• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    KRMITK0: To bych nedelal, klicky a maly rostlinky bys mohl spalit.
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    ROMANICAK: Zkusím, ještě zkusím přidat trochu hnojiva do agaru a uvidíme :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PRDELOID:
    Muzeme udelat pokus, jinak se asi nerozsoudime :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    KRMITK0: Zkus to a podel se, nevidim duvod proc by to nemelo jit.
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Pánové mám takovou kajícnou myšlenku zkusit naklíčit semínka na agaru myslíte, že to klapne?
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    ROMANICAK: Hele promiň, ale tady musím zásadně polemizovat. Píšeš vlastně, že časté přesazování kytce pomáhá. Tak to právě ne, zvlášť v počátečních stádiích. Pokaždý ji těma přesazeníma zbrzdíš, každym vyklepnutim z kelímku narušíš jemný mikrovlásky na kořenech. Proto se dělaj ty jiffy a rašelinový kelímky, aby nedocházelo ke zbytečnýmu přesazování. Pokud tedy máte problémy s jiffy, použijte raději rašelinové kelímky. ´Pokud ale pěstitel dodržuje správnou vlhkost v pařníčku, plesnivět by to nemělo, to prostě děláš něco španě.
    Osobně přesazuju jen jednou (ať trávu či čili), v pařníku nechám vyrůst sazenice v rockwoolu či jiffu, zasadim do kelímku od velkýho jogurtu a teprve když má kytka 30-40 cm přesazuju na fnální místo.
    A obzvlášť pro čili doporučuji samozavlažovací truhlíky (nezapomeňte na knoty), je to docela jízda, letos to zkusim i na nějaký automaty.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ROMANICAK: ona semtam chytne i hlina i ty tampony atd, ale od te doby co použivam heřmanek tak mi nechytilo nic.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    ROMANICAK: Budu si na to dávat pozor, protože o tohle nemůžu přijít
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LUKASZ:
    Takhle jsem to delal minulej rok a zplesnivelo to do 14 dnu.

    PLAGUEDIL:
    Seminka neplesnivi - plesnivi ty tablety samotny, na povrchu a ve vysledku i uvnitr.

    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    hele, vy na to jdete hrozně vědecky :-) klíčim v minipařníčku co se dá koupit v Lidlu nebo Obi-Hornbach obchodech (ty Lidl sezónní ale mají podstatně levnější) a dávám normální substrát pro pokojový květiny, ve kterým je už přidanej kristalon na nastartování (stejný substrát pak používám i na přepichování do kelímků i na přesazování do velkejch květináčů, který pak mám na zahradě). Nic nepřepejkám a nikdy mi to neplesnivělo, zálivka se v tom dá krásně kontrolovat.
    Klíčit je dávám někdy koncem února - spíš až začátkem března - takhle jsem na to kdysi furt spěchal pomalu už od ledna a pak jsem měl vždycky okno plný polehávajících vytáhlech chudinek, co se už na začátku března snažily kvíst... Ven to dávám až tak v květnu (a to spíš koncem května) - když jsem to uspěchal, akorát zarazily růst a úroda byla o ničem.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    od te doby co seminka před sazenim dam na noc namocit do heřmánku mi ani jedno nezplesnivělo. pak rovnou do hlíny do jogurtových kelimků.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    Vy jste mi dali, myslim že chyba bude, když tam bude proste moc vody a tím to bude hnít.

    Ted jsem všechny pařníky kontroloval.

    Co jsem četl, Neoral prave kokos doporučuje a me to taky prijde jako dobrý medium na kličeni, kokos je lehkej a klíček má lehčí cestu ven.

    Nesmí se tedy přelít.

    Ja doporucuju na zalévání v první fázi rozpračovač a když už budou rostlinky větší a třeba v tom sadbovaci, použil bych injekční strikačku ( v lékárně tu největší, myslim ze ma 40-60ml). Tak to teda dělam já, skvěle se dávkuje voda a nemůže se Vám tedy stát, že rostlinku prelejete.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    Tak to mi teda dáváte. Letos mam vsechno v kokosu. Jinak jsem vždy používal zeminu na kliceni, která je bez živin.

    Námácim semena do vody na 24h. Potom je dále do pařníku, jak vylezou a jsou asi tak cca 3-4cm velký , presazuju je do sadbovacu, většinou do těch co maji zhruba 2x2cm ten je mam pocit zhruba na 70ks cca. Když jsou zakoreneny a hezky silný větší, presazuju je uz do kvetináčku 5x5 , kde zakotvení a prostor jim stačí do doby, než jdou do země nebo většího květináče.

    Jdu kontrolovat ten kokos teda ..
    JAYME
    JAYME --- ---
    lignocel si pamatuju jeste jako terarista a je to ta nejvetsi fungifilni (nebo jak se to) mrdka, to nejen ze plesnivelo peti ruznejma barvama, ale rostly z toho i vyssi houby - takovy maly zluty bedly :)) seminka jsem do toho zkusil dat jednou, zkusenost mam jako Romanicak, tzn. bud suchy, nebo plesnivy, nic mezi.
    navic je to klamava reklama, raselinove jiffy = kokosove jiffy. lignocel je levnejsi a pravda, ma o lepsi vlastnosti ohledne zpetny nasakavosti vodou. raselina kdyz uschne, tak novou vodu prijima tezko. ale zase je vylozene protiplisnova, no.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ROMANICAK: "u travy to tak fungovalo" :)) ale ta se přesazuje o něco málo jednodušeji. ale ok, chápu.

    jinak já ke kořenům ještě dávám mykorhyzní houby. i u trávy :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DIVER:
    Je to kvuli tomu, aby to od zacatku nebylo ve zbytecne velkym mnozstvi hliny - ta ma pak tendenci plesnivet, protoze zadrzuje hodne vody. Vlastne to supluje klasickej prumyslovej postup - sadbovaci plata->sadbovaci kvetinacky->pole/sklenik. Taky se ti vytvari jakoby vrstvy korenovyho balu, pokazde kdyz to narazi na steny. Ziskas tim bohatsi koreny a pozdeji rychlejsi rust a vyssi vynos, aspon u travy to tak fungovalo.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ROMANICAK: ok, dík za radu. jen se mi u tebe zdá zbytečně moc toho přesazování. ale odličovací tampony možná zkusím.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    DIVER:
    Jiffy nejdou udrzet v rozumne a stabilni mire vlhky po delsi dobu. Bud to schne a smrstuje se, nebo to zacne driv ci pozdeji plesnivet.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DIVER:
    Ja od kokosu odrazuju taky, jak nejvic umim!!! Plesnivelo to strasne - je to uplne zbytecne velka masa materialu na malickaty seminko. Ja budu postupovat takhle:

    1. Nechat seminko puknout a vystrcit klicek mezi dvema odlicovacima tamponama, popripade na vate. Plastova podmiska prikryta dalsi podmiskou, na parapetu za oknem na kousku karimatky, at neni chlad odspoda. Porad nacucane vodou, ale ne utopene. Bacha, vata muze klicek pri odstranovani poskodit.

    2. Az bude mit klicek aspon centimetr, dat do malyho kalisku s hlinou, musi mit odtokovy dirky. Treba navrtany kindervajicko nebo nejaky monte jogurt uplne staci. Hlina musi byt ta sama, ve ktere bude pozdeji rostlina rust, ale bez hnojiv.

    3. Pokud se chytne (vyroste tak, ze pri vyklepnuti jsou videt korinky dotykajici se sten), presadit do klasickyho kelimku od jogurtu, opet s navrtanyma odtokovyma otvorama. Umisteni stale na parapetu - fotoperioda je dulezita. Mozno dosvecovat nebo uplne presunout do stanu a svitit 18h denne.

    4. Dalsi presazeni bud jeste do kelimku od velke horcice nebo rovnou ven. Podle toho co bude za datum :-)

    Dulezity dorzet:
    - stala teplota a prisun co nejvic slunecniho svetla
    - zadnej pruvan
    - zalivani shora, nesmi stat ve vode, odtok musi fungovat, neprelivat zbytecne
    - je mozny drzet vyssi vlhkost, ale dulezitejsi je cerstvej vzduch, nepriklapet petkou
    - kontrolovat porad, minimalne 2x denne, pozor na zapnuty topeni pod parapetem
    DIVER
    DIVER --- ---
    EXCITE: pouze vlhké - to se ti řekne :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam