Vítám Vás v nové diskuzi a děkuju těm, co hlasovali pro její založení.
Nedávno jsem viděla rozhovor Anny Hýžové, autorky knihy Škola živé stravy o vitariánství, dobrém jídle a o jejích začátcích. Mluvila mi z duše a to o tom, kdy jí na počátku syrového stravování chybělo "něco na něco namazat":) Tak proto jako první příspěvek uvádím jednoduchý recept na
Lněné krekry s bylinkami
Namočíme 200g lněných semínek hnědých nebo zlatých, minimálně na dvě hodiny do misky s vodou tak, aby voda přesahovala asi 1mm nad semínky , zamícháme prstem, aby se všechna semínka namočila. Ta po určité době vypustí lepkavou látku, díky níž len můžeme použít jako pojivo místo lepku do různého těsta. Přidáme himalájskou sůl, nasekaný medvědí česnek, kadeřavou petrželku nebo ptačinec a můžeme vytvářet kulaté krekry na tác cca po jedné lžíci.
Já suším na 41°C přes noc, přibližně 8-10 hod., když chci, aby byly křupavé a nebo o pár hodin méně, aby byly vlačnější. Toho lze docílit i namazáním křupavých krekrů a dáním na 30 min do lednice. Můžeme sušit také při otevřené troubě, trvá to však delší dobu a v létě samozřejmě můžeme sušit na sluníčku.
Nedoporučuju semínka mlít, protože obsahují lněný olej, který velmi rychle žlukne. Alespoň opravdu 32x kousneme, jak je správné, abychom získali to nejcenější co
osahují: velké množství vitamínu E, jódu, 30-40% oleje (nenasycené mastné kyseliny, které brzdí vývoj rakovinných buněk), fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, síry, vlákniny, omega 3 mastné kyseliny.