• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    EGGH
    EGGH --- ---
    BETCHO: Tak v tom případě doporučuji zúčastni-ti se někdy stáčení medu. Naopak, jezením vejce nijak neškodíš zvířatům. Slepice vejce vyplkne, vezmeš si jej . nic by z něj nebylo - slepici to nevadí.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    LANNA: Přesně tak. už jsem to tady kdysi psala a schytala za to mnoho mínusů :-) Neznám žádného vitariána, který by programově jedl syrové maso, vejce, atd. Z živočišného světa, pokud vím, vitariáni přijímají pouze včelí produkty, pyl, raw med, propolis. A to proto, že za á) včeličky kvůli nám nemusí umřít a za bé) včelí produkty jsou jedny z nejlepších superpotravin vůbec....
    LANNA
    LANNA --- ---
    Raw automaticky znamena raw veganstvi.. Existujou nejake dalsi "proudy", kde se snazi jist i zivocisne produkty, ale to je okrajove
    EGGH
    EGGH --- ---
    SIMSA: Tatarák
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    AGNESK: A co pomazánka ze syrových jater, žloutku, cibule a česneku?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    skoda ze to neni v rijnu...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to co sem videl ja byla nejaka nahrazka, vubec to nebyla ryze....
    BNT
    BNT --- ---
    KAMAHL: v otevřený troubě v teplý vodě pár hodin prej. ale taky jsem to ještě nedělala :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAMAHL: doposud klasicky, ale nasel sem prave raw recept (neni tezky pomoci google najit, ted tady nemam link), takze ho zkusim az bude cas... a pustim se i do dalsich jidel

me tenhle typ stravy zajima asi spis z gurmanskeho hlediska nez jako fylozofie...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ANDY_WARHOL: A mimochodem, jak děláš tu rýži? :)
    BNT
    BNT --- ---
    já vegan nebudu asi nikdy, páč pojídám med.. :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AGNESK: no ja prisel minimalne na to sushi jeste...
    ono by mi asi jiny maso nechybelo, kdybych chtel byt vegetarian. ale ryby v sushi to urcite ano...
    prave to bude asi moje prvni raw jidlo... sem zvedavy jak to bude chutnat..
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    ANDY_WARHOL: napada me raw recept s masem jen ten tatarak a nebo si muzes ususit maso v susicce a s necim to zkombinovat, priznam se, ze jsem taky na zadny recepty s masem nenarazila, jistě už víš proč:)

Jinak raw skutečně z angl. neznamená živá:) ale vitariánství neboli raw food je konzumace ŽIVÉ i SYROVÉ stravy! Zde je stručné popsání těchto dvou pojmů :)
    http://www.receptnaspokojenost.com/2013/04/rozdil-mezi-zivou-syrovou-stravou.html
    mimochodem velmi inspirující stránky, ráda z nich čerpám pozitivní energii:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAMAHL: ok
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak to kombinuj s masem, jestli cítíš že je to tak pro tebe dobré. :) Akorát, jak píše AGNESK, většina lidí k raw stravě dojde přes veg stravu, takže je recepty s masem prostě nezajímají. To je podle mě důvod, proč tu nejsou.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAMAHL: sakra ale ja nejsem hnidopich, me to jenom zajimalo, jestli to je striktni nebo ne.
    protoze me zajima tento typ stravy, ale nejsem vegetarian a nemam pro to duvod byt... mam treba rad sushi, kde se bezne ji syrove ryby - a uz sem koukal jak udelat "ryzi" bez vareni a cele sushi, tak to chci spojit
    tatarak mam taky rad.
    proste bych to klidne kombinoval i s masem, ale zarazilo me ze vsechy recepty zde jsou bez masa, tak sem se proste chtel proste jen zjistit, jak to je
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    A kořen "vit" od "vitarán" je zase od slova "živý". Slovíčkaření tohleto... Přece nikdo netvrdí, že nemůžou existovat lidi co budou jíst jenom syrovou stravu včetně masa. Jestli chceš být hnidopich, můžeš teda třeba rozlišovat raw foodisty a jako speciální podmnožinu vitariány, ale je to prostě jen nějaké onálepkování. Sám jsi slovo "dovoleno" dal správně do úvozovek, protože tady nejde o žádné zákazy a příkazy.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DANIA: raw ale neznamena ziva :) je to syrova strava, tatarak neni syrovy ? ja myslel tedy vzdycky ze je
    DANIA
    DANIA --- ---
    ANDY_WARHOL: no tatarak je vskutku "ziva strava" :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam