• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIBizarní rostliny a houby
    Bizarní rostliny a houby

Fotky rostlin a hub. Zajímavé instalace, použití či využití rostlin také!

diskuze k tématu vítána

rozbalit záhlaví
    GREGI
    GREGI --- ---
    V životě každého ananasu jednou přijde okamžik, kdy se rozhodne nechat si narůst chapadla a vydá se ovládnout svět. To zní docela děsivě, ale nebojte. Fasciace (svazčitost či hřebenatost) je zvláštní chybou květů nebo poté i plodů. Podmíněna ať již geneticky, napadením bakteriemi, viry nebo plísněmi. Podle některých zdrojů je specifickou, geneticky ustálenou formou fasciace jsou růžice některých druhů zeleniny, květáku a brokolice, nebo květenství některých okrasných rostlin. V jiných případech je ale dosti znepokojivá. Na fotografii tak můžete obdivovat pořádně zmutovaný ananas.

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Scientists found a nearly indestructible moss that may survive on Mars
    https://bgr.com/science/scientists-found-a-nearly-indestructible-moss-that-may-survive-on-mars/
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Na Pálavě se našla vzácná houba, která zatím rostla jen v Severní Americe — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/na-palave-se-nasla-vzacna-houba-ktera-zatim-rostla-jen-v-severni-americe-350775
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Baccaurea odoratissima

NELLAS
    NELLAS --- ---
    TILIO: Já to říkám furt, Skotsko je úžasná země.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TILIO: ahá!
    To zni jako optimální klimatické podmínky. Pro mě!
    TILIO
    TILIO --- ---
    TILIO: Zapomnela jsem na jednu vec, o ktery jsem presvedcena, ze roli hraje zasadni, a to je, ve Skotsku je v lete strasne svetla. Jako ne na intenzitu, ale na dylku dne. V lete, kdyz jdete v 11 vecer na wc s knizkou, tak si casto nemusite rozsvecet, a ve 4 uz je zas svetlo jak ve dne. Rostlinstvo na to reaguje rustem nade vsechny meze - jaro vypada asi takhle, kosa kosa kosa a kytky spinkaj, a najednou se otepli na rekneme 15° a zacne bejt svetlo, a skoro ze dne na den naprosta dzungle a vsecko kvete.

Dunrobin pridavam na seznam, ale mame to trochu z ruky, tak 5h autem, rekla bych... (jak je asi jasny z mejch reci, ve Skotsku jsem furt, bydlime tady, ale dost jizne, no).
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    TILIO: Navíc Dunrobin a tedy i jeho zahrada je hned na východním pobřeží.
    TILIO
    TILIO --- ---
    GLADILAF: Nejen ze ve Skotsku vic prsi, ale taky je tu mega vlhkost vzduchu, zimy jsou malokdy pod nulu (a kdyz jo, tak malo pod nulu - zadnejch sibirskejch -20) a v lete je zas malokdy sucho a vedro (vlna veder ve Skotsku je 23). Jakej vliv to ma nevim.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWAB:
    GLADILAF: Ta v botance na Albertově je na svojem místě teprve asi rok dva, myslím, že by se časem mohla zvětšit, jak si vytvoří zásoby....
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    zapráskanej trifid
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    GLADILAF: Nebo jsme víc ve vnitrozemí a máme studenější ty zimy...
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Proč je skotská větší, víc tam prší? U nás to třeba taky doroste, ne?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HOUBA: mno, když níže vidím tu skotskou :))
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TILIO: U nás ji máme zatím takovouto, ještě určitě povyroste, ale dvoumetrových průměrů listů se v našich podmínkách určitě nedočkáme, není zvyklá na naše zimy, což je vlastně dobře, vzhledem k tomu, jaká je to invazivní mrcha.

FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    TILIO: Až budete ve Skotsku, stavte se na Dunrobinu - krom toho, že je to super hrad, tak tam mají tuhle mrchu taky (náhodně z internetů):

TILIO
    TILIO --- ---
    Doufam ze je to dost zajimavy... dneska jsem v jedny botanicky zahrade videla tohle (foto je random z internetu, ne moje). Ta kytka je naprosto olbrimi, listy to ma snad 2m na sirku a stonek tlustej jak moje zapesti 😮

Je to prej tohle: https://www.rhs.org.uk/plants/gunnera

Obzvlast se mi libi pojmenovani dablova jahoda :)))
    GREGI
    GREGI --- ---
    dalsi hlenky

WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ZCR
    ZCR --- ---
    CYLAH: jj, akorát hvězdička stačila vohnít :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam