• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Nezkoušel jste někdo "vajíčkovou" pomazánku? Ta vždycky patřila mezi mé nejchutnější pomazánky a není tomu jinak ani v syrovém provedení:)

Lněné krekry s "vajíčkovou" pomazánkou

Nejprve si namočíme přes noc asi 100g mandlí. Po změknutí je oloupeme a tím je zbavíme hořké slupky. Do mixéru dáme středně velkou žlutou papriku a najemno rozmixujeme, přidáme lžičku olivového oleje, lžičku tahini, špetku himalájské soli, pár kapek citronové šťávy, trochu sušené cibule a oloupané mandle. Společně mixujeme několik minut. Až je pomazánka hotová, může nám připadat trochu řidká, dáme ji tedy na pár minut do lednice a ona ztuhne díky přidanému oleji. Vypadá nádherně, ochutnejte.

mix
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Nj, různá pozadí, tak já to poupravím, děkuju za upozornění.
    NYX
    NYX --- ---
    AGNESK: lide tu pouzivaji ruzne skiny, tj. pokud ty nastavis barvu na nejakou pevnou, nekdo pod tim ma tmave, jiny svetle pozadi apod...odkazy se obarvi samy, tj. videt budou i kdyz tam nenastavis zadnou specialni barvu.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    TAJAK: Vážne? :) Já ho používám právě proto, aby celý text nesplýval a byl čitelnější, to se týká těch nadpisů. Možná jsi si toho všiml/nevšiml, ale slova jsou barevná hlavně proto, že se za nimi skrývá odkaz, jakési vysvětlení pojmů, třeba rozdíl mezi syrovou a živou stravou. Zvážím a když tak poupravím, děkuju za Tvůj názor a jsem ráda, že se líbí. Až budu mít chvilku, přidám další recepty.
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Agnesk, recepty jsou super, jen jedna technická poznámka - ten barevný text (v záhlaví i receptech) je velice špatně čitelný až nečitelný - alespoň tedy pro mě...
    Jinak palec nahoru, díky...:-)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    A když nejsou krekry, tak si to něco namažu na plátky kedlubny a nebo hadovky.

Zeleninové jednohubky

s avokádovou pomazánkou
    Rozetřeme hnědé avokádo, přidáme stroužek nebo dva česneku, trochu himalájské soli a šťávu z půl citronu. To je nejjednodušší pomazánka, na kterou nepotřebujeme ani mixér.

s pomazánkou ze sušených rajčat
    Sto gramů sušených rajčat namočíme na 24 hod do vody, 2-3 krát vodu slijeme a natočíme novou, abychom rajčata zbavili přebytečné soli. Dále přidáme 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, pár snítek bazalky a rozmixujeme. Na závěr do pomazánky nasypeme pár nenamočených slunečnicových semínek. Pro ty, co nemají rádi přirozenou nakyslou chuť rajčat, mohou přidat trochu jakéhokoliv sirupu např. z agáve, datlí, javoru ad. a nebo půl červené papriky.

jednohubky jednohubky
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vítám Vás v nové diskuzi a děkuju těm, co hlasovali pro její založení.

Nedávno jsem viděla rozhovor Anny Hýžové, autorky knihy Škola živé stravy o vitariánství, dobrém jídle a o jejích začátcích. Mluvila mi z duše a to o tom, kdy jí na počátku syrového stravování chybělo "něco na něco namazat":) Tak proto jako první příspěvek uvádím jednoduchý recept na

Lněné krekry s bylinkami

Namočíme 200g lněných semínek hnědých nebo zlatých, minimálně na dvě hodiny do misky s vodou tak, aby voda přesahovala asi 1mm nad semínky , zamícháme prstem, aby se všechna semínka namočila. Ta po určité době vypustí lepkavou látku, díky níž len můžeme použít jako pojivo místo lepku do různého těsta. Přidáme himalájskou sůl, nasekaný medvědí česnek, kadeřavou petrželku nebo ptačinec a můžeme vytvářet kulaté krekry na tác cca po jedné lžíci.
    Já suším na 41°C přes noc, přibližně 8-10 hod., když chci, aby byly křupavé a nebo o pár hodin méně, aby byly vlačnější. Toho lze docílit i namazáním křupavých krekrů a dáním na 30 min do lednice. Můžeme sušit také při otevřené troubě, trvá to však delší dobu a v létě samozřejmě můžeme sušit na sluníčku.
    Nedoporučuju semínka mlít, protože obsahují lněný olej, který velmi rychle žlukne. Alespoň opravdu 32x kousneme, jak je správné, abychom získali to nejcenější co osahují: velké množství vitamínu E, jódu, 30-40% oleje (nenasycené mastné kyseliny, které brzdí vývoj rakovinných buněk), fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, síry, vlákniny, omega 3 mastné kyseliny.

lněnky IIlněnky Ilněnky I

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam