• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIBizarní rostliny a houby
    TILIO
    TILIO --- ---
    TILIO: Zapomnela jsem na jednu vec, o ktery jsem presvedcena, ze roli hraje zasadni, a to je, ve Skotsku je v lete strasne svetla. Jako ne na intenzitu, ale na dylku dne. V lete, kdyz jdete v 11 vecer na wc s knizkou, tak si casto nemusite rozsvecet, a ve 4 uz je zas svetlo jak ve dne. Rostlinstvo na to reaguje rustem nade vsechny meze - jaro vypada asi takhle, kosa kosa kosa a kytky spinkaj, a najednou se otepli na rekneme 15° a zacne bejt svetlo, a skoro ze dne na den naprosta dzungle a vsecko kvete.

Dunrobin pridavam na seznam, ale mame to trochu z ruky, tak 5h autem, rekla bych... (jak je asi jasny z mejch reci, ve Skotsku jsem furt, bydlime tady, ale dost jizne, no).
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    TILIO: Navíc Dunrobin a tedy i jeho zahrada je hned na východním pobřeží.
    TILIO
    TILIO --- ---
    GLADILAF: Nejen ze ve Skotsku vic prsi, ale taky je tu mega vlhkost vzduchu, zimy jsou malokdy pod nulu (a kdyz jo, tak malo pod nulu - zadnejch sibirskejch -20) a v lete je zas malokdy sucho a vedro (vlna veder ve Skotsku je 23). Jakej vliv to ma nevim.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWAB:
    GLADILAF: Ta v botance na Albertově je na svojem místě teprve asi rok dva, myslím, že by se časem mohla zvětšit, jak si vytvoří zásoby....
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    zapráskanej trifid
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    GLADILAF: Nebo jsme víc ve vnitrozemí a máme studenější ty zimy...
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Proč je skotská větší, víc tam prší? U nás to třeba taky doroste, ne?
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HOUBA: mno, když níže vidím tu skotskou :))
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TILIO: U nás ji máme zatím takovouto, ještě určitě povyroste, ale dvoumetrových průměrů listů se v našich podmínkách určitě nedočkáme, není zvyklá na naše zimy, což je vlastně dobře, vzhledem k tomu, jaká je to invazivní mrcha.

FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    TILIO: Až budete ve Skotsku, stavte se na Dunrobinu - krom toho, že je to super hrad, tak tam mají tuhle mrchu taky (náhodně z internetů):

TILIO
    TILIO --- ---
    Doufam ze je to dost zajimavy... dneska jsem v jedny botanicky zahrade videla tohle (foto je random z internetu, ne moje). Ta kytka je naprosto olbrimi, listy to ma snad 2m na sirku a stonek tlustej jak moje zapesti 😮

Je to prej tohle: https://www.rhs.org.uk/plants/gunnera

Obzvlast se mi libi pojmenovani dablova jahoda :)))
    GREGI
    GREGI --- ---
    dalsi hlenky

WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ZCR
    ZCR --- ---
    CYLAH: jj, akorát hvězdička stačila vohnít :-)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Tohle potkávám na zahradě. Asi nějaký druh hvězdovky?

signal-2023-11-11-13-07-36-117
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ETERNITY: udává se, že roste dýl, ale já to vyhodnotil jako biologický formalismus :-]
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    PALEONTOLOG: Ale jo, ten uz je tak na datu spotreby. Jen bych si dovolila poopravit, ze roste jen ted. Jeste dvakrat trikrat do roka si to ze stejneho mista klidne muze dat, zalezi na podminkach. Mam v okoli strom, kde je sirovec jak kalendar - vyrasi trikrat pri kazdem vlhkem otepleni v dubnu, cervenci a rijnu.
    Ale jsem tym "nemusim sezrat vsechno, co je jedle". Na druhou stranu jak zjistit, ze mi to nechutna, nez to ochutnat? At si Gregi nekdy da... pokud to nema z akatu, coz uz urcite zjistil vedle.

WASPER: to vypada jak domecek nejakeho skudce, mozna bych to zastrikala jenom necim univerzalnim proti nim ... nebo nasla nejakeho skudcologa:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZCR: tenhle exemplar rozhodne neoplyva starobou. problem je jinej, sirovec chces jist co nejmladsi, dokud ma tlusty kratky mekky plonice.
    ZCR
    ZCR --- ---
    WASPER: ono občas stromům všelijak jebne, zblázní se jim pupeny a tak; spíš bych to nechal, protože když se poškodí kůra vydloubnutím, tak je pak strom náchylnější chytit nějakou houbu nebo tak něco
    WASPER
    WASPER --- ---
    Na mé kočičce narostly takovydle novotvary. Da se to vydloubnout. To je nejaka rakovina nebo co? Mam to dloubat nebo to mam radsi nechat? Jsou to takovy drevnaty hrasky tvrdy jak prase...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam