• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANDELICEK_ANDYTibet
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    4. 3. – Můj život v Tibetu: beseda s Tibeťanem, který přijel navštívit Česko | Čajovna Dharmasala
    http://www.dharmasala.cz/wp/4-3-muj-zivot-v-tibetu-beseda/

    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    Tibetské názvy Khamu - Yunnanská část | do Tibetu
    http://dotibetu.blog.cz/1402/tibetske-nazvy-khamu-yunnanska-cast
    YESHI
    YESHI --- ---
    CHRAMOSTAK: nejlip vzdycky sednout do minibusu a vystoupit proste nekde, kde je pekne. dulezite podminky: stan s sebou a letni rocni obdobi. vetsinou prejdes horu a tam jsou nomadi s kterymi muzete stanovat.
    planovat se neda. proto se clovek musi spolehat na vlastni dobrou karmu (a proto pomahej bliznimu i nepriteli) a na osud a proste ono to dopadne tak, jak to ma dopadnout :)
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Diky za informace, je fajn, ze je to ted klidnejsi a mas se sanci dostat i jako jednotlivec. Ten argument, ze v Cine/Tibetu clovek nevi dne ani hodiny, bohuzel porad plati. Ale planovat se okolo toho neda a myslim, ze by to nemelo nikoho odradit od planovani cesty, ten kus zeme a lidi co tam zijou za to stoji.

    ANDELICEK_ANDY: "Tibet" v Yunnanu jsem videl a opravdu je to disney land. Na fotky a cetky dobry, ale to je asi tak vsechno. Z toho velmi mala, co jsme stihli projit v Secuanu, se mi nejvic libilo okoli hory Minya Konka, i kdyz i tam to zacina rychle turistovatet.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    vízum je na dobu určitou. respektive, pokud máš permit od cestovky, tak ten permit je vydávanej na určitej počet dní od určitýho data DO určitýho data (vstup do TAO a den opuštění TAO) na konkrétní jména turistů. podle současných pravidel je to tak, že pokaždý při vstupu do TAO musíš znova žádat o permit. jako o vízum když jedeš někam cestovat
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    ANDELICEK_ANDY: nn myslím to tak, že kdybych v budoucnu chtěla použít to skupinové vízum, co zařídila chinatours, tak mi to asi bude k ničemu a budu muset zažádat znovu bud sama a nebo s novou skupinou. Nebo myslíš, že lze použít to skupinový?
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    KUKATEKK: nechápu otázku. Teď jedete do Lhasy jako skupina? A později tam chcete jet samostatně? V čem vidíte problém?
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    Ostatní oblasti mimo AO, například tebou zmíněné Dege apod. Ano, občas se "něco stane" a protože proti tomu musí číňani nasadit vojáky a tanky, nepřejí si, aby to cizinci viděli, nedejbože nafotili a natočili. Proto je už několik let uzavřena oblast Ngawa, která dnes leží v čínské provincii Sichuan. Na cizince si dává policie pozor i například v okrese Päma v prefektuře Golog, v Amdu a na spoustě dalších míst. Historicky Lithang je politicky velmi aktivní oblast, takže logicky i tam jsou občas problémy.

    Já autobusy nejezdím, tak nevím, kdo komu nechce prodávat jízdenky. Prodavači jsou Číňani a někdy jízdenku neprodají prostě z principu, že ji chce cizinec. V Tibetu je nejlepší na cestování (kromě koně) minibusy, kterých je neustále všude hromada.

    Jak jsi zmínil Yunnan, ano Kham, který dnes náleží k čínské provincii Yunnan je pravděpodobně nejlépe a nejjednodušeji přístupná část Tibetu v dnešních dnech. Z Tibetu v Yunnanu udělali číňani disneyland a vydělávaj na tom pěkný peníze. Navíc Tibeťani v Yunnanu už většinou neumí ani tibetsky a nejsou ani moc "vlastenci", takže je to i vládě celkem jedno.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    CHRAMOSTAK: V době, kdy je Tibet otevřený, což je po většinu roku, kromě března (většinou od února do dubna), tak se permity vydávají bez problému těm, kteří nejsou "podezřelí" z rozvracení jednoty ČLR, což může znamenat kde co, ale většinou to znamená kontakty s Dharamsalou a působení v nějakých organizacích podporující Tibet apod. Obyčejný turista, který se prostě chce podívat do Lhasy permit dostane.

    Ono ty permity samy o sobě jsou taky novinka. Od roku 2008 (překvapení!). Tenkrát se dávaly jednotlivcům po proklepnutí jejich dokumentů. Od té doby, co se v roce 2012 upálili v Lhase dva Tibeťané, spolu s velkým rozšířením sebeupalování v dalších částech Tibetu, se AO uzavřela cizincům a Tibeťanům z Amda a Khamu totálně. Pak Číňani zjistili, že na tom nevydělávají, tak povolili pětičlené skupinky cizinců, kde všichni museli být stejné národnosti. (Zatímco Tibeťané z Amda a Khamu mají až do dnešních dnů vstup do Lhasy vělmi omezen!!! takže cizinci se dostanou do tibetského hlavního města jednodušeji, než tibetští obyvatelé!!!!)

    Od roku 2013 se situace zase zlepšila, zároveň konečně ubylo sebeupalování. Takže po březnu 2013 se ta "pětičlenná" opatření zrušila. Říkalo se, že pořád musí do AO skupinky "nejméně dvou osob", ale když si člověk zaplatil, tak dostal permit i jako jednotlivec. Aktutálně je situace velmi uklidněná a pokud se cizinec nějak výrazně neúčastní nějakých protičínských aktivit, není s permitem problém.

    Teď se opět blíží březen, takže v těchto chvílím jsou permity do AO opět pozastaveny. To ale neznamená, že to snižuje pravděpodobnost získání permitu. To, že ho kanceláře v březnu nevydávají je prostě fakt, s kterým se nedá nic dělat. Jako třeba ze v březnu nesmí do Tibetu ani Tibeťani z Amda a Khamu a jako fakt, že Tibeťani prostě nemají šanci dostat cestovní pas.
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    CHRAMOSTAK: taky si nejsme jistá tím, že by to bylo tak lehký... ale kěž by!

    ještě k tomu vízu.. dostali jsme vízum pro skupinu, přes cestovku a to mi podle mě nepomůže v tom, kdybych tam chtěla jet sama v budoucnu, hodně si to hlídaj.
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    ANDELICEK_ANDY: To je dobrý vědět :-)
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Vazne? Na jare 2012 jsme o tom docela vazne uvazovali, ale tehdy se tam upalilo hned nekolik lidi po sobe a Cina ostre omezila vydavani permitu - zacalo to trvat dele, pak to prestali davat samostatne cestujicim turistum, pak to musela byt minimalne spolecne cestujici dvojice stejne narodnosti, pak trojice stejne narodnosti... skoncilo to tusim tim, ze bylo potreba minimalne pet lidi stejne narodnosti. A stejne nebyla predem jistota. Omezili i vstup do prihranicnich oblasti jako okoli Dege, Batang a tak. My jsme nakonec jeli nejdal jenom do Litangu (Secuan) a pak uz na jih smer Yunnan, ale slysel jsem na miste, ze par tydnu pred nasim prijezdem byl problem se dostat byt jen do Litangu - proste prestali cizincum prodavat jizdenky na autobusy. Vsechno samozrejme "neoficialne", oficialne byl Tibet porad bez problemu otevreny.

    Pak ta krize zase odeznela, ale prijde mi, ze proste v Cine si clovek nemuze byt nikdy jisty.
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    pokud jsi už dostal čínský vízum pro vstup na území ČLR, tak je pravděpodobnost 99,9%. Resp. nevím o případu, kdy by se permit nevydal.
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    ANDELICEK_ANDY: a jaká je pravděpodobnost, že ten permit dostaneš? To asi nebude žádná sranda co? Ale dobrý vědět, za pokus by to stálo :)
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    zpáteční letenka do Pekingu se dá mimo sezonu sehnat zpáteční za cca 10tisíc. letenka Peking-Lhasa se dá sehnat taky za cca 10tisíc kč, zpáteční. Cestovky v Tibetu poskytují permit do Lhasy za 2000kč, hotel kolem 300kč/den v centru staré Lhasy, povinný průvodce cca 1000kč/den. Tibet není tak drahý špás, jak z něj cestovky dělají.
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    KUKATEKK: Jo, přesně. Jak říkal Dan Přibáň na jedné přednášce - kamarád s nima měl jet do Afriky, ale nakonec nejel, protože aby náhodou nepřišel o práci a aby se s ním nerozešla přítelkyně. Odjeli bez něho. Za dva týdny se s kamarádem rozešla přítelkyně a za měsíc přišel o práci. Rozdíl byl jen v tom, že nebyl v Africe :-o
    Peníze mají člověku sloužit a přinést něco dobrého - třeba zrovna cestovatelské zážitky :-)
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    PEGGYK: není to nic levnýho, koukni na stránky chinatours.. ale můžu říct, že to stálo za to, peníze budou a my nebudem :) Povídání asi ne, na tohle moc nejsem, ale kdo ví, třeba někdy, něco.. :)
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    KUKATEKK: Páááni...
    Kolik asi tak takovej výlet "koštuje"?
    Až budou popisky, vychutnám si Tvoje fotky znovu :-)
    A nějaký povídání - plánuješ? Na blog nebo tak nějak?
    KUKATEKK
    KUKATEKK --- ---
    PEGGYK: vše řešila cestovka, jinak než přes ně se do tibetu legálně nedostaneš, je to hodně přísný, minulý rok nepustili ani cestovku.. zajímavostí je moc, to je opravdu na dlouhou :) popisky je možný přidat, ale jsem ráda, že jsem se dokopala k tomu, abych tam ty fotky vůbec nasázela, možná časem, ještě mi zbývá nepál :) snažila jsem se to rozdělit tématicky do alb.. já ted sním o cestě k posvátný hoře Kailás, je to o moc větší hc než tenhle zájezd, jde se dvoudenní pouť kolem hory, výstup kolem 6000 m., ubytování není tak komfortní jako na tomhle zájezdu, průvodce prý jednou spal i v chlívku :), to jsou potom ty pravý zážítky! Ale než ušetřím prachy, tak tam (blízko té hory) číňani postaví letiště a bude to tam jak na Václaváku :(
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    KUKATEKK: No - něco o organizaci a takových praktických věcech, jak je to s vízem, nějaké zajímavosti - ona by se o takové cestě asi dala napsat kniha... Na rajče asi nejdou přidávat popisky k fotkám, nebo ano? Bylo by fajn vědět, na co se člověk dívá - někde se to dá odvodit, někde ne.
    Tibet je můj sen (a taky výstup na Everest, což je vzhledem k mé absolutní netrénovanosti opravdu jen sen). Tak ještě vyloupit banku nebo pobrat jackpot... :-o
    Ty Tvoje fotky mi učarovaly...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam