• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    jeste pro pobaveni - planovala jsem to s ideou, ze si dame i uplny digitalni detox a budu ucit deti financni gramotnosti.

takze realita: asi 14 dni pred odletem jsem se sama vystrasila, ze kdyby cokoliv, bylo by lepsi, aby syn mel mobil (bude mu 10 v srpnu a mel ho slibeny k narozakm, doted zadny nemel). takze dostal narozeninovy darek trosku driv, ale bylo mi jasny, ze kdyz bude mit syn mobil, tak dcera bude chtit neco tez. takze jsem nakonec tahla jeste maly ipad! a musim rict, za tu hodinu a pul klidu odpoledne, kdyz visely u bazenu o obrazovek jsem byla opravdu neskutecne vdecka, bylo to totiz jinak dost inzenzivni :))

plus kdyz jsem sla treba nakupovat do supermarketu a po te denni nalozi kilometru jsem je nechtela uz brat s sebou, byla jsem klidnejsi, ze jsou na ubytku a da se jim dovolat.

k financni gramotnosti - meli jsme domluvu, ze v restauracich a v supermarketech platim jen bazal (jidlo + voda) - nanuky a sladky limci si plati sami z kapesneho, ktere budou dostavat denne a bude to delat v eurech pocet kilometru, co ujdeme a to si pak rozdeli. takze jsem samozrejme druhy den vymekla, pze jsem byla hrda, jak pekne slapou, u obedu jsem platila za fanty a v kavarnach nanuky ja a deti skludlily prachy. utratili to na konci dovolene, syn si dovezl pomerne drahy spanelsky fotbalovy dres + mic, dcera si usporila na nakou silenou k pop barbinu) :)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    tak jsme se vratili po uspesne casti Camino Portugues, podelim se o nejake dojmy. predne, bylo to maximane super! sla jsem sama s detma, syn brzy 10, dcera 7 let.

dali jsme 110 kilometru z Porta (z centra jsme popojeli metrem 20 km na sever do primorskeho letovista Viana do Castelo, ale trosku me pak vlastne mrzelo, ze jsme nevysli primo z porta od katedraly) do spanelske Baiony. tam nas po 10 dni vyzvedl muz (letel do Madridu, pucil si auto) a zustali jsme jeste na 8 dni a jezdili po Galicii - to byla taky nadhera, kdyz budu mit cas, rozepisu se samostatne.

vse jsem planovala dlouho dopredu, nechtela jsem spat s detmi v albergues (v mnohych to ani nelze), pojala jsem to vic prazdinove a "luxusneji", ale abych udrzela budget, musela jsem ozelet flexibilitu a vetsinu ubytek v nejake cenove relaci a kde to slo s bazenem sem bookovala uz treba v dubnu. pak jsem vzdy kontrolovala booking, zda se neobjevi nec lepsiho / levnejsiho a teda ani nahodou. nevyhoda - museli jsme ty planovane etapy dojit :) - puvodne sem si myslela ze kdyby krize, dojedem boltem ci uberem, ale krize nebyla a kdyz sem to zkusmo kontrolovala, bolt ani uber v dane oblasti nebyl k dispozici.

dali jsme to uplne v pohode (deti jsou ale zvyle od mala chodit), 7 dni chuze + jeden rese day (= dve noci na jednom ubytku a valecna u bazenu), minimalne jsme sli 13 km, maximalne 19 km, obvykle neco mezi. vychazeli jsme rano, v cili jsme byli vzdy kolem druhe treti, pak uz relax / bazen / plaz.

bala jsem se veder a davu, nekonalo se ani jedno, prileteli jsme do porta 4.7., 5.7. doznivala vlna veder a 6.7, kdyz jsme vychazeli se ochladilo asi o 15 stupnu a celou dobu jsme meli kolem 20-23 stupnu, dopoledne obvykle zatazeno, odpoledne se vycasilo vylezlo slunce (pocitove bylo o dost tepleji), takze ideal na dopoledni chuzi a odpoledni koupacku.

budget nejsem schopna urcit - letenky tam 70 euro osoba praha porto, zpatky 60 euro osoba z madridu. ubytka 50 - 110 euro na noc za nas tri, v portugalsku bylo levneji. bazen byl k dispozici asi ve 2/3 ubytek, vyuzivali jsme hojne. plaze v portugalsku byly dost divoke, lepsi koupacka v mori byla pak ve spanelsku. ocean samo chladny. portugalsko celkove levnejsi - kdyz jsme snidali v kavarne, vesla sem sem do 10 euro za kafe, sendvice a neco sladkeho pro nas vsechny, obedy v restauraci (dve hlavni jidla, salat, sladke piti + pivko / sklenicka vina) do 40 euro vzdy, casteji min. vecere jsem kupovala v supermarketu, nekdy i snidani na dalsi den, ceny jak u nas. zmrzky nikde, nanuky vsude (ceny jak u nas :)

co se bagaze tyce, ja nesla narvany 30l batoh s tezsima vecma, odhaduju tak 8 kg max, deti nesly 28 l quechua batohy a v nich meli lehci veci. ja bych asi byla pro komfort kazdodenniho baleni ocenila batoh vetsi, ale byla jsem skrt a nechtela pred odletem platit 5000 za o par litru vetsi osprey, ktery mi krasne sedel :). takto to byl kazdy den trosku tetris. prani v ruce, obleceni samo jen trosku, 1x za 10 dni pradelna (jsou vsude) za par euro.

celkove, byla to pecka, nemuzu se dockat, az o nejakych dalsich prazdninach navazeme a tech poslednich 100 km do santiaga ke katedrale dojdeme. doufam, ze driv nez o pristich letnich prazdninach, ale pocasi v galicii je divoke a v desti jit nechci, tak nam mozna nic jinyho nezbyde (uvazuju o jarnakach co mame v breznu, ale nevim).

par fotek:

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ANTIHERO: ale je fakt, že jsem s dětmi zvládla i La Cite de la Meer ve francouzském Cherbourgu - s kombinací NJ/AJ.

Moc pěkné muzeum mimochodem - jeho součástí je právě také část o emigraci a o Titaniku.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ANTIHERO: Já bych ještě byla ráda za němčinu, no.o)
    ULO
    ULO --- ---
    ILTU: hernu a ty prakticky veci jo, ze texty jsou, myslim, i v anglictine. Je to opravdu moc hezky vysvetlene. Za vstupne byxh tam s detmi spis nesla, to bych zasla spis do maritiem musea, kde jsou lode a offshore vystava, kde navstevnik robotem opravuje plynovod na dne more a nviguje helikopteru na prustni. ALE! pokud bych mela muzeini kartu, kterou si ted pry muzou registrovat i nerezidenti, tak bych tam urcite alespon nakoukla.
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    ILTU: Popisky výstav i audio guide je NL/AJ, takže se to imho dá :)
    ILTU
    ILTU --- ---
    ULO: Akorát děti neznalé holandštiny si to asi moc neužijí, co?
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    Doplním, že od příštího roku bude veškerá hromadná doprava v Nizozemí zdarma pro děti do 11 let včetně. A náš tip v Rotterdamu museum o migraci fenix.nl. Zajímavé dle povahy dítěte tak od osmi let (naše dvojčata 5 let tam dali cca hodinu). Děti do 18 let též zdarma. Zajímavé architektonicky, obsahem i vedlejším ‘vybíjecím’ prostorem kde můžou děti prakticky neregulovaně hrát ping-pong, fotbálek, líný tenis, jezdit na bruslích apod. (https://www.fenix.nl/nl/plein/).
    ULO
    ULO --- ---
    ULO: pro Katiu: pobliz je historicka zahrada a veliky (het)Park, kde se hezky piknikuje, v parku je norsky kostel, takze clovek muze zmast zname fotografii, ktera zjevne neni z holandska. Na druhe strane od muzea je maly pristav s plachetnickami a za nim wereldmuseum s interaktivni vystavou pro deti, jen nevim jestli je v anglictine. Kousek dal je museumpark, kde kunsthal (tamsme s detmi nebyli) a natuurhistorisch museum, kde jsme s detmi byli a moc se jim to libilo. Je to velmi hezky vylet, Rotterdam ma hodne co nabidnout, je toho tam jeste fura.
    ULO
    ULO --- ---
    muzeum dani a zla

Kids - Belasting & Douane Museum
    https://www.bdmuseum.nl/kids/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANDREJKA: Jj, máme ji rádi, botanická je jakoby ten samý areál.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDREJKA: podstatně menší, dá se zvládnout:-) za mě každopádně hezká
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ANDREJKA: taky to mám jak bod kam se chci s dítětem podívat. Navíc je tam u zoo i Dinopark a botanická. Ptala jsem se lidí z Plzně co jsou na nyxu a prý to za to určitě stojí.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    ANDREJKA: stojí
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    jaká je Plzeňská zoo, stojí za návštěvu? porovnání s Prahou? díky.
    ILTU
    ILTU --- ---
    Zdravím, nebyli jste někdo u moře v Albánii?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Nemecky legoland vlakem, tip jsem na to nasla zde v teto diskuzi, tak pridavam nasi zkusenost.

Nočním expresem do LEGOLANDU - Zájazezdové vlaky
    https://www.eshop.zajezdovevlaky.cz/zajezd/nocnim-expresem-do-legolandu-62399-54078-75409-23323-77459-68100

Byla jsem pred 2 tydny s klukama 8 a 6 let a za me super.

Lehatkove kupe je v pohode pohodlne, nam to uplne stacilo, prikladam fotku, ale za me max do poctu 3 osob, coz jsme byli my. Uplne nahore bych spat nechtela a asi bych ani nechtela, aby tam spali kluci. Zaroven kdyz se sklopi obe prostredni lehatka, v kupe nezbyde temer zadny prostor. Co bylo fakt skvely, byl jidelni vuz, i jidlo bylo kvalitni. My jsme ho tedy vyuzili jen na snidani na livance, ale lide si pochvalovali i veceri. Jediny co, tak umyvarny ve vlaku jsou fakt miniaturni a je to tak akorat na vycisteni zubu. :) Pri koupi pres slevomat se muze stat, ze vas strcej do kupe s nekym dalsim, to se stalo nam, ale podarilo se mi bez problemu vykomunikovat presunuti do prazdneho. Kdyby tam zadne prazdne nebylo, tak teda nevim. Nastesti bylo, takze zadny problem.

Legoland sam o sobe super. Kluci chteli jako prvni navstivit ninjago ride, coz me teda dle popisu nezaujalo, ale nakonec jsme na to sli ten den 3x. :)
    https://www.legoland.de/cs/objevujte-legoland/park/jizdni-drahy-a-atrakce/lego-ninjago-the-ride/
    Super byly i horske drahy Gragon hunt a Fire dragon s tim, ze ta Fire dragon uz mi prisla trochu moc.
    Dragon Hunt - LEGOLAND® Deutschland Resort
    https://www.legoland.de/cs/objevujte-legoland/park/jizdni-drahy-a-atrakce/dragon-hunt/?
    Fire Dragon - LEGOLAND® Deutschland Resort
    https://www.legoland.de/cs/objevujte-legoland/park/jizdni-drahy-a-atrakce/fire-dragon/?

Lego factory taky super, urcite Miniland, vyhlidkova masinka a dalsi. Za me 8 a 6 idealni vek, na sve si prijde i dospelej, aspon ja teda urcite a jeden den staci.
    Bohuzel jsme byli v sobotu, kdy bylo vylozene nadherne letni pocasi, tak bylo v legolandu narvano a kde byla dlouha fronta, tam jsme nesli.

Treba na tohle byla fronta bohuzel tak na hodinu, mozna i vic, tak snad jindy.
    Jungle X-pedition - LEGOLAND® Deutschland Resort
    https://www.legoland.de/cs/objevujte-legoland/park/jizdni-drahy-a-atrakce/jungle-x-pedition/?

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zelcin byl super. Moc se nam tam libilo krmeni a Vranany taky fajn!
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    cetla jsem ted knihu o cestovani po evrope vlakem na interrail od kamily zlatuskove, pridala jsem se do interrail skupiny na FB a tam na me vyskocila informace o letni akci ceskych drah, kdy za 1390 (695 dite a mladeznik) muzete tyden cestovat po CR neomezene (maji i trosku drazsi variantu na 14 dni).

na webu CD jsem info take dohledala, zakoupit jde az od 15.6. na cervenec a srpen). mozna to s detmi na plonkovy tyden prazdnin vyzkousim - kdyby to bylo fajn, ten mesicni interrail bych treba pristi rok realizovala, jeste nez bude starsimu 12 (dve deti do 12 maji iterrail k dospelemu passu zdarma)

tak treba nekdo tydenni CD jizdu vyuzije, je to za super penize!

Jízdenka na léto | České dráhy
    https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-36631/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam