• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FESAKFLOYDDementogenní psychofarmaka a metabolické jedy
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KLUZAU: už jsem psala že omezit léky zkoušel někdo v PL Havlbrod, že ... mě osobně by to stačilo k tomu abych po tom šla a odpíchla se od toho. A teď jsem našla i kdo ten někdo je. https://is.muni.cz/osoba/roubal Ne že by se s ním nedalo sociálně konstruovat psychická nemoc, ale pokud máš chuť na čistě bez léků, jen s jogou a KBT, tak nevím člověče...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    to jsou kecy Cornelo, neuroleptika poskodily mozky milionum lidi, tragedie
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: takhle: doporucim psychiatra (ry), ti maji profil, ktery si pacient precte, nasledne pri navsteve psychiatr vysvetli, proc nepouziva leky, a jake ma vysledky, to je v jeho kompetenci, pacient muze odmitnout - nasledne ja muzu doporucit jineho.
    Idealni stav: jsou jen psychiatri prvni kategorie, a nebo jsem ve sluzbe, kde si muzu dovolit doporucovat jen je.

Co se tyce alternativ: potrebuje dukazy (vyzkum a klinicka zkusenost)? Chces seznam? Jsou 3 veci:
    -Komplexni programy
    -Doplnkova lecba a doporuceni
    -jine medicinske systemy
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: to jako pacient řekne doktorovi, hele pane doktore já to jíst nebudu pan mikeš tady na internetu psal, že to ničí mozek. A doktor řekne: no jasně nejezto já to na vás jen zkoušel, víte to kvůli té farmakolobby jak si taky od pana mikeše na internetu dočtete.

PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: a to těm svým klientům říkáš neberte prášky ono vám bez nich bude líp?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: a máš opravdu funkční alternativu kromě těch pseudo tu prezentovaných?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: Dobre, mas nejake dukazy, ktere vyvraceji vyzkumy, pomerne sofistikovane a s transparentnim donorem, ktere ukazuji pri dlouhodobem brani fyziologicke zmeny na mozku, ubytek kongitivnich funkci, motivaci, pameti, kreativity..., vznik zavislosti (navrat zhorsenych syndromu pri vysazeni), plus dalsi ne o moc mene zavazne vedlejsi ucinky (nabyvani na vaze, 6x vetsi riziko cukrovky, zvysena umrtnost u lidi s Alzheimrem...). atd. atd.

?
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: s tím dlouhodobě invalidizují bych to viděl taky tak, že pro některé pacienty je pohodlnější být doma na plným důchodu než se pokoušet někde sehnat práci.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: again again again ty léky mozkové funkce nepoškozují
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CORNELA: a vracim se na zacatek - schanim psychiatry, kteri nepouzivaji leky, ktere poskozuji mozkove funkce, dlouhodobe invalidizuji atd., a nebo alespon je pouzivaji jen kratkodobe. Takovi, kteri jsou sdruzeni pod Mad in America v USA, nebo Open dialogue ve Skandinávii, nebo KBT v Anglii.
    Díky za kontakt, ktery jsem uz tady dostal.

Jeste poznamka: jsem s klientem pripraven probrat moznost lecit se v jinem medicinskem systemu, pokud projevi zajem.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CORNELA: mmm, otázkou je, ke kterýmu doktorovi klienta vlastně pošlu :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: díky!

pokud bychom se měli vrátit k tématu - antipsychotika, výsledky budou obávám se jednoznačnější.

ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    PETGRIDUS: a máš pocit že jedna dávka v desetinách mg/kg týdně na potlačení depresí je chronické užívání? není.
    ty lidi, o kterých tam je řeč, vyjedou třeba gram ketaminu denně...
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    když už ta dojmologie

Dlouhodobé negativní efekty

Chronické užívání ketaminu může vést ke zhoršení kognitivních funkcí včetně paměti. [6]

V roce 1989 profesor psychiatrie John Olney publikoval, že ketamin způsobil nezvratné změny ve dvou malých oblastech mozku pokusných krys. Nicméně, zrovna tyto dvě oblasti člověka a krysy se svými metabolickými procesy značně liší, tudíž ten samý proces nemusí u člověka probíhat. [7][8][9]

První širší, dlouhodobá studie uživatelů ketaminu zjistila, že lidé často zneužívající tuto látku (nejméně 4 dny v týdnu a zároveň 20 dní v měsíci) jsou více depresivní a mají zhoršené různé úseky paměti, zahrnujíce verbální, krátkodobou a vizuální. U méně častých uživatelů ketaminu (užití 4 dny v měsíci) nebyly na poli pozornosti, paměti a psychické pohody zjištěny rozdíly vůči kontrolní skupině. Stejně na tom byli bývalí uživatelé ketaminu. To podporuje názor, že méně časté užívání ketaminu nezpůsobuje kognitivní deficit a že kognitivní deficit u častých uživatelů je vratný skrze abstinenci. Nicméně, bývalí uživatelé, častí i ti méně častí, měli vyšší skóre v testu bludných příznaků než kontrolní skupina. [10]

Ketamin – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketamin
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    PETGRIDUS: jestli jsi praktik, tak chápu, že ti taková představa přijde absurdní. Já bych osobně ketamin samozřejmě také nikomu jen tak nedoporučil, a mimo terapeuticky kontext ještě více ne. Nicméně tu probíhala debata o testování ketaminu - výsledek: zatím nepoužitelné + naše zkušenosti, což mi přijde debata bližší realitě, než "ne, to si nemyslím, protože jsem to nezažil, nic o tom četl a je to nesmysl". To je to co myslím tím schopnost skládat účty vs dojmologie.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    KLUZAU: dojmologie? My narozdíl od Mikeše mluvíme pravdu a nenabízíme kolemjdoucím na deprese ketamin.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ...myšleno být schopen skládat účty :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Sice asi ne uplne stabilni, a zrejme tedy klient, nicmene mikes Spon predhazuje nejake odkazy na dukazy , zZimco skoro vsichni ostatni jedou dojmologii. Argument, ze nekdo nema pravdu protoze je magor obstoji jedine v psych lecebne, me ale prijde celkem dulezity byt accountable.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ok, jak chces, uz mlcim
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Electroconvulsive therapy reduces frontal cortical connectivity in severe depressive disorder
    http://www.pnas.org/content/109/14/5464.full.pdf+html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam