• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    ONDRA_PATA: a vypadají jak mají?
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    tak jsem včera sundal jalapenos https://www.seminka-chilli.cz/jalapeno-maylon-52.html a jsem dost zklamanej, spíš bych řekl nasranej. nejenže VŮBEC nepálí, ony ani nevoní jako jalapenos. přivoněl jsem, ukousnul a... červená paprika. normálně je sním syrový ke svačině.

stalo se vám taky? máte tip na semínka těch klasických, menších, zelených, který se prodávaj naložený ve sklenicích?
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    PRDELOID: Teď makám ve švajcu. řeknu ženě ať to zfotí. některý scorpiony co jsem si vzal na cestu byli velký jako dlaň, a to se mi nikdy nepovedlo. loni atd jich bylo více ale tak cca 3cm velký. letos jsou opravdu obrovský. nechápu. na jaře jsem navozil novou zeminu řádně kompostovanou a jede to tam brutálně. Snad zítra pošlu. nezlobte se že to není nahned.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    KROTITEL: vyfoť, ňáký pěkný zahradní keře
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    KROTITEL: krásná sestava
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    Me letos ze zacatku moc nejeli. Ale ted mam sklizen jak blazen. Nejvic scorpiony a dr.breath. I hnedy nagy choco a bigblack mama, jedou fest. Bile jolokie tech je ranec a kajensky pepr jede uz od leta krasne. Mam je venku na zahrade..
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    PENTAFEKTEK: to souhlasi :D
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    ONDRA_PATA: můžeš, ale jestli pujdou na mrazák tak bych je klidně nechal dojet uplně do finále.. po vyndání z mrazáku z nich stejně bude kejda :)
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    ten tip s tim,ze se ma paprika nejlip sklidit kdyz zcervena mi prijde jako dobra vec.
    mam tam totiz i takovy,ktery jsou svetle cerveny a cekam,az budou opravdu rudy.v podstate jsem vzdycky cekal,az budou jakoze uplne,aby neztratili nic na chuti a ostrosti.jenze je pestuji druhym rokem.

muzu tedy sklizet jeste red ziskanim uplne syty barvy?

BB mama mam svetle hnedy, jolokia yellow svetle zluty a cerveny jsou svetle cerveny.ale mekky uz jsou.mam tedy sklidit? pujdou z 90% na mrazak
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    Osobně mam jalapenos taky nejradši zavařený. Sklizim je, když začnou lehce červenat. Jsou pak podle ně akorát a je to i trochu pestřejší na pohled. Když mi přezrajou, tak jsou na mě až moc sladký.

Letos čekám už jenom na ně. Jedu odrůdu Red Summerheat a jako každej rok spokojenost. Nenáročná, spousta květů a plodů. Jen jsou letos nějaký zabrzděný a nechtěj chytat barvu. Mám sice balkon na jih a 4.patro, ale asi je nechám doject v bytě..

Mam ještě semena fialové odrůdy, ale s tou jsem nebyl spokojenej. Vubec mi nechutnaly a rostlina jako taková se mi taky nelíbila.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    ONDRA_PATA: jo tak to je pak těžký :)) každopádně když už jakákoliv paprička měkne tak už je přezrálá (i když teda každej si pod pojmem "měkne" můžeme představovat něco jinýho)..mělo by se sklízet někde mezi stavem kdy paprika zčervená a kdy začne měknout...a nakládaný jalapenos jsou božská věc, ideál je jen zalejt horkým nálevem a dál už nezavařovat

QUIP: IMHO je to blbost, možná se pletu ale jalapenos se sklízí v zeleném stavu jen z toho důvodu aby jich dala kytka za sezonu víc a výrobce měl víc co prodávat.. zkrátka místo dvou sklizní má tři.. pokud nejde o druh který má být ve finále zelený, nevidím jinej důvod proč to nenechat dozrát do červena
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_PATA: Ja z tech jalapenos delal loni pastu (kvasenou). A letos jich mam tak malo, ze tech 7 papricek asi jenom ususim a rozemelu do vareni. Nakladat jsem je nezkousel. Kazdopadne na to nakladani bych naopak volil ty tvrdsi kousky. Ono to tim nalozenim zmekne, tak aby to pak nebylo uplne jak blato.
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    QUIP: hele ja mam myslim jeden druh co ma zcervenat,druhej zeleny.
    nezkousel jsi je zavarovat/nakladat? z papricek delam pasty,ale jalapenos bych si chtel dat do sklenicek.

ptam se na zkusenosti zde,nez zacnu hledat x ruznych receptu na zavareny jalapenos
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    QUIP: hele v praci mi kytky vyrostly krasne vysoky,ale taky mi vsude kvety upadaly a zadnej plod (4 kytky) i pres to,ze jsem steteckoval a kazdej letni den oteviral okna,takze hmyz mel pristup.
    no a na zahrade mi 3 kytky ani nevykvetly (z 20 kytek) a zbytek jak jsem rikal,oproti praci jsou ale polovicni.letos do vysky nechtely.
    nejvic plodi troje jalapenos a lonska kytka,ktera ma asi 20 papricek,ikdyz malych
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_PATA: AFAIK se jalapenos sklizeji uz v zelenem stavu. Kdyz je nechas dele, tak zcervenaji.
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    PENTAFEKTEK: jenze ja uz nevim,jaka je finalni barva :D mely by byt tusim cerveny,ale proste jeste nevim,jestli jsou.jiny papricky jsou prkne mekky a tyhle jak sutr :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_PATA: Ja tady mam jednu prezimovanou jalapeno z lonska a ta zacala nasazovat kvety teprve pred par tydny a ted jsou na ni dve minipapricky, asi 2cm dlouhe. Zatim co ty letos vysazene mely plody uz pred mesicem, ale presne jako u tebe - maximalne 3 plody na rostlinu. Kvetu bylo spousta, ale vsechny opadaly. Jedna, co mam indoor, tak ta porad roste (jako ze se zvetsuje rostlina), porad nasazuje dalsi a dalsi kvety (ma jich ted treba 20), ale z zadneho se neudela plod, vsechno to zaschne a upadne. Udelala celkem tri krasny jalapeno papriky a vic nic.
    Takze ja uz se o to prezimovani ani nebudu pokouset.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    ONDRA_PATA: jestli už maji pěknou barvu tak trhej, na žádný měknutí nečekej :)
    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    letos je to bida,kazda kytka maximalne 3 papriky. 3 kytky ani neplodi. doufam,ze prezimujou a za rok budou stejne silny jako ta z lonska.

ale neco precijen je,hlavne jalapenos v pozadi.

a otazka,zda budou jalapenos zraly,az zmeknou? mam je prvne,barva uz je pekna,ale porad jsou dost tvrdy.

SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    Jak jsem tu nedávno psal o tom, jak mě "Chinese Multicolor" neplodí, tak už je to o dost lepší... :o)

(obrazek nejak divne roztahlej, ale pro ilustraci snad staci...)

RAHZUL:jj, jsou krasny... ja uz i par ochutnal a jsou i moc dobry a palivost "tak akorat" .. :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam