• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    BADHORSE
    BADHORSE --- ---
    TLUSTOUTLON
    TLUSTOUTLON --- ---
    BADHORSE: svým způsobem máš pravdu, ale protože s teleportem ani lanovkou na nástupu a sustupu nemůžeš na daném místě počítat a ne každej má za prioritu cílový čas, počítám to takhle. byl jsem tam 2,5 dne a fakt jsem se nenudil. asi je nemalej rozdíl, jestli to někdo pojme jako výhradně sportovní akci, nebo si sebou vezmeš třeba foťák, kterej zdržuje na každým kroku tím, že se neustále hlásí o pozornost :) kamarád tam třeba chtěl táhnout buben, ale rozmluvili jsme mu to během jitřního bubnování dole před nástupem.. jinak by to bylo o den delší :)
    BADHORSE
    BADHORSE --- ---
    TLUSTOUTLON: na jedno dopoledne
    PUPU
    PUPU --- ---
    TLUSTOUTLON: jo, to byly prvni, na kterych jsem byl. na uvod myslim idealni
    TLUSTOUTLON
    TLUSTOUTLON --- ---
    ESELVIRA: tohle je taky blízko, ale radši s jištěním :) http://cs.euroclimbing.com/?p=11651
    KABIS
    KABIS --- ---
    PUPU: v zasade ano a pro podporeni sebevedomi pri vydobyvani si prsaku s sebou :) (protoze vsichni preci chodi bez nej tak proc my nemuzem taky)
    PUPU
    PUPU --- ---
    KABIS: pokud ti slo jen o ujisteni, ze to neni blbost, tak potvrzuji - ja ho take nosim. mam se rad
    OTOME
    OTOME --- ---
    Taky zacinam zvazovat koupi prsaku, je to jen par stovek, ale moje pater a vetsi bezpeci...
    KABIS
    KABIS --- ---
    AFROMEN: diky, tohle jsem asi potrebovala slyset. Furt se mi nelibi jit jen se sedakem, ale vsichni okolo se kteryma jedu rikaj ze proste ok a at to nehrotim.. Na druhou stranu to je moje bezpeci a ja jsem za nej zodpovedna, ze :)
    WYMA
    WYMA --- ---
    AFROMEN:
    TLUSTOUTLON:
    ježiš, aby se tady z toho nerozjel flejm jak na lezci :))

    at si to každej přebere po svým, nicméně padat na ferratě je vždy špatně, ať už máš jenom sedák, nebo celotělák. vždy je potřeba bejt natolik obezřetnej, a zvážit svoje schopnosti, aby k tomu prostě nedošlo.

    a ano souhlasím s tím, že obecné doporučení je používat celotělovej úvazek, což jsem psal hned na začátku (viz. vaše výtka, že moje názory někdo nepojme jako rady...).

    jinak to máte podobný jak s lezením na skalách a používáním helmy. tak nějak se tuší, že ta helma je fajn, ale kolik lidí na skalách vidíte v helmě?
    BESH
    BESH --- ---
    Ja jsem byl zatim na jedine ferrate, a to Monte Albano v oblasti Lago di Garda. http://www.summitpost.org/via-attrezzata-monte-albano/339134 Kdo chce zakusit pekne expozice, tak doporucuju. Je psana na 2 hodiny, my ji zvladli asi za hodinu, ale to jsme fakt prchali, pac hrozil dest.
    TLUSTOUTLON
    TLUSTOUTLON --- ---
    Kdyby to chtěl někdo jen lehce ochutnat a bojí se, že z nějakýho důvodu, třeba závratí, by to nedal, tak bych doporučil třeba Watzmanna. Je to krásná hřebenovka na 2-3 dny s jištěnými lehkými úseky bez kolmých stěn. Můžete si tam vyzkoušet jištění a užít si víceméně choďák v nádherný přírodě.
    TLUSTOUTLON
    TLUSTOUTLON --- ---
    WYMA: Podle logiky tvé odpovědi je nakonec zbytečnej i ferratovej set a helma.. Doufám, že tvoje názory nikdo nepojme jako rady. Jestli někdo riskuje, je to jeho volba, ale měl by vědět, že riskuje. Podle mě může být pád na ferratový stěně nebezpečnější, než při klasickým lezení. stačí se podívat na některý stěny osázený kovovejma kolíkama.. není těžký domyslet, co ti může setkání takovýho kolíku s některým z tvých citlivých míst způsobit třeba i jen při dvoumetrovým pádu. Na průser na ferratě stačí, aby lezec nad tebou uvolnil kámen, některý ferraty jsou dost frekventovaný, takže čím je teoreticky jednodušší a čím víc lidí leze nad tebou, tím spíš se ti tam vlivem lidské chyby může něco přihodit. Většinou je bývá procházka, do té doby než se něco pokazí..
    BESH
    BESH --- ---
    AFROMEN: "Na ferate se nepada" bylo hadam mysleno spis tak, ze pad na ferrate je skoro jista fatalita (nebo aspon osklive zraneni) bez ohledu na to, jestli mas nebo nemas prsak. Asi jako my rikame "v Tatrach se nepada"... Neni to konstatovani faktu, nebo mavnuti rukou, ale spis varovani nebo zdvizeny prst. :)
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    KABIS: Tady nejde o to, jestli bude ferata narocna nebo ne. Kombinovany, pripadne celotelovy uvazek, je na jakekoli lezeni se zatezi na zadech, napr. batoh, skoro nezbytnost a pro zacatecnika tim tuplem. Lezeni s batohem pri jisteni jen sedakem je velice nebezpecne. 1) pri padu se otoceni hlavou dolu blizi temer jistote, 2) zachyceni padu se zatezi na zadech pouze sedakem vyvyji enormni zatez na pater lezce, sedak te prakticky prelomi v pase dozadu a i pri relativne malych padech to pater nemusi vydrzet... Tzn. Na feraty jednonacne s prsakem, ktery te bude stat par jen stovek... ;) pristupovat k tomuhle srylem "na feratach se nepada" mi prijde jako jedna z tech povestnych vet, ktere se rikaji jenom jednou, typu: "pockej, jenom se tady podivam pres okraj, vzdyt se mi nemuze nic stat" ;)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    tyhle se dají bez jištění:) chrudimsko
    Kudy z nudy - Šilinkův důl - via ferrata
    http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Silinkuv-dul---via-ferrata.aspx
    ITAL
    ITAL --- ---
    WYMA: No, viděl jsem na vlastní oči jeden pád na skále (ne tedy ferrata), a nebylo to moc pěkný. Evidentně zkušení sportovní lezci. Hlavou dolů poté, co se vyškubl první vklíněnec (či co to měli).
    Sice to co vím snad nakonec nedopadlo úplně nejhůř, ale nějakej ten prsák bych celkem doporučoval... Přeci jenom - sice se nepadá, ale když už, tak pořádně a hlavně nečekaně... Stojí to pár stovek, a člověk to ani necítí (beztak má každej batoh). Taky se jen se sedákem celkem těžko spouští nespolupracující osoba.
    Je to samozřejmě jen můj soukromý názor, ale kdo chce riskovat, ať si leze někde o samotě, kde ho nebude muset náhodný kolemjdoucí řešit v případě úrazu ;-)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    WYMA: k tomu toto video...(povinnost shlédnout pro každého kdo uvažuje o pádu)
    KLETTERSTEIGBREMSEN TEST - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jOzhOs9SAws
    WYMA
    WYMA --- ---
    Všeobecně se doporučuje celotělovej, ale všeobecně ho nikdo nenosí (snad kromě dětí).
    Ono je třeba si uvědomit základní pravidlo pohybu po ferratě, tj. že se nepadá :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MALYPIKO: tak my pujdeme max puldenni, takze vaha bude jen co je potreba na "vylet".. Ok, to zni jako rozumny pristup :) diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam