Tak jsem minulý víkend vyzkoušela Děčínskou ferratu s přítelem, který nikdy ferraty ještě nelezl a bojí se výšek. Dali jsme Cestu hlupců. Pro mě je to lehoučká kratičká cvičná ferratka. Je pěkné, že ji máme u nás a můžem si zablbnout i v čechách, ale i tak bych raději vyrazila na něco většího. Přítel lezl poprvé a hodně se bál. Popravdě, já jsem se na své první ferratě v Grenoblu taky dost bála. Člověk se musí otrkat.
Pak jsme si dali č.XI a č.X z HUDY průvodce (u Bad Schandau). XI jsme lezla v podstatě bez jištění a spíš mi to přišlo jen jako zpestření túry mezi pískovci než jako ferrata. Není tam ani jistící ocelové lano, takže pokud se bojíte, můžete se jistit přímo za kovové kramle, ale moc rizik tam nehrozí. Dále jsme pokračovali na druhou část č.X. Ta už aspoň vypadá jako ferrata, ale taky je to na mě kratičký a málo náročný, ale snažím se otrkat svého přítele. Leze se mezi dvěma skalami takovým komínem, takže tam není moc exponovaných míst a lidé se závratěmi se tam cítí bezpečně. Je to pěkné, jen ne moc "batoh freindly" :-D, protože je to opravdu uzoučké. Na konci komína přelezete na stěnu druhé skály, což může být pro začátečníky zážitek a pak na vrcholky pískovcových věží, kde je nádherný výhled (jak pro koho, někomu se dělalo špatně, někdo tam hopsal po kamenech jako laňka) :-) Celkový dojem: je to příjemné zpestření procházky, pro začátečníky supr příležitost se seznámit s ferratovým lezením a setem atp. Pokud jste ale zkušení ferratáři, budete se nudit a možná budete i trochu zklamaní. Já jsem čekala trochu víc, neb jsem zvyklá na tříhodinové ferraty ve Francii. Ale nešla jsem tam kvůli sobě, takže jsem si to užila z pohledu toho "zkušenějšího" ;-)