadnější cíp Evropy: https://en.wikipedia.org/wiki/Cabo_da_Roca a dali kousek procházku, dětem se to dost líbilo, ale strašně tam foukalo a bylo i dost chladno a starší to pak odstonal
    Nevynechali jsme ani Sintru, zvolila jsem tohle: https://www.regaleira.pt/en, protože mi přišlo, že by to pro děti mohlo být zajímavější než ty paláce. Příště bych ještě zakomponovala ten Maurský hrad, vypadal impozantně https://cs.wikipedia.org/wiki/Sintra

Končili jsme v Portu, za mě moc příjemné město, u té vody bych vydržela jen tak sedět a čučet dost dlouho. Je tam dost turistů, památky je potřeba plánovat, protože je leccos vyprodané/dlouhé fronty, takže nakonec jsme prostě nejvíc jen tak procházeli městem a zevlili, což nebylo špatné :-)

Jezdili jsme kombinací vlaků/MHD (což obvykle vyžaduje pořídit nějako dobíjecí kartu a na tu si nahrávat jízdenky nebo nějaký kredit, každý musí mít svou kartu, hodně mají turnikety) a Boltu, který ve 4 osobách vycházel dost dobře cenově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam