• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    WYMA
    WYMA --- ---
    HONZAK89: jdes do 3000, navic v alpach bylo a porad je pomerne hodne snehu. imho nejdrive cerven.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    PUPU: Drachenwand nás moc bavil, jen nechápu ty povaleče na parkovišti, kemp je úžasnej hned pod skalou..
    Camping Nußbaumer Gries-Plomberg, kempink St. Lorenz - informace o kempu
    http://www.alpy.net/kempy/camping-nussbaumer-gries-plomberg-st-lorenz.html

    Jinak byl někdo na Königsjodler Klettersteig? Do kdy tam musím (zhruba) počítat se sněhem?
    PUPU
    PUPU --- ---
    O prodlouzenem vikendu Drachenwand - uzasna lokalita, Mondsee a nad nim stena, kde je ten drak s trochou fantazie opravdu videt. Cesta opravdu pekna, 'lezecka' (da se vylezt az na dva kratke useky bez chytani lana - vyzkouseno), kompaktni skala, celou dobu paradni vyhledy, perfektne udrzovana. Pozor na orientaci na vychod, je tam uz dopoledne dost teplo a odpoledne tam musi byt na zdechnuti, opravdu doporucuji vyrazit hodne brzo rano. Sestup po stare ferrate cca A je v pohode, jen je to uz docela dlouhe. Dole kousek od parkoviste stylova hospoda se zahradkou (bohuzel jsme chytli svatbu, takze obsluha ponekud nestihala). Jedinym minusem je popularita. Lidi jak malych pejsku, zachytne parkoviste dole sotva staci, i kdyz uspesne expanduje do pole. Detail - ac je u parkoviste zakaz taboreni, pochopitelne se tam dve particky vyvalovaly ve stanech. Obe mluvily cesky. Tohle jsem chapal nekdy v devadesatkach, kdy jsme fakt meli hole p*dele a byli hladovi po do te doby nedostupnych lokalitach. Kdyz dneska prijede borec autem, rozkydne se do zakazu a rano vyleze ze stanu s vybavou zcela srovnatelnou s kymkoliv okolo, tak je to IMHO akorat buranstvi.

    Druhy den Attersee. Velmi podobna Drachenwandu, jen vyznamne delsi a tezsi. Tahle uz se tedy bez drzeni lana vylezt neda, ale jde to kombinovat rekneme 20% s, 80% bez. Vyhledy zcela uchvatne, 600 vyskovych metru da zabrat. Sestup je v tomto pripade naopak dost nic moc - pohledy na vysoke kopce na druhe strane jsou sice docela fajn, ale je to vazne straaaasne dlouhe a nepohodlne.

    Treti den pro zmenu PostAlmKlamm. Pozor, tohle je neco uplne jineho! Prvni dve ferraty jsou lezecke, tohle je spis ve stylu lanoveho parku. Lana se skoro nepustite, obzvlast v dolni casti jdete spis po 'rovine' a vodu nevidite pul kilometru daleko v jezere, ale primo pod sebou v uzke soutesce. K tomu lanove mosty, jeden preskok, vodopady vsude kolem a obcas nejaky ten pohled na okolni vrcholy. Klouze to. Fakt to klouze, i kdyz je okolo sucho, je treba si davat opravdu pozor. Pohledy do rozbourene reky cca 20m pod Vami nejsou pro slabe povahy, obzvlast kdyz mate tu diru preskocit. Na druhou stranu pohledy na vodopady jsou naprosto uchvatne. Rukavice nutne! A mimochodem, varianta F je uchylna - lezeni po ocelovem lane skoro ve strope, v pohorach a s batohem na zadech si teda fakt predstavit nedokazu.

    Celkove musim rict, ze jsem byl nadsen. Vsechny cesty mohu vrele doporucit, jen pozor na obtiznost a charakter jednotlivych cest - ani Drachenwand neni pro uplne zacatecniky a PostAlm by mohl snadno skoncit dost spatne.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    PUPU: Levá část je uzavřená - trasa 11,12,13,14 a 15 (probíhá sanace). Bude otevřeno cca za měsíc. Lidí tam bylo dost - určitě 60+, vetšinou na lehčích trasách a po skupinkách. Nečekal jsem déle než 5min na nástup (ve střední části), dole žádné čekání. Je to pěkně opravené, nikde žádný problém.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HONZAK89: mimochodem, jak to ted vypada? vsechny trasy otevrene? jak je to osoupane? pripadne jak se to tam hemzi lidmi uz takhle z jara?
    PUPU
    PUPU --- ---
    HONZAK89: jojo, kominek je fakt pekny, obzvlast kdyz se leze s lanem jen na jisteni. krasne vzdusne je to...

    a holt lidi jsou blbi. nekdy nekam nalezou z frajeriny, obcas je nekdo ukeca a pak se na ne v problemech vykasle, obcas se stane neco, co je rozhodi a najednou to nejde. osobne bych v tomhle pripade tipnul variantu cislo 2. kazdopadne dobra prace.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Dnes dobrý skutek v Děčíně, slečna ubrečená, hotová, že nikam dál nemůže a to ani dolů. Sundal jsem ji z prvních 4 metrů C+. Otázka zní, proč? sama mi řekla, že se bojí výšek, tak si nevyberu na provovystup takovou lahůdku,ne? jinak komín (Stříbrná vůle D3+) celkem potrápil, hlavně hladká koncovka :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    tak jsem si zkusl vylezt Kocici kameny. udajne B-cko; to tedy nevim, dal bych asi vic. pokud bych to lezl v pohorach, tak mam ruce vytahane az ke kolenum. kdybych to bral jako ferratu v lezkach, budu se asi nudit. ja to zkusil vylezt bez toho, abych sahnul na lano jinak nez pri cvakani. tak to tedy bylo HODNE zajimave. je to pak zhruba z poloviny lezeni na treni, z poloviny plazeni s pulkou tela v horizontalni spare, pulkou visici dolu. jsem rekneme... ponekud objemnejsi, tak jsem si v nejuzsim miste malem utrhnul... jiste podstate prislusenstvi, ale stalo to za to. 'premiovy' usek uz jsem dal tradicne. nebyt to tak z ruky, klidne bych se tam jeste stavil. doporucuji
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Kdyby někdo shánel, prodávám prsák Singing Rock aladin, černá barva za 560kč. Nový, nikdy nepoužitý.
    WYMA
    WYMA --- ---
    Skylotec s podobným zařízením přišel před pár lety (podle tohoto článku v roce 2009 - http://www.outdoor-magazin.com/...ttersteigset-mit-seilklemme-statt-karabiner-mit-video.332473.3.htm ).
    Pak se po tom ovšem slehla zem, asi nastal nějakej problém...

    Něco k tomu https://www.bergfreunde.de/skylotec-skyrider-klettersteigset-bewertung/
    http://www.gutgeruestet.com/...pment/skylotec-skyrider-klettersteigset-der-neue-sicherheitsstandard/

    Tak snad se jim to už povedlo, nápad je to perfektní a řeší to zásadní problém feraty, tj. že prostě nesmíš padat.
    EZEE
    EZEE --- ---
    TEST: Klettersteigset Skylotec Rider 3 0
    https://www.youtube.com/watch?v=Oh9dG07PMe4
    WYMA
    WYMA --- ---
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    OK. Díky vám. Koupím ten Singing Rock s prsákem a pro smyčku zajdu do Hudyho.
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    GOZER1: Nene, proste jen tak metr nesite ploche smyce. Jak navazat mas treba tady https://blog.hudy.cz/radime/jak-spojit-uvazek-ferratovym-setem/
    PUPU
    PUPU --- ---
    GOZER1: ne. spis neco takoveho: https://www.hudy.cz/smycky/rock-empire-smycka-plocha-r-e,20279-modra.html , rekneme tak metr delky. protahnes sedakem, udelas uzel, protahnes obema poutky prsaku, udelas druhy uzel, nic vic - delku to tedy chce vyzkouset
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    GOZER1: A jeste smyci na svazani uvazku
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Díky za pomoc. Takže tohle:
    Ferratový balíček Singing Rock Packet Ferrata II - ECstore.cz
    https://www.ecstore.cz/detail/jisteni-a-karabiny/singing-rock-packet-ferrata/
    plus tohle:
    Hrudní úvazek Singing Rock ALADIN - ECstore.cz
    https://www.ecstore.cz/detail/uvazky/singing-rock-aladin/
    a mám to všechno?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam