• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Muzes udelat jelly na syr:
    Domaci most
    Papricky nasekane/namlete
    papinak na 30 minut, neotvirat.
    odcedit za tepla
    pridat zelatinu od reznika

    Kroky 2,3,4 muzes opakovat nez je to palive akorat. Na tomhle principu je postavena Scovilleova stupnice. Tady je z toho ale skvele jelly k syrum :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Kdyz jde o koreni:
    “I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRDELOID: Jakmiule je to v roztoku nejakou dobu, nebo se to zahreje v papinaku, tak uz na paprice nezalezi.

    To co dela papricky palivejsi je pomer susina vs capsacin - to uz pak nehraje roli.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PRDELOID: já to myslel spíš jako doplněk k jiné zelenině. Taky třeba dávám jednu Habanero na sklenici.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PRDELOID: tak omacka z Morug je fajn..ale nesmis jich tam narvat 30 :D ja vyrabim leta omáčku kam davam na 1,5litru produktu, 10 morug a 10 habaner (obcas naganer) a kamarádi to každej rok vyžadujou znova :)
    jinak jak říkáte no, omáčka, mletý koření, potrápit kamarády v hospodě a zbytek rozdat.. moc jinýho využití v tom taky nevidim
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    POHODAVOLE: ale jo, zavařeniny, omáčky a různý šmakulády já standardně dělám, ale nedovedu si představit, že bych to dělal z těch scorpionu a carolin. Ono to k mému překvapení trochu pálí. Ale asi to tak skončí.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PRDELOID: ještě je můžeš zavařit s jinou zeleninou.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRDELOID: On se to nerozpada, ale prirozene rozprostre mezi ostatni co tam das. Recept treba Relish z okurek, ale je toho vic.

    Delali jsme normalni okurky a myslis ze pak kouses do papriky v prevleku za okurku.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    MCKIDNEY: když to kvasí, na paprice nezáleží?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak pokud chces neco jednoducheho, tak domaci marmelada z ovoce - 7:1, 14:1, 21:1 s paprickou. Ovoce skvele doplnuje maso a palivost se vyrazne snizuje s cukrem.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRDELOID: Mlynek, pridat cesnek, okurku a nakvasit jako relish. jakmile se to rozpusti a nakvasi, tak na papricce moc nezalezi :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PRDELOID: Ja teda takovy smrtaky radsi ani nepestuju (coz by byla i moje rada pro tebe), protoze bych s tim prave nemel co delat. Ale kdyz uz bych neco takoveho mel, tak bych z toho "uvaril nejakou omacku" s rajcaty, aby se to hodne naredilo a stalo se z toho neco pozivatelneho.

    HUZWA: Ano, ty rukavice jsou to nejdulezitejsi. Bez nich clovek zacne delat ty gymnasticky kousky treba i po pul dni, kdyz si zajde na zachod a dotkne se rukou patricnych mist :D
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    PRDELOID: kapsaicinovou mast,vazelinu z lekarny,ohrat nekolikrat skoro k varu a ani jsem to nijak necedil a nechal to s kouskama paprik...na zablokovany zada uplnej balzam,no teda tak 20min peklo,ale pak muzes hned delat gymnasticky kousky :) jo a mazat v jednorazovych rukavicich od pumpy, jinak se toho z rukou fakt tezko zbavuje;)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PRDELOID: udelal bych koreni nebo omacku.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Hele jak zpracováváte ty nejpáůivější svině typu Morugy a Caroliny? Všechno co tak tradičně dělám, je s touhle pálivostí overkill, to se nedá jíst. Tak snad jedině nasušit na koření?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Ja vzal vcera ty nejzralejsi, tak jsem zvedavy, jestli jeste nejaky dojedou :)

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    QUIP: Taky zakvasuji hezky v hrnci. Ale an skladovani uz vakuovacka a lednice/mrazak. Uz nezavaruji i kdyz mam male sklenice :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ja sklizel na konci zari. Roste mi to jen v truhliku za oknem. Letos to vsechno nabralo obri rozmery. Jsou to jalapenos a jeste neco neznameho.



    K tomu jeste par takovych tech "malych okrasnych" a malych jalepenos z rostlinky v druhem truhliku.



    A jeste nechavam neco za oknem dozrat (porad jsou zelene a mrazy zatim neprisly, tak jsem je tam nechal.

    Zajimave je, ze ty nejvetsi cervene, co nejsou jalapenos, byly nektere uplne nepalive. Proste normalni sladka cervena paprika. Ja myslel, ze jsou nepalive vsechny, tak jsem si ji nakrajel do salatu... no jedl jsem ho hodne pomalu a dlouho :D Z jedne rostliny palily z druhe ne, jenze vypadaly uplne stejne, takze jsem to mel vsechno na jedne hromade.

    No a ty palive jsem vsechny (spolecne s jalapenos) rozmixoval se soli a cesnekem a ted je nechavam kvasit (mlecne kvaseni jako treba zeli, nebo rychlokvasky) a pak to nasklenickuju do malych sklenicek. Takhle mi to od lonska vydrzelo az do ted, bez zavarovani, bez plisne.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PENTAFEKTEK: To by meli byt Hungarian Vax privezene ze sri lanky. nemame moc dobrou genetickou knihu :) Ani nevime co jsou ty v pravo nahore :)
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    MCKIDNEY: co to sou ty velký uprostřed vlevo? nejsou to ty Jalapeno Chernobyl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam