• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    APPU: jako nejsilnější složku vnímám to mýdlo. před pěti lety jsem v práci neměl nic jinýho, tak jsem zalil Aribibi gusano pomoci CIFu do myčky. Slezly mšice, slezly listy, ale kytka přežila !
    APPU
    APPU --- ---
    teď jsem brouzdal po netu a narazil na postřik proti škůdcům. Bohužel tam bylo jen obecně na škůdce tak nevim zda to pomůže i na papričky ale proč to nezkusit :)

    Utřít česnek, 1 cibule nakrájet na drobno, chilli prášek, trochu tekutého mýdla a zalít vodou. Nechat 24 hodin macerovat. Pak zcedit do postřikovače.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PALEONTOLOG: já klíčim doma tak mě asi nějaký kosi zase tak moc neserou :D
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    VYHULENY_UFO: no loni byly na chodbě baráku, přes zimu tam je kolem 10-15 stupňů, dařilo se jim dobře až do prvního shledání se sluncem, tedy začátkem března. samozřejmě jsem je nedal ven, jen do obýváku. no a do týdne chcíply.

    spíš se zatim marně pídim po tom, jestli někomu chcíply stejně, porovnat podmínky atd.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PENTAFEKTEK: naposled mě klíčení nasralo, když mi kosi vyzobali naklíčený semena z odkrytýho pařníku ! a pak moc nevěřím některejm semínkům, takže radši bouchnu čistý semena a držím kytky dýl, než sázet jak chuj ve velkým
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    VYHULENY_UFO: jak jsem psal níž, já jedu každej rok od znova.. zazimovat se mi neporařilo, a popravdě ani nemam moc místa kde bych zimoval třeba 10 kytek...
    jinak ty sračky střídam, každej rok zabírá něco jinýho
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ONDRA_PATA: to ze sou ostrihany jeste neznamena, ze breberky nemaj v pude schovany svoje zimni stadia, ktery se na jare vyklubou... uvidis sam.

    co se tyce prezimovani chilli, plati pro nej to samy co pro pokojovky, chladna mistnost a obcas trochu vody. samozrejme ostrihat.


    PENTAFEKTEK: biool je dobra vec, kdyz jedes jednoletky a napadnou ti kytku preberky v dobe zrani. paklize jedes vicelety rostliny je biool uplne na prd a musis nasadit starou dobrou chemii.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ONDRA_PATA: nově mám lodgii a hned jsem ji osadil teploměrem. nejen, že mi dokvetla ganja při 5-10C, ale nezařval ani ibišek a ani paprika (nejmíň zatím 0-5C). nebejvám doma, tak nemám přehled. ale strčit něco na pár hodin do nuly je na mšice spolehlivý a kytka to snad rozchodí. vtip je v těch fázích, kdy postupně vyžeenš z hlíny zárodky ven teplou periodou, abys je zabil zimou.
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    PALEONTOLOG: jsem zvědavej na výsledky.
    problém trochu je, že teď jsou kytky ostříhaný, tedy bez breberek. nejvíc jich bylo asi měsíc zpět, kdy ale ani nemrzlo :) navíc jsem se bál, že bych kytce ublížil, protože by prý během roku neměla mít pod 10 stupňů.
    všechno to tak nějak zkouším, co se dočtu, ale nejlepší mi stejně přijdou tipy od běžných pěstitelů (jako já) než z x stejných článků na netu, který se mi zatim nijak neosvědčily. jak v čem...
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    AIJA: dobrej tip! jako kuřák mám na balkoně popelník :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIJA: fuj :-P
    já jako zkoušel koupit tabák do skleníku a udělat výluh, jeho aplikace ale ničím nepřispěla.
    ONDRA_PATA: zkus spíš ty jednotlivý zárodky vycukat. strčíš je do tepla - vylezou, po dvou dnech je strčíš pěkně do zimy (5-10C) a necháš opadat. zase to strčíš do tepla a pokud zůstaly zárodky, rozlezou se a než dospěje první generace, tak šup s tím zase na mráz. já teď testuju tudle metodu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ONDRA_PATA:
    U nás na chatě se vajgly hází do plechovky, do které občas naprší nebo se zaleje vodou, a funguje to skvěle na brebery na rostlinách. Rododendrony, rajčata, papriky....Funguje to v rozprašovači skvěle.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    ONDRA_PATA: Tabákový výluh je vlastně "přírodní" varianta mospilanu. Ten je totiž syntetickým neonikotinoidem (takový "designer insekticid").

    Jak ale někdo bystře poznamenal, ty potvory si v čase a prostoru budují různé lokální tolerance, je potřeba zkoušet a měnit taktiku.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    ONDRA_PATA: ja uz par rokov pouzivam toto a zatial vzdy zabralo na vosky
    Prípravok proti škodcom NEUDORFF SPRUZIT 250 ml
    https://www.protiskodcom.sk/.../odpudzovace-zvierat/pripravok-proti-skodcom-neudorff-spruzit-250-ml/
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    PENTAFEKTEK: ted jsem se docetl o tabakovym vyluhu.zkusim.venku s hmyzem neni problem,on to sezere nejakej predator,ale jakmile je dam na podzim dovnitr...

    no ja mel 3 kytky uz jednu zimu stary a letos teda jely paradne a ty zatim vypadaj silne i na dalsi zimu.takze u me zatim plati,ze nevydrzi ty novy,tentyz rok vysazeny
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    ONDRA_PATA: postřik na mšice je problém, ono každý rok zabírá něco jinýho, minulej rok mi zabral biool od forestiny, předminulej absolutně nezabral.. sousedovi letos nezabral ani mospilan a to je sračka co spolehlivě likviduje cokoliv.. možná je to blbost ale mam pocit že mšice jsou každej rok odolný proti něčemu jinému, takže to chce zkoušet co zrovna tenhle rok zabere :D

    co se zazimování týče tak mam zkušenost jednu a to sice že jsem zastříhal, přesunul do sklepa do temna do 15cti stupňů..kytka tam chvíli seděla, pak začala nasazovat listy a pak uschla a chcípla i přesto že zálivku měla..

    takže u mě vítězí varianta na podzim likvidace všeho a začít znova..nevim jestli je vážně pravda že přezimovaná kytka další rok víc plodí, ale já jedu každej rok nanovo a úrodu mívam teda ohromnou (jedu ve skleníku) + strašně rád pozoruju jaká obluda vždycky z toho semínka vyroste :)
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    díky.
    je pravda, že přes léto byly venku, na zahradě a tam se jim dařilo krásně. hezky dozrály i během října, některý plodily i během listopadu.
    možná opravdu příští rok nestříhat, nechat je v teple celou zimu pokračovat.
    poděkuju všem těm serverům, který radí zazimování, když očividně to nikomu moc neklapne.

    mšice jsou problém u mě. zrovna hledám nejlepší postřik. tipy uvítám
    AIJA
    AIJA --- ---
    ONDRA_PATA:
    Já je trochu zastřihnu až na jaře. I když opadají některé listy, tak pak zase obrazí. Nepřesazuju je, ale po zmrzlejch je dám přímo do záhonu. Na podzim přendám do květináče i se zeminou ze záhonu, aby neměly šok. Na podzim jsem je nesříhala nikdy. Spíš byl jednu dobu problém s molicemi a smutnicemi.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    ONDRA_PATA: ja som to skusal, ale jedna zdochla a druha bola cela nejaka zakrpatena a uroda bola velmi slaba...
    podla mna sa to neoplati moc. bud ich nechat nazive bez nejakeho zimneho spanku a potom budu normalne pokracovat alebo proste kazdy rok odznova :)
    ale zase nijak moc vedecky som na to nesiel... mozno som to len robil zle.
    mozno vonku v zahrade/skleniku to ma zmysel.
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    jak jste na tom se zazimováním? pročetl jsem toho od loňska dost, kdy jsem zastřihnul na hlavní stonek a dvě větší větve, kytky výšky max 40cm. uklidil je mimo slunce, aby opravdu odpočívaly (pak jsem se dočetl, že každý web tvrdí něco jinýho, jestli nechat na slunci či světle). zálivka cca 1x za 20 dní.
    a ony opravdu vydržely krásně zelený až do března, kdy jsem je přesadil a vzal na denní světlo (obývák směrem na jih). nicméně 2/3 chcíply. od konečků větví usychaly, až uschly všechny (kořeny vypadaly hezky zdravě). vydržela jediná a to ta úplně nejslabší, která pálila jen tak lehce.

    letos jsem 5 kytek přivezl na konci října do kanclu. mám tu stálou teplotu kolem 20 stupňů, netopí se. po zastřihnutí (konec listopadu) se během týdne jedna rozhodla opakovat svoje předchůdce a úplně stejnym způsobem uschla. před vánocema se přidaly další dvě. zatim jsem je nevyhodil, možná jsou kořeny v pořádku, ještě jim dávám šanci se vzpamatovat. zálivka je zde 1x za 10 dní.

    jedna obrůstá, jedna zůstává zelená bez lístečků, 3 uschly. vždy ty silnější a slabší přežívaj.
    máte s tím někdo zkušenosti? kolega loni skoro nestříhal, nechal jí jet i přes zimu a bez problémů (Naga), letos jede druhou zimu. je to problém prvního roku? je to problém pálivých druhů?
    nemůžu se dogůglit nějakýho řešení nebo aspoň vysvětlení
    QUIP
    QUIP --- ---
    Odpustte nevzdelanemu amaterovi... Ale jak se vlastne pozna zralost u papricek a jak je to s vyvojem jejich palivosti?
    Papricky, ktere jsem mel v Praze na parapetu okna jsem dal asi pred par tydny dovnitr, aby nezmrzly. Byly mnohem vyvinutejsi, nez ty, co rostly na zahrade na venkove, ale tam je nemel kdo pravidelne zalevat, takze to bylo spis suchem... Papricky byly zelene, ale uz velke a rikal jsem si, ze je teda sklidim. Nicmene nesklidil jsem je a ted, behem posledniho tydne, postupne prepinaji z ciste zelene na ciste cervenou barvu behem jedineho dne. (cekal jsem, ze to bude vice pozvolne).
    Ty, co rostly na zahrade, jsem pred temi par tydny sklidil, vsechny zelene a mnohem mensi... a asi ani moc nepali.

    Jak uz jsem tu pred casem psal, nemam tuseni, co presne je to za odrudy. Da se teda nejak poznat, ze je papricka uz zrala? A budou cervene palit vic, nebo stejne, jako kdybych je sklidil pred par tydny jeste zelene?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam